356
Φωτογραφία αρχείου από την παρουσία της αστυνομίας στις εγκαταστάσεις προσφύγων στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο | ΙnTimes

Συναγερμός στη Θράκη με τζιχαντιστές

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2016, 12:38
Φωτογραφία αρχείου από την παρουσία της αστυνομίας στις εγκαταστάσεις προσφύγων στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο
|ΙnTimes

Συναγερμός στη Θράκη με τζιχαντιστές

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2016, 12:38

Από το «Ελ. Βενιζέλος» στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί πέρασμα στην Τουρκία με τελικό προορισμό τη Συρία. Αυτή τη διαδρομή είχαν αποφασίσει να ακολουθήσουν δύο άνδρες που συνελήφθησαν το πρωί της Κυριακής από την αστυνομία, στα ΚΤΕΛ της Αλεξανδρούπολης.

Αμέσως σήμανε «κόκκινος» συναγερμός, καθώς αποδείχθηκε πως οι συγκεκριμένοι φέρονται να είναι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν στην κατοχή τους σουηδικά διαβατήρια, είχαν ξεκινήσει από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και έφτασαν οδικώς στην Αλεξανδρούπολη. Οι δύο άντρες δεν σκόπευαν να παραμείνουν στην Ελλάδα αλλά θα περνούσαν στην Τουρκία και από εκεί θα ταξίδευαν για την Συρία.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο ένας από τους δύο στο παρελθόν είχε απασχολήσει τις αρχές τις Βοσνίας, από όπου είναι και η καταγωγή του, αφού το 2005 είχε συλληφθεί μετά από έρευνα στο σπίτι του όπου είχε βρεθεί ποσότητα εκρηκτικών, μία αυτοσχέδια ζώνη γεμισμένη με εκρηκτικά αλλά και ένα βίντεο στο οποίο εκτοξεύονταν απειλές για τρομοκρατικά χτυπήματα στο Καπιτώλιο και τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος και τέθηκε υπό παρακολούθηση. Ο 29χρονος Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς, που θεωρούνταν μέλος της Αλ Κάιντα, καταδικάστηκε τότε σε 14 χρόνια φυλάκιση και αποφυλακίστηκε πριν από μερικά χρόνια.

iss
Ο ένας εκ των συλληφθέντων, ο 29χρονος Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς

Ο δεύτερος, φερόμενος ως τζιχαντιστής, είναι 20 χρονών, ονομάζεται Αλ Χασανί Αμέρ και έχει καταγωγή από την Υεμένη. Στις αποσκευές των υπόπτων βρέθηκαν ένα μαχαίρι τύπου χατζάρας και στρατιωτικές στολές. Είναι άγνωστο προς το παρόν αν κατάφεραν να περάσουν το μαχαίρι από τον έλεγχο αποσκευών του Ελευθέριος Βενιζέλος ή αν το προμηθεύτηκαν αφού έφτασαν στην Ελλάδα.

Οταν οι δύο άνδρες μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα για έρευνα, αρχικά διαπιστώθηκε ότι και για τους δυο τους η Σουηδία έχει επιβάλει το μέτρο της διακριτικής παρακολούθησης. Οι συλληφθέντες κρατούνται και θα οδηγηθούν στον ανακριτή, καθώς κατηγορούνται για κατοχή πολεμικού υλικού με σκοπό εφοδιασμό τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε επικοινωνία με ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες.

Με την υπόθεση, λόγω και του παρελθόντος του Βόσνιου, ασχολείται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η ΕΥΠ, που ερευνούν την διαδρομή και τον τελικό προορισμό καθώς και τις δραστηριότητες των δύο συλληφθέντων, οι οποίοι σχεδίαζαν να περάσουν από την Αλεξανδρούπολη στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...