Συρία: Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Συρία: Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ βομβάρδισαν διάφορους τομείς της νότιας Συρίας το βράδυ της Τρίτης και συνέχισαν τα πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας.
Είχαν προηγηθεί εκτοξεύσεις δυο ρουκετών εναντίον της ισραηλινής επικράτειας από το συριακό έδαφος, για τις οποίες η Δαμασκός δήλωσε ότι δεν ευθύνεται, με την de facto κυβέρνηση να διαβεβαιώνει πως δεν εγείρει «απειλή για κανέναν» στην περιοχή.
Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η εκτόξευση ρουκετών χθες ήταν η πρώτη εναντίον του Ισραήλ από το έδαφος της Συρίας μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Ασαντ τον Δεκέμβριο.
Αραβικά και παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως την ευθύνη ανέλαβε μία ως τώρα άγνωστη οργάνωση, οι «Ταξιαρχίες του Μάρτυρα Μοχάμεντ Ντέιφ».
Η ονομασία της παραπέμπει στον επικεφαλής του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ, το 2024.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι ρουκέτες έπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές, χωρίς να προκαλέσουν κανέναν τραυματισμό, ενώ ενεργοποιήθηκαν σειρήνες της αεράμυνας στα υψίπεδα του Γκολάν, τμήμα των οποίων καταλήφθηκε από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967 και προσαρτήθηκε το 1981.
Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ισραέλ Κατς χαρακτήρισε τον σύρο πρόεδρο Αχμεντ αλ Σάρα «άμεσα υπεύθυνο για κάθε απειλή και κάθε πυρ εναντίον του κράτους του Ισραήλ» από τη συριακή επικράτεια με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, διαμηνύοντας πως θα ακολουθούσε ανταπόδοση.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι χθες βράδυ, το πυροβολικό του έπληξε τη νότια Συρία, και στη συνέχεια, νωρίς το πρωί, η αεροπορία του «έπληξε όπλα που ανήκαν στο συριακό καθεστώς στην περιοχή της νότιας Συρίας».
Το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε χθες βράδυ ότι πυρά πυροβολικού έπληξαν την περιοχή Γιάρμουκ, στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Ντεράα.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρθηκε σε «σφοδρές εκρήξεις» που συντάραξαν τομείς της νότιας Συρίας, ιδίως «την πόλη Κουνέιτρα και την επαρχία Ντεράα», οφειλόμενες σε «ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα».
«Η κλιμάκωση αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της συριακής εθνικής κυριαρχίας και επιδεινώνει τις εντάσεις στην περιοχή, ενώ έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη για κατευνασμό και ειρηνικές λύσεις», ανακοίνωσε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών.
Σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το SANA, η ίδια πηγή ανέφερε πως δεν έχει μπορέσει «να επιβεβαιώσει» τις «πληροφορίες» περί εκτόξευσης ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, κάνοντας λόγο για «διάφορα μέρη» που «επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα».
«Επαναβεβαιώνουμε ότι η Συρία δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι απειλή για κανέναν στην περιοχή. Η απόλυτη προτεραιότητα στον συριακό νότο είναι να επεκταθεί η εξουσία του κράτους και να τερματιστεί η παρουσία όπλων εκτός (του ελέγχου) κρατικών θεσμών», κατά την ίδια πηγή.
Εκανε ακόμα λόγο για «μεγάλες ανθρώπινες και υλικές απώλειες» στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.
Μετά την ανατροπή του Ασαντ από συμμαχία ισλαμιστών, το Ισραήλ ανέπτυξε στρατεύματα σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη στα υψίπεδα του Γκολάν κι εξαπέλυσε εκστρατεία εκατοντάδων βομβαρδισμών εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Συρία.
Η ισραηλινή κυβέρνηση ανέφερε πως οι επιδρομές είχαν σκοπό να μην πέσουν όπλα του πρότερου καθεστώτος στα χέρια των τζιχαντιστών.
Σε ανακοίνωσή του την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός τόνιζε πως συνεχίζει τις «αμυντικές επιχειρήσεις του στη νότια Συρία» για να «διαλύσει τρομοκρατικές επιδομές και να προστατεύσει τους κατοίκους των υψιπέδων του Γκολάν».
Η Συρία και το Ισραήλ παραμένουν, από τεχνική άποψη, σε εμπόλεμη κατάσταση από το 1948.
Οι ΗΠΑ, που πρόσφατα ανακοίνωσαν πως αίρουν τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Συρίας, πιέζουν τους ισλαμιστές που πλέον βρίσκονται στην εξουσία στη Δαμασκό, να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Όμως, παρά τις έμμεσες συνομιλίες των δυο πλευρών, το ενδεχόμενο αυτό φαντάζει μάλλον μακρινό για την ώρα, εκτιμούν οι ειδικοί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
