463
Η Νιρμάλα Σιθαμαράν, υπουργός Αμυνας της Ινδίας, αποχωρεί από την πρωθυπουργική κατοικία μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου για θέματα ασφαλείας, το πρωί της Τρίτης | REUTERS

Στρατόπεδο τζιχαντιστών στο Πακιστάν βομβάρδισε η Ινδία

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2019, 08:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/02/2019 12:38
Η Νιρμάλα Σιθαμαράν, υπουργός Αμυνας της Ινδίας, αποχωρεί από την πρωθυπουργική κατοικία μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου για θέματα ασφαλείας, το πρωί της Τρίτης
|REUTERS

Στρατόπεδο τζιχαντιστών στο Πακιστάν βομβάρδισε η Ινδία

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2019, 08:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/02/2019 12:38

Στόχους στο Πακιστάν βομβάρδισαν, το πρωί της Τρίτης, πολεμικά αεροσκάφη της Ινδίας σε αντίποινα για την επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ στις 14 Φεβρουαρίου.

Ινδικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για 200 νεκρούς, ενώ ο στρατός του Πακιστάν διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα.

Τα αεροσκάφη βομβάρδισαν στρατόπεδο εξτρεμιστών στο πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ, «μέτρο που ήταν απαραίτητο για την υπεράσπιση της χώρας», δήλωσε ο Πρακάς Τζαβαντεκάρ, υπουργός Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων της Ινδίας.

«Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Ινδία έπληξε το μεγαλύτερο στρατόπεδο εκπαίδευσης της ισλαμιστικής οργάνωσης Τζάις-ι-Μοχάμαντ στην Μπαλακότ. Σε αυτή την επιχείρηση, εξαλείφθηκε πολύ μεγάλος αριθμός τρομοκρατών, εκπαιδευτών, ανώτερων στελεχών και τζιχαντιστών, εκπαιδευμένων στη διάπραξη επιθέσεων καμικάζι», δήλωσε ο Βιτζάι Γκοχλί, υφυπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο ινδουιστής εθνικιστής πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έδωσε το «πράσινο φως» στις ένοπλες δυνάμεις να ανταποδώσουν την επίθεση βομβιστή-καμικάζι, που στοίχισε τη ζωή σε 40 στελέχη των ινδικών σωμάτων ασφαλείας.

Ινδοί πανηγυρίζουν όταν έμαθαν ότι πολεμικά αεροσκάφη της χώρας τους έπληξαν στρατόπεδο τζιχαντιστών στο Πακιστάν – Reuters

Κατά το ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN News18, υπήρξαν «σχεδόν 200 θύματα» κατά την επίθεση. Το δίκτυο επικαλέστηκε «υψηλά ιστάμενες κυβερνητικές πηγές».

Το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε ότι τις επιδρομές εξαπέλυσαν 12 αεροσκάφη της ινδικής αεροπορίας.

Η απάντηση του Πακιστάν

Λίγες ώρες μετά την επίθεση, το Πακιστάν προειδοποίησε ότι διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στο «προληπτικό πλήγμα» της Ινδίας και αρνήθηκε ότι οι Ινδοί κατάφεραν πλήγμα στο στρατόπεδο.

Συγκεκριμένα, η Εθνική Επιτροπή Ασφαλείας του Πακιστάν, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Ιμραν Χαν και ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Κάμαρ Τζαβίντ Μπάζουα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Ινδίας ότι στοχοθέτησε ένα φερόμενο στρατόπεδο τρομοκρατών κοντά στη Μπάλακοτ καθώς και ότι υπήρξαν πολλά θύματα».

Η επιτροπή πρόσθεσε ότι ο Χαν «θα συνομιλήσει με παγκόσμιους ηγέτες για να τους εκθέσει την ανεύθυνη πολιτική της Ινδίας». Επίσης προειδοποίησε ότι «το Πακιστάν θα απαντήσει στον χρόνο και τον τόπο που θα επιλέξει» στην ινδική επιθετικότητα.

«Η Ινδία παραβίασε τη γραμμή ελέγχου», δήλωσε ο πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Σα Μαχμούντ Κουρέσι αναφερόμενος στα ντε φάκτο σύνορα που χωρίζουν τις περιοχές του Κασμίρ που ελέγχουν Ινδία και Πακιστάν.

«Το Πακιστάν διατηρεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και σε μια πρέπουσα απάντηση», πρόσθεσε ο Κουρέσι έπειτα από συνάντηση που είχε με ανώτερους αξιωματούχους στο υπουργείο.

Νωρίτερα, ο στρατός του Πακιστάν είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές όταν ινδικά μαχητικά «έριξαν βιαστικά» το «φορτίο» τους καθώς αναχαιτίστηκαν από πακιστανικά καταδιωκτικά σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Ο Κουρέσι δήλωσε ότι η Ινδία δεν πρέπει να προκαλεί το Πακιστάν και ότι πρέπει να επικρατήσει «η λογική».

Σύμφωνα με τον πακιστανό ΥΠΕΞ, το έθνος «δεν πρέπει να ανησυχεί» για αυτή την ινδική ενέργεια, διότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι «εντελώς έτοιμες να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...