290
Καρέ από τη συνάντηση των Κοτζιά-Τίλερσον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ | REUTERS/Aaron P. Bernstein

Τα ελληνοτουρκικά κυριάρχησαν στη συνάντηση Κοτζιά – Τίλερσον

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2017, 19:57
Καρέ από τη συνάντηση των Κοτζιά-Τίλερσον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
|REUTERS/Aaron P. Bernstein

Τα ελληνοτουρκικά κυριάρχησαν στη συνάντηση Κοτζιά – Τίλερσον

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2017, 19:57

Με βασικό στόχο την επαναβεβαίωση πως η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αποδίδει την ίδια γεωπολιτική βαρύτητα στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε το πρώτο κρίσιμο και αναγνωριστικό τετ α τετ που είχε στην Ουάσιγκτον, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, το πρωί της Δευτέρας (ώρα ΗΠΑ) .

Οπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης, «μίλησα για την τουρκική νευρικότητα, νομίζω ότι η Τουρκία προσπαθεί να μεταφέρει τη νευρικότητά της σε τρίτες χώρες».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι επί τάπητος τέθηκαν τα ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά και ενεργειακά πρότζεκτ. «Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε κέντρο μεταφοράς ενέργειας», πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

Σημείωσε επίσης ότι είπε στον κ. Τίλερσον πως είναι σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Κατά τη συνάντηση, οι δύο ΥΠΕΞ αναφέρθηκαν, εξάλλου, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο και στις σχέσεις της Ελλάδας με τις δύο χώρες.

«Δεν έκανα μια ενημέρωση με την παραδοσιακή έννοια. Πιο πολύ ήθελε να ακούσει την ανάλυσή μας για την περιοχή και την γνώμη μας για το πώς μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και ασφάλεια» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα της ελληνικής Οικονομίας, ενώ ο κ. Κοτζιάς σημείωσε την ανάγκη να υπάρξουν «επαφές και συζητήσεις ανάμεσα στους αρμόδιους υπουργούς».

Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει την Τρίτη προγραμματισμένη συνάντηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ΜακΜάστερ, ενώ αναμένεται πως θα συζητήσει και με τον ελληνικής καταγωγής προσωπάρχη του Ντόναλντ Τραμπ Ρέινς Πρίμπους. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ θα έχει συναντήσεις και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων (HALC, AHI, AHEPA, Παμμακεδονική Ενωση Αμερικής,) καθώς και με το προεδρείο της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης AIPAC.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...