486
| Ellinika Hoaxes

Συμφωνία Facebook με τα Ellinika Hoaxes για την επαλήθευση των γεγονότων

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2019, 13:16

Συμφωνία Facebook με τα Ellinika Hoaxes για την επαλήθευση των γεγονότων

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2019, 13:16

Το Facebook και ο ιστότοπος Ellinika Hoaxes κατέληξαν σε συμφωνία για τον περιορισμό της παραπληροφόρησης που διακινείται μέσα από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα μέλη του ιστότοπου θα έχουν στο εξής έναν πιο ενεργό ρόλο στον έλεγχο περιεχομένου όπως άρθρα, βίντεο και εικόνες που κυκλοφορούν στην πλατφόρμα.

Η συμφωνία είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας που έχει ξεκινήσει το Facebook από το 2016 για τον περιορισμό της παραπληροφόρησης. Το κοινωνικό δίκτυο διαθέτει πλέον έναν μεγάλο αριθμό επαληθευτών (fact checkers) ενώ έχει αναπτύξει και πρόγραμμα επαλήθευσης μέσω τρίτων (third-party fact checking program – 3PFC) για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του υλικού που διακινείται μέσω της πλατφόρμας.

Τα Ellinika Hoaxes επισημαίνει ότι οι χρήστες του Facebook στην Ελλάδα θα μπορούν πλέον να επισημαίνουν περιεχόμενο που θεωρούν ότι μπορεί να είναι ψευδές. Η ομάδα θα εξετάζει αυτές τις αναφορές και θα τις χαρακτηρίζει ως:

  • αληθείς,
  • ψευδείς,
  • συνδυασμός (μείξη γεγονότων και παραποιήσεων),
  • ψευδείς τίτλους,
  • δεν πληρούν τα κριτήρια για αξιολόγηση,
  • σάτιρα,
  • απόψεις,
  • φάρσες,
  • δεν έχουν αξιολογηθεί.

Ετσι το περιεχόμενο που θα χαρακτηρίζεται ψευδές θα εμφανίζεται χαμηλότερα στις ενημερώσεις της πλατφόρμας και θα συνοδεύεται από σχετική προειδοποίηση, με παραπομπή σε επεξηγηματικό άρθρο του ιστότοπου.

Οι σελίδες και οι τομείς που μοιράζονται επανειλημμένα ψευδείς ειδήσεις θα μειώσουν επίσης τη διασπορά τους και θα καταργηθεί η ικανότητά τους να δημιουργούν έσοδα και διαφημίσεις. Αυτό βοηθά στην εξάλειψη των ψευδών ειδήσεων με οικονομικά κίνητρα. Από την εμπειρία του Facebook, όταν μια είδηση έχει χαρακτηρισθεί ως ψευδής, μειωθεί η εξάπλωση της κατά 80%.

Οι χρήστες σε καμία περίπτωση δεν θα παρεμποδίζονται να κοινοποιήσουν έναν ισχυρισμό, ανεξάρτητα από την αξιολόγηση των Ellinika Hoaxes, τα οποία δεν θα έχουν καμία πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα οποιουδήποτε χρήστη. Ακόμη, δεν θα γνωρίζουν ποιοι χρήστες έχουν υποβάλει αναφορές για ψευδές περιεχόμενο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πια 21 συνεργάτες που ελέγχουν περιεχόμενο σε 14 ευρωπαϊκές γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, δανικά, ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά, κροατικά, λιθουανικά, νορβηγικά, ολλανδικά, πολωνικά, πορτογαλικά και σουηδικά.

Κρέτσος: «Προξενεί εντύπωση η απόφαση»

Εντύπωση όμως προκαλεί η δήλωση του υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου που επικρίνει το Facebook για την επιλογή του, στρεφόμενος και κατά των Ellinika Hoaxes.

«Τα fake news αποτελούν σοβαρή απειλή για τη Δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» τονίζει ο κ. Κρετσος και προσθέτει: «Η αντιμετώπισή των fake news επομένως, αποτελεί πολύ σοβαρή υπόθεση, ειδικά ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών, όπως έχει διατυπώσει δημοσίως και ο ιδρυτής της Facebook, Mark Zuckerberg. Ο ίδιος είχε προσφάτως ζητήσει και τη συνδρομή των εθνικών και υπερεθνικών ρυθμιστικών αρχών για την καταπολέμηση του προβλήματος μετά και τη σφαγή της Νέας Ζηλανδίας.

» Στο πλαίσιο αυτό, μας προξενεί εντύπωση πώς ο παγκόσμιος τεχνολογικός κολοσσός της Facebook, ο οποίος εμφανίζει χρηματιστηριακή αξία 534 δισ. δολαρίων (Galloway, 2018), με περίπου 3 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και αποστολή 41,6 εκατ. μηνυμάτων κάθε λεπτό, αποφάσισε να αναθέσει το έργο του θεματοφύλακα της αλήθειας των ειδήσεων στο ελληνικό διαδίκτυο σε μια εταιρία που δεν έχει την ίδια εξειδίκευση και εμπειρία με τους αντίστοιχους συνεργάτες της Facebook σε άλλες χώρες, όπως το AFP και το Associated Press».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...