176
Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν | Olivier Matthys/Pool via REUTERS

Συμφωνία της ΕΕ με τη Moderna για 160 εκατ. δόσεις του εμβολίου

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2020, 14:38
Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
|Olivier Matthys/Pool via REUTERS

Συμφωνία της ΕΕ με τη Moderna για 160 εκατ. δόσεις του εμβολίου

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2020, 14:38

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έκλεισε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna για την αγορά εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της για τον κορονοϊό, ανακοίνωσε την Τρίτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως διευκρίνισε, αύριο Τετάρτη θα εγκριθεί συμβόλαιο για την αγορά έως και 160 εκατ. δόσεων. Αξιωματούχοι επισήμαναν ότι η συμφωνία αφορά 80 εκατομμύρια δόσεις, με δυνατότητα παραγγελίας άλλων 80 εκατομμυρίων.

Πρόκειται για το έκτο συμβόλαιο της ΕΕ που πρόκειται να αγοράσει για λογαριασμό των κρατών-μελών εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις, οι οποίες θα διανεμηθούν με ειδική διαδικασία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η ΕΕ χτίζει «ένα από τα πιο ολοκληρωμένα χαρτοφυλάκια εμβολίων για την COVID-19» και προσέθεσε ότι «τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια μπορούν να μας βοηθήσουν να βάλουμε τέλος στην πανδημία».

Η Moderna έχει ανακοινώσει ότι το εμβόλιό της είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό στην αποτροπή μόλυνσης με τον κορονοϊό. Παρόμοια είναι τα ποσοστά του εμβολίου της Pfizer, ενώ το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο στο 70% (αλλά με εξαιρετικά αποτελέσματα ανοσίας ύστερα από τη δεύτερη δόση).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...