391
Ο Γκολούνοφ αμέσως μετά την απελευθέρωσή του | REUTERS/Shamil Zhumatov

Γιατί το Κρεμλίνο απάλλαξε τον «ενοχλητικό» δημοσιογράφο Γκολούνοφ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2019, 13:44
Ο Γκολούνοφ αμέσως μετά την απελευθέρωσή του
|REUTERS/Shamil Zhumatov

Γιατί το Κρεμλίνο απάλλαξε τον «ενοχλητικό» δημοσιογράφο Γκολούνοφ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2019, 13:44

Η πίεση από το εσωτερικό και το εξωτερικό ήταν αυτή που τελικά εξώθησε τη κυβέρνηση της Ρωσίας να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του δημοσιογράφου Ιβάν Γκολούνοφ, ο οποίος είχε συλληφθεί κατηγορούμενος για εμπόριο ναρκωτικών.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ επιβεβαίωσε ότι οι κατηγορίες κατά του δημοσιογράφου αποσύρθηκαν λόγω έλλειψης στοιχείων. Πρόσθεσε ότι οι αξιωματικοί της αστυνομίας που ευθύνονται για την κράτηση του δημοσιογράφου θα τεθούν σε διαθεσιμότητα όσο θα συνεχίζεται η έρευνα.

Ο υπουργός προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα. Είπε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο Πούτιν να απομακρύνει τον επικεφαλής της τμήματος καταπολέμησης των ναρκωτικών και άλλον έναν αξιωματικό της αστυνομίας. «Τα δικαιώματα του πολίτη πρέπει πάντα να γίνονται σεβαστά», επισήμανε ο Κολοκόλτσεφ.

Στην πράξη οι Αρχές προσπάθησαν να δείξουν ένα θεσμικά σωστό πρόσωπο για να περισώσουν την εικόνα τους.

Είναι όμως ασυνήθιστο για το Κρεμλίνο να υπαναχωρεί, σημειώνουν οι Times.

Φαίνεται ότι αυτή τη φορά για την κράτηση του Γκολούνοφ η κυβέρνηση ζύγισε τις αντιδράσεις των πολιτών, εξάλλου πλησιάζει η προγραμματισμένη για τις 20 Ιουνίου ετήσια επικοινωνία του προέδρου Πούτιν με τους πολίτες.

Η σύλληψη προκάλεσε κύμα αντιδράσεων μέσα και έξω από τη χώρα, αντιδράσεις που δεν είναι αυτονόητα εύκολες στη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έξω από το κτίριο όπου κρατούνταν είχε οργανωθεί πικετοφορία. Είναι μια από τις λίγες μορφές διαδήλωσης που θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς πρόβλημα, γιατί δεν απαιτεί άδεια. Σήμερα Τετάρτη, ημέρα αργίας στη Ρωσία, οργανώθηκε διαδήλωση υπέρ του δημοσιογράφου, η οποία κατέληξε σε προσαγωγές.

Πέρα φυσικά από τους συναδέλφους του ο 36χρονος Γκολούνοφ, δημοσιογράφος στην ιστοσελίδα Meduza, υποστηρίχτηκε από δημοσιογράφους και στη Ρωσία και εκτός αυτής. Τρεις ρωσικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα με πανομοιότυπο λευκό εξώφυλλο με τον τίτλο «Εγώ/Εμείς είμαστε ο Ιβάν Γκολούνοφ» (φωτογραφία επάνω).

Ο Γκολούνοφ ήταν αντιμέτωπος με κάθειρξη 20 ετών σε περίπτωση καταδίκης. Το περασμένο Σάββατο είχαν διατυπωθεί σε βάρος του κατηγορίες για εμπορία ναρκωτικών μετά τον εντοπισμό μεθεδρίνης στο σακίδιό του και κοκαΐνης στο διαμέρισμά του.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι Αρχές τοποθέτησαν σκόπιμα τα ναρκωτικά ενώ κατήγγειλε ότι τον ξυλοκόπησαν όταν ήταν κρατούμενος. Χαρακτηριστικό της σπουδής (ή της μεθόδευσης) των Αρχών είναι ότι οκτώ από τις εννέα φωτογραφίες που εικονίζουν τα ναρκωτικά στο διαμέρισμά του στην πραγματικότητα δεν ήταν από την κατοικία του δημοσιογράφου.

Και ο λόγος των διώξεων: ο Γκολούνοφ ισχυρίζεται ότι τον στοχοποίησαν γιατί δημοσίευσε άρθρο για τη διαφθορά στο κύκλωμα των γραφείων τελετών!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...