193
Στιγμιότυπο από την άφιξη των S-400 στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2019 | Turkish Military/Turkish Defence Ministry/Handout via REUTERS Πηγή: Protagon.gr

Τουρκία: Αγοράσαμε τους S-400 για χρήση, όχι για να τους αποθηκεύσουμε

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2019, 12:31
Στιγμιότυπο από την άφιξη των S-400 στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2019
|Turkish Military/Turkish Defence Ministry/Handout via REUTERS Πηγή: Protagon.gr

Τουρκία: Αγοράσαμε τους S-400 για χρήση, όχι για να τους αποθηκεύσουμε

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2019, 12:31

Απάντηση στις πιέσεις των ΗΠΑ για αποθήκευση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 έδωσαν τούρκοι αξιωματούχοι που τόνισαν ότι η Αγκυρα θα κάνει ουσιαστική χρήση των συστημάτων.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας, δήλωσε ότι δεν είναι λογικό για κάποια χώρα να αγοράζει τέτοιου είδους συστήματα απλά και μόνο για να τα βάλει στην άκρη, αλλά πρόσθεσε ότι στόχος των αξιωματούχων της Τουρκίας και των ΗΠΑ πρέπει να είναι η διευθέτηση του ζητήματος.

Δήλωσε επίσης ότι δεν θα πάνε στην Τουρκία ρώσοι ειδικοί για να θέσουν σε λειτουργία τα συστήματα S-400.

Οι δηλώσεις γίνονται μερικές ημέρες ύστερα από τις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον.

Στις συνομιλίες τους οι δύο ηγέτες είχαν στόχο να ξεπεράσουν τις πολλές διαφορές μεταξύ των χωρών τους για διάφορα ζητήματα, από τις επαπειλούμενες κυρώσεις εξαιτίας της προμήθειας των S-400 από την Τουρκία έως τη Συρία.

Η Ουάσινγκτον που υποστηρίζει ότι οι S-400 απειλούν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, ανέστειλε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του προηγμένου μαχητικού και ακύρωσε τη διμερή σύμβαση για την αγορά τουλάχιστον 100 τέτοιων αεροσκαφών από την Aγκυρα.