514
Η Καμπόσου σύμβολο του κρυπτονομίσματος Dogecoin | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Πέθανε ο διάσημος σκύλος του κρυπτονομίσματος Dogecoin

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2024, 19:30
Η Καμπόσου σύμβολο του κρυπτονομίσματος Dogecoin
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Πέθανε ο διάσημος σκύλος του κρυπτονομίσματος Dogecoin

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2024, 19:30

Ο ιαπωνικός σκύλος του οποίου η φωτογραφία ενέπνευσε μια γενιά παράξενων διαδικτυακών μιμιδίων (memes) καθώς και το κρυπτονόμισμα Dogecoin των 18 δισεκατομμυρίων λιρών που αγαπούσε ο Ελον Μασκ δεν είναι πια εδώ.

«Εφυγε την Παρασκευή 24 Μαΐου ήσυχα σαν να κοιμόταν ενώ την χάιδευα», έγραψε η Ατσούκο Σάτο στο blog της, ευχαριστώντας τους θαυμαστές της Καμπόσου (έτσι ήταν το όνομά της). «Νομίζω ότι ήταν ο πιο ευτυχισμένος σκύλος στον κόσμο κι εγώ η πιο ευτυχισμένη ιδιοκτήτρια» πρόσθεσε.

Τα πραγματικά γενέθλια της Καμπόσου, ήταν άγνωστα, αλλά η Σάτο υπολόγισε την ηλικία της στα 18, αναφέρει το BBC.

Το 2010, δύο χρόνια αφότου υιοθέτησε την Καμπόσου, που ήταν τότε κουτάβι, η Σάτο, μία δασκάλα από την πόλη Σακούρα ανατολικά του Τόκιο, τράβηξε μια φωτογραφία του κατοικίδιου ζώου της να σταυρώνει τα πόδια στον καναπέ.

Δημοσίευσε την εικόνα στο blog της και από εκεί εξαπλώθηκε στο διαδικτυακό φόρουμ Reddit.

Η εικόνα έγινε αργότερα ψηφιακό έργο τέχνης NFT που πωλήθηκε για 4 εκατομμύρια δολάρια και ενέπνευσε το Dogecoin, το οποίο ξεκίνησε ως αστείο από δύο μηχανικούς λογισμικού και τώρα είναι το όγδοο πιο πολύτιμο κρυπτονόμισμα, με κεφαλαιοποίηση 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διάσημοι υποστηρικτές

Το Dogecoin υποστήριξαν ο σταρ της χιπ χοπ Snoop Dogg, ο επιχειρηματίας του Shark Tank, Μαρκ Κούμπαν και ο μπασίστας των Kiss, Τζιν Σίμονς.

Ωστόσο ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του είναι μάλλον ο δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ, ο οποίος αστειευόμενος για το νόμισμα στην πλατφόρμα X – εκτίναξε την αξία του στα ύψη.

Η φωτογραφία που έκανε την Καμπόσου διάσημη σε όλον τον κόσμο.

Το Dogecoin ενέπνευσε πληθώρα άλλων φθηνών και ασταθών «memecoins», συμπεριλαμβανομένου του spin-off Shiba Inu και άλλων που βασίζονται σε σκύλους, γάτες αλλά και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η αρρώστια

Η Καμπόσου αρρώστησε με λευχαιμία και ηπατική νόσο στα τέλη του 2022 και η Σάτο είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η «αόρατη δύναμη» των προσευχών από θαυμαστές σε όλο τον κόσμο τη βοήθησε να τα καταφέρει.

Η 62χρονη Σάτο είπε ότι είχε συνηθίσει τόσο πολύ σε «απίστευτα» γεγονότα που όταν ο Μασκ άλλαξε το εικονίδιο για το Twitter, τώρα X, με το πρόσωπο της Καμπόσου πέρυσι, «δεν εξεπλάγη καθόλου».

Ενα άγαλμα 100.000 δολαρίων της Καμπόσου και του καναπέ της που συγχρηματοδοτήθηκε από την Own The Doge, μια οργάνωση αφιερωμένη στο μιμίδιο, αποκαλύφθηκε σε ένα πάρκο στη Σακούρα τον Νοέμβριο του 2023.

Η Σάτο και η Own The Doge έχουν επίσης δωρίσει μεγάλα ποσά σε διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων για το Save the Children. Η ΜΚΟ λέει ότι είναι «η μεγαλύτερη συνεισφορά σε κρυπτονόμισμα» που έχει λάβει ποτέ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...