374
Διαδήλωση υπέρ των αμβλώσεων στις ΗΠΑ (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/James Lawler Duggan

Το Τέξας απαγόρευσε τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα κύησης

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2021, 10:21
Διαδήλωση υπέρ των αμβλώσεων στις ΗΠΑ (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/James Lawler Duggan

Το Τέξας απαγόρευσε τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα κύησης

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2021, 10:21

Σε ισχύ τέθηκε την Τετάρτη νόμος στο Τέξας που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα κύησης, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν εξέτασε το έκτακτο αίτημα από οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών για να εμποδίσει την εφαρμογή του.

Βάσει του νομοσχεδίου, το οποίο υπέγραψε τον Μάιο ο Ρεπουμπλικάνος υπερσυντηρητικός κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, απαγορεύονται οι αμβλώσεις μετά τον εντοπισμό καρδιακού παλμού στο έμβρυο. Ουσιαστικά, ο νόμος απαγορεύει τουλάχιστον το 85% των αμβλώσεων που γίνονται στην πολιτεία, σύμφωνα με αντιπάλους της νομοθεσίας.

Πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών δεν έχει καταλάβει καν ότι είναι έγκυοι στην έκτη εβδομάδα κύησης.

Τόσο αυστηρή απαγόρευση δεν έχει υιοθετηθεί σε καμία πολιτεία των ΗΠΑ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το 1973 στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, η οποία ουσιαστικά νομιμοποίησε τις αμβλώσεις σε όλη τη χώρα.

Οι κλινικές της οργάνωσης Planned Parenthood, άλλες κλινικές που προσφέρουν υπηρεσίες σε γυναίκες, γιατροί ακόμη και ιερείς προσέφυγαν εναντίον του νομοσχεδίου τον Ιούλιο στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Οστιν, επισημαίνοντας ότι παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Εξάλλου ο νόμος αυτός ξεχωρίζει από άλλους που έχουν υιοθετηθεί σε ρεπουμπλικανικές πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να φροντίζουν για την εφαρμογή του! Αντί να προβλέπει ποινές για όσους κάνουν αμβλώσεις, επιτρέπει στους πολίτες του Τέξας να υποβάλουν αγωγή εναντίον κλινικών ή γιατρών που κάνουν αμβλώσεις ή εναντίον οποιουδήποτε «βοηθά ή συνδράμει» σε άμβλωση ζητώντας αποζημίωση τουλάχιστον 10.000 δολαρίων.

Οι επικριτές του νόμου καταγγέλλουν ότι ενδέχεται να κοστίσει στις κλινικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, ένα κόστος το οποίο δεν θα μπορέσουν να επωμιστούν.

Ωστόσο, ο Στίβεν Βλαντέκ, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας, εκτίμησε ότι μέχρι στιγμής κανένα δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του νόμου και ότι η ισχύς του μπορεί να ανασταλεί έπειτα από δικαστική απόφαση. «Παρά τα όσα λένε μερικοί, δεν είναι το τέλος του Ρόου», σχολίασε.

Το Τέξας είναι μεταξύ των ρεπουμπλικανικών πολιτειών που έχουν εφαρμόσει αυστηρούς περιορισμούς στις αμβλώσεις, απαγορεύοντάς τες μετά τον εντοπισμό καρδιακού παλμού στο έμβρυο, συνήθως στην έκτη εβδομάδα της κύησης, συχνά προτού μια γυναίκα συνειδητοποιήσει ότι είναι έγκυος.

Η πολιτεία του Μισισίπι έχει ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να ανατρέψει την απόφασή του τού 1973. Οι δικαστές πρόκειται να ξεκινήσουν να εξετάζουν το θέμα τον Οκτώβριο, με την απόφασή τους να αναμένεται ως το τέλος του Ιουνίου του 2022.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News