246
Κομισιόν: ο Προϋπολογισμός της κυβέρνησης υπό τον Τζουζέπε Κόντε αποκλίνει | REUTERS/Toby Melville

Τετραήμερη προθεσμία στην Ιταλία ώστε να επανέλθει στην πεπατημένη

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2018, 20:53
Κομισιόν: ο Προϋπολογισμός της κυβέρνησης υπό τον Τζουζέπε Κόντε αποκλίνει
|REUTERS/Toby Melville

Τετραήμερη προθεσμία στην Ιταλία ώστε να επανέλθει στην πεπατημένη

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2018, 20:53

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε εγγράφως στη Ιταλία για το περιβόητο Σχέδιο Προϋπολογισμού της το οποίο φουσκώνει τα ελλείμματα της χώρας.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, παρέδωσε στον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε επιστολή της Κομισιόν με παρατηρήσεις που εστιάζουν στις «άνευ προηγουμένου» αποκλίσεις του ιταλικού πλάνου από τους δημοσιονομικούς στόχους της Ευρωζώνης.

Η απόκλιση αυτή είναι «άνευ προηγουμένου στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» γράφει η Κομισιόν, και ζητάει από την ιταλική κυβέρνηση να υποβάλει τις παρατηρήσεις της πριν από «το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου».

Κατόπιν αυτού, ο Κόντε ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησής του θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σάββατο ώστε να συζητήσει τον Προϋπολογισμό του ιταλικού κράτους «και διάφορα φορολογικά ζητήματα».

Κατά τις δηλώσεις του προς τον Τύπο, που έγιναν στις Βρυξέλλες, ο Κόντε επέμεινε ότι η απόκλιση στην οποία επικεντρώνει η Κομισιόν «δεν είναι μεγάλη».

Ο Γιούνκερ και το ταλέντο

Αξίζει να προσεχτεί ότι στις δικές του δηλώσεις του προς τον Τύπο, το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε αναφέρει ότι στις διαβουλεύσεις που έγιναν στο πλαίσιο της ΕΕ εξετάστηκε «συνοπτικά» και το θέμα του Προϋπολογισμού της Ιταλίας, αφού πρώτα ο ιταλός πρωθυπουργός εξέθεσε την «κατάσταση στη χώρα του» με… «ταλέντο» (αυτή ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε ο Γιούνκερ).

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Γιούνκερ είχε μάλιστα επαναλάβει την πρόσφατη δήλωσή του ότι η Κομισιόν εξέτασε το κατατεθέν ιταλικό Σχέδιο Προϋπολογισμού «χωρίς καμία αρνητική προκατάληψη» απέναντί της, αλλά με το ίδιο πνεύμα που εξετάζει και τους Προϋπολογισμούς και των υπολοίπων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...