292
Still από την ταινία «Bridgit» που απέσπασε το βραβείο Turner για το 2018 | Facebook

Ταινία γυρισμένη με iPhone κερδίζει το βραβείο Turner

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2018, 20:26
Still από την ταινία «Bridgit» που απέσπασε το βραβείο Turner για το 2018
|Facebook

Ταινία γυρισμένη με iPhone κερδίζει το βραβείο Turner

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2018, 20:26

Τέχνη με τις ευλογίες της τεχνολογίας! Με μία ταινία τραβηγμένη από iPhone κέρδισε η εικαστικός από τη Γλασκόβη Σάρλοτ Πρότζερ το βραβείο Turner 2018. Η ταινία είναι μία «εξερεύνηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ τοπίου, σώματος, τεχνολογίας και χρόνου» και θεωρήθηκε από τους κριτικούς ως μία αξέχαστη, πλούσια και μαγευτική δημιουργία.

Η εικαστικός Σάρλοτ Πρότζερ πανευτυχής μετά την ανακοίνωση της βράβευσής της (REUTERS/Peter Nicholls)

Πρόκειται για μία σειρά από μικρά κλιπς που γυρίστηκαν με ένα iPhone και καταγράφουν την ιδιαίτερη ύπαιθρο της Σκωτίας, μαζί με τις ανησυχίες της Πρότζερ για φλέγοντα ζητήματα της εποχής, όπως τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, της οποίας είναι και η ίδια υπερήφανο μέλος.

Η Πρότζερ παρέλαβε το βραβείο των 25.000 στερλινών (28.109 ευρώ) σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πινακοθήκη Tate Britain στο Λονδίνο το βράδυ της Τρίτης 4 Δεκεμβρίου 2018.

Η καλλιτέχνις με έδρα τη Γλασκόβη δημιουργεί εδώ και είκοσι χρόνια έργα που βασίζονται στην κινούμενη εικόνα και με τον τρόπο που κινηματογράφησε μέσω του κινητού, έφερε τη δουλειά  της σε ένα πιο πρωτοποριακό ερευνητικό πεδίο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC. Δούλεψε μόνη της και η ευκολία χρήσης που της παρείχε το τηλέφωνο, την έκανε να μπορεί να ταξιδεύει και να συλλέγει εικόνες. Με τα χρήματα του βραβείου όπως είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού, θα πληρώσει το ενοίκιο, το στούντιο στο οποίο δουλεύει και μερικούς λογαριασμούς.

Η 44χρονη δημιουργός πρόκειται να εκπροσωπήσει τη Σκωτία στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2019.

Πολλοί ήταν που σχολίασαν πως το συγκεκριμένο έργο θα ήταν αδύνατον να γυριστεί το 1984, όταν πρωτοθεσπίστηκε στο συγκεκριμένο βραβείο και τα smartphones δεν ήταν παρά μία τρελή ιδέα στο μυαλό κάποιου παράξενου εφευρέτη.

Τώρα όμως, βρισκόμαστε σε μία εποχή κατά την οποία μπορείς να κάνεις τα πάντα, φτάνει να έχεις στα χέρια σου ένα καλό κινητό. Ακόμη και τέχνη!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...