345
Πυροσβέστης προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά που ξέσπασε στο κτίριο μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό. | REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ουκρανία: Η Ρωσία βομβάρδισε εμπορικό κέντρο στο Χάρκοβο – Πάνω από 200 άτομα στο κτίριο, σύμφωνα με τον Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2024, 00:26
Πυροσβέστης προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά που ξέσπασε στο κτίριο μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό.
|REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ουκρανία: Η Ρωσία βομβάρδισε εμπορικό κέντρο στο Χάρκοβο – Πάνω από 200 άτομα στο κτίριο, σύμφωνα με τον Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2024, 00:26

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν από ρωσικό βομβαρδισμό σε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ με είδη οικιακής χρήσης στο Χάρκοβο, τη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, η επαρχία της οποίας αποτελεί στόχο χερσαίας επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων για πάνω από δύο εβδομάδες.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «περισσότερα από 200 άνθρωποι» ίσως βρίσκονταν μέσα στο κτίριο τη στιγμή του πλήγματος. «Προς το παρόν, γνωρίζουμε ότι περισσότερα από 200 άνθρωποι ενδέχεται να βρίσκονταν στην υπεραγορά. Ολες οι υπηρεσίες βρίσκονται ήδη εκεί για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και στην κατάσβεση της φωτιάς», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας: «Αυτό το χτύπημα είναι άλλο ένα δείγμα της ρωσικής τρέλας. Μόνο τρελοί όπως ο Πούτιν είναι ικανοί να σκοτώνουν και να τρομοκρατούν ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο».

Ουκρανοί πολίτες προσπαθούν να μετακινήσουν ένα όχημα, καθώς ανεβαίνει καπνός από το εμπορικό κέντρο ειδών οικιακής χρήσης στο Χάρκοβο – REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ο Ολεγκ Σινεγκούμποφ, ο περιφερειάρχης του Χαρκόβου, έκανε λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς και 24 τραυματίες από το ρωσικό πλήγμα, που πραγματοποιήθηκε με δύο κατευθυνόμενες βόμβες.

«Μεγάλος αριθμός ανθρώπων αγνοείται. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Αυτό είναι καθαρή τρομοκρατία», έγραψε στο Telegram ο δήμαρχος Ιγκόρ Τερέχοφ.

Εικόνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μια τεράστια στήλη μαύρου καπνού να υψώνεται πάνω από το κτίριο. Σύμφωνα με τις αρχές, 10.000 έως 15.000 τετραγωνικά μέτρα έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Ο Ζελένσκι κάλεσε για άλλη μια φορά τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας να παράσχουν στο Κίεβο περισσότερα συστήματα αεροπορικής άμυνας.

Δεύτερη επίθεση

Λίγο αργότερα, νέα ρωσική πυραυλική επίθεση με στόχο κατοικημένη περιοχή στο κεντρικό Χάρκοβο είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό 12 ανθρώπων και την πρόκληση υλικών ζημιών σε καταστήματα και σε μια καφετέρια, δήλωσε ο Ολεγκ Σινεγκούμποφ, περιφερειάρχης του Χαρκόβου.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών απομάκρυναν κατοίκους γειτονικών πολυκατοικιών από την περιοχή, όπου στεγάζονται επίσης ένα ταχυδρομείο, ένα κέντρο αισθητικής και ένα καφέ. Ορισμένοι από τους τραυματίες είχαν αίματα στα πρόσωπά τους.

Ο πύραυλος άφησε έναν κρατήρα βάθους πολλών μέτρων. Κάτοικοι προσπάθησαν να βρουν μέρη να καλυφθούν, άλλοι ξαπλώνοντας στο έδαφος για να προστατευτούν υπό τον φόβο νέου βομβαρδισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...