448
Ανθρωποι κάθε ηλικίας και επαγγελματικής κατεύθυνσης βγαίνουν στους δρόμους με τα Κίτρινα Γιλέκα | REUTERS

Σε τι διαφέρουν τα Κίτρινα Γιλέκα από τον Μάη του ’68

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2019, 17:46
Ανθρωποι κάθε ηλικίας και επαγγελματικής κατεύθυνσης βγαίνουν στους δρόμους με τα Κίτρινα Γιλέκα
|REUTERS

Σε τι διαφέρουν τα Κίτρινα Γιλέκα από τον Μάη του ’68

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2019, 17:46

Η Μπερναντέτ Νοέλ βγήκε στους παριζιάνικους δρόμους, τον περασμένο μήνα, φορώντας ένα κίτρινο γιλέκο για να διαμαρτυρηθεί για την αύξηση της φορολογίας της σύνταξής της, από τότε που ανέλαβε πρόεδρος ο Εμανουέλ Μακρόν.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που έπαιρνε μέρος σε διαδήλωση. Μόνο που η προηγούμενη ήταν σχεδόν πριν… 51 χρόνια, τον Μάη του ’68, όταν ήταν φοιτήτρια. Σήμερα, η Νοέλ είναι 73 ετών και είναι μία από τους πολλούς ηλικιωμένους και μεσήλικες διαδηλωτές, που συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των Κίτρινων Γιλέκων, οι οποίες συνεχίζονται για 12η εβδομάδα.

Η σύνθεση των διαδηλωτών, γράφει ο Βίκτορ Μάλετ στους Financial Times, διαφέρει αισθητά από τον Μάη του ΄68. Δεν είναι αναρχικοί φοιτητές ούτε αριστεροί συνδικαλιστές, όπως τότε. Ενα μεγάλο τους μέρος είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία συντηρητικοί και δεξιοί από την επαρχία, που θέλουν λιγότερη φορολογία, δεν συμπαθούν τους μετανάστες ούτε την παγκοσμιοποίηση.

Εχουν περισσότερα κοινά με τους ψηφοφόρους του Ντόναλντ Τραμπ, του Brexit και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία. Ζουν σε μία από τις πλουσιότερες κοινωνίες στην ιστορία, αλλά αισθάνονται παρατημένοι, αγνοημένοι και προσβεβλημένοι από την ελίτ των μητροπόλεων.

Ανάμεσά τους είναι ο Υβ Γκραρ, ο συνταξιούχος 61χρονος ζωγράφος, που στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, ψήφισε έναν αναρχικό και στον δεύτερο έριξε άκυρο γιατί δεν ήθελε ούτε τον Μακρόν ούτε την ακροδεξιά Μαρί Λεπέν.

Είναι επίσης, η 45χρονη Ελέν, διοργανώτρια μουσικών φεστιβάλ, που αντιτίθεται «στο νεοφιλελεύθερο σύστημα» και το ευρώ και έχει μείνει άναυδη που ένας τραπεζίτης έγινε πρόεδρος της Γαλλίας.

Είναι η 31χρονη άνεργη νοσηλεύτρια από τη Νορμανδία και μητέρα δύο παιδιών, Ιγκρίντ Λεβαβασέρ, «γνήσιος εκπρόσωπος της κατώτερης μεσαίας τάξης», όπως αποκαλεί τον εαυτό της, η οποία κάθε πρωί αφήνει τα παιδιά της στο σχολείο και μετά σπεύδει στα οδοφράγματα. «Ο Μακρόν, ο βασιλιάς, είναι με τους ευγενείς, ενώ οι άνθρωποι ονειρεύονται με ανοιχτό και πεινασμένο το στόμα τους», λέει η νοσηλεύτρια, που έχει γίνει η ανεπίσημη εκπρόσωπος του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων.

Η Ινγκρί Λεβαβασέ μιλάει σε συνδιαδηλωτές της. Πηγή: YouTube

Κάποιοι από τους διαδηλωτές, λέει ο Μάλετ, είναι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές, που καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά. Κάποιοι θέλουν όλες οι σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται από τον λαό με δημοψήφισμα και όχι από τους εκλεμένους πολιτικούς. Κάποιοι κατεβαίνουν με σημαίες της Κορσικής. Αλλοι είναι εθνικιστές, που θέλουν να βγει η Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να καίνε αυτοκίνητα και καταστήματα και να κάνουν πλιάτσικο.

Εχουν όμως, ένα κοινό, στο οποίο συμφωνούν: Δεν θέλουν τον Εμανουέλ Μακρόν, που τον θεωρούν υπερόπτη και επιθυμούν την απομάκρυνσή του από την προεδρία.

Κοινό αίτημα των διαδηλωτών, η απομάκρυνση του Εμανουέλ Μακρόν. Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...