430
Ο Ιβάν Γκολούνοφ στη φυλακή, λίγο πριν αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους | Reuters

H πρώτη νίκη για τον ρώσο δημοσιογράφο που μάχεται κατά της διαφθοράς

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2019, 17:05
Ο Ιβάν Γκολούνοφ στη φυλακή, λίγο πριν αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους
|Reuters

H πρώτη νίκη για τον ρώσο δημοσιογράφο που μάχεται κατά της διαφθοράς

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2019, 17:05

Σε ένα αυταρχικό και καταπιεστικό καθεστώς σαν αυτό του Βλαντίμιρ Πούτιν που φιμώνει εν ριπή οφθαλμού οποιαδήποτε αντιπολιτευόμενη φωνή, η απελευθέρωση του Ιβάν Γκολούνοφ μετά την σύλληψή του την περασμένη εβδομάδα, αποτελεί έστω μια – κάποια – νίκη.

Ο ρώσος ερευνητικός δημοσιογράφος που συνελήφθη κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών, μια υπόθεση που οι υποστηρικτές του καταγγέλλουν ως καθ’ ολοκληρίαν στημένη, αφέθηκε ελεύθερος το Σάββατο και τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό από δικαστήριο της Μόσχας.

Ο 36χρονος Γκολούνοφ, ρεπόρτερ του ανεξάρτητου ηλεκτρονικού μέσου Meduza, θα «τελεί σε κατ’ οίκον περιορισμό για δύο μήνες», ανακοίνωσε ο δικαστής Νικουλίνσκι, προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού σε εκατοντάδες πολίτες που πήγαν να υποστηρίξουν τον δημοσιογράφο και ουδέποτε πίστεψαν την επίσημη εκδοχή της αστυνομίας, ότι δηλαδή επιχείρησε να προβεί στην πώληση μιας σημαντικής ποσότητας κοκαΐνης και μεφεδρόνης (ενός συνθετικού ναρκωτικού).

Αντιθέτως, τόσο ένα μεγάλο μέρος της ρωσικής κοινής γνώμης, όσο και αρκετές εφημερίδες, θεωρούν πως τα ναρκωτικά τού τα «φύτεψε» η αστυνομία, προκειμένου να τον ενοχοποιήσει και ταυτόχρονα να φιμώσει τις διάφορες έρευνες που διεξάγει για πιθανή διαφθορά μεταξύ αξιωματούχων της πόλης της Μόσχας ή για τις οικονομικές ατασθαλίες σε αδιαφανείς τομείς όπως τα γραφεία τελετών της ρωσικής πρωτεύουσας.

Και ο δημοσιογράφος ασφαλώς απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες και εκτιμά πως συνδέονται με τις έρευνές του.

Πράγματι, την Δευτέρα, τρεις ρωσικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν με το ίδιο πρωτοσέλιδο σε υποστήριξη του δημοσιογράφου.

«Είμαι/είμαστε Ιβάν Γκολούνοφ», διακηρύσσει αυτό το κοινό πρωτοσέλιδο των εφημερίδων Kommersant, Vedomosti και RBK.

Τα πρωτοσέλιδα των τριών ρωσικών εφημερίδων

«Εκτιμάμε πως οι αποδείξεις ενοχής του Ιβάν Γκολούνοφ, τις οποίες εμφάνισαν οι ερευνητές, δεν είναι πειστικές και πως οι συνθήκες της σύλληψής του δημιουργούν πολλές υποψίες ότι αυτή πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση του νόμου», υπογραμμίζουν οι τρεις εφημερίδες σε κοινή δήλωση.

«Δεν αποκλείουμε την πιθανότητα η κράτηση και η σύλληψη του κ. Γκολούνοφ να συνδέονται με τις επαγγελματικές δραστηριότητές του», συνεχίζουν.

Στην κοινή δήλωσή τους, οι τρεις εφημερίδες «απαιτούν να ελεγχθούν λεπτομερώς οι ενέργειες των αστυνομικών που ενέχονται στη σύλληψη του Ιβάν Γκολούνοφ (…) και μέγιστη διαφάνεια κατά τη διεξαγωγή της έρευνας».

«Θα παρακολουθήσουμε την έρευνα με προσοχή (…) και απαιτούμε ο νόμος να γίνει σεβαστός απ’ όλους και για όλους», προσθέτουν.

Ενδεικτικό του βαθμού χειραγώγησης της υπόθεσης από την ρωσική αστυνομία είναι το γεγονός πως ενώ στην αρχή δημοσιοποίησε φωτογραφίες τις οποίες παρουσίασε ως προερχόμενες από τον τόπο του εγκλήματος και οι οποίες εικονίζουν ένα αληθινό εργαστήριο παρασκευής ναρκωτικών, μερικά 24ωρα αργότερα αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως δεν είχαν τραβηχτεί στο σπίτι του δημοσιογράφου!

Για πολλούς δημοσιογράφους και ΜΚΟ που υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου, η σύλληψη του Γκολούνοφ αποτελεί μια ακόμη τρανή απόδειξη των πιέσεων που δέχονται τα ΜΜΕ στη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...