514
Λεπτομέρεια από το ψηφοδέλτιο για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία | Reuters

«Στη Βρετανία, με αγάπη»

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2016, 18:36
Λεπτομέρεια από το ψηφοδέλτιο για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία
|Reuters

«Στη Βρετανία, με αγάπη»

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2016, 18:36

Ηταν πρωτοβουλία τριών ανθρώπων από διαφορετικές χώρες, πολιτικές θέσεις ή ιδιότητες. Αυτό που τους ένωσε ήταν η ελπίδα της συνέχισης του ευρωπαϊκού ονείρου με όλα τα υπάρχοντα μέλη της ενεργά. Οπου το «όλα» σημαίνει και με τη Βρετανία παρούσα.

Λίγες ημέρες πλέον από το καθοριστικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ (23 Ιουνίου), σημαντικές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού, του αθλητικού και επιστημονικού κόσμου από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν νοερά – μέσω υπογραφών – σε μια κοινή προσπάθεια να πείσουν τους βρετανούς ψηφοφόρους υπέρ του «ναι» και να τους στρέψουν από τυχόν αποσχιστικές τάσεις.

Το… κύμα υπέρ του «ναι» σήκωσαν τρεις άνθρωποι: ένας Αυστριακός, ένας Γάλλος και ένας Ελληνας. Πρόκειται για τον Φιλίπ Οκλέρ (γάλλο δημοσιογράφο και συγγραφέα), τον Ρόμπερτ Ρότιφερ (αυστριακό δημοσιογράφο και στιχουργό) και τον συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη.

Στο σημείωμα που έδωσαν στη δημοσιότητα και το οποίο εξηγεί το διά ταύτα της πράξης τους, αναφέρουν: «Είναι μια πρωτοβουλία από τρεις ευρωπαίους πολίτες που μαζεύτηκαν ένα απόγευμα και έγραψαν ένα μικρό γράμματα προς τον βρετανικό λαό. Δεν είναι πολιτικό γράμμα. Δεν προσπαθούμε να πουλήσουμε μια θέση ή να εξαγοράσουμε υποστηρικτές. Δεν είναι μια πραγματεία, ένα μανιφέστο και σίγουρα όχι μια διάλεξη. Μπορείτε να το πείτε, αν θέλετε, ένα ερωτικό γράμμα. Μοιραζόμαστε αυτό το γράμμα με άλλους ανθρώπους από όλη την Ευρώπη που έχουν επιδείξει την αξία τους σε πολλά και διαφορετικά πεδία. Υπάρχουν συγγραφείς που έχουν λάβει Νομπέλ, σημαντικοί ποδοσφαιριστές, σπουδαίοι λογοτέχνες και επιστήμονες, συνθέτες, σκηνοθέτες και μαθηματικοί. Δεν εκπλαγήκαμε όταν όλοι αυτοί υπέγραψαν το γράμμα. Δείχνει πόσο βαθιά και ευρεία είναι η αγάπη που νιώθουν πάρα πολλοί άνθρωποι στην ήπειρο για τη Βρετανία».

Στο εν λόγω γράμμα, οι Οκλέρ, Ρότιφερ και Δοξιάδης αναφέρουν τα εξής: «Ολοι εμείς στην Ευρώπη σεβόμαστε το δικαίωμα των βρετανών πολιτών να αποφασίζουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην ΕΕ. Είναι δική σας απόφαση και θα την αποδεχθούμε. Παρά ταύτα, εάν βοηθάει εκείνους που δεν έχουν αποφασίσει ακόμη, θα θέλαμε να εκφράσουμε πόσο πολύ εκτιμούμε να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ. Δεν είναι μόνο οι συνθήκες που μας ενώνουν με τη χώρα μας, αλλά δεσμοί θαυμασμού και αγάπης. Ολοι μας ελπίζουμε ότι θα ψηφίσετε για την ανανέωσή τους. Βρετανία, σε παρακαλούμε μείνε».

H λίστα των προσωπικοτήτων κατά του Brexit

Ανάμεσα στα ονόματα που έχουν ήδη υπογράψει το συγκεκριμένο «αγαπητικό» γράμμα βρίσκει κανείς σημαντικές προσωπικότητες της Ευρώπης (και όχι μόνο). Πρόκειται για δημιουργούς πρώτης γραμμής, όπως οι συγγραφείς: Σεμπάστιαν Μπάρι, Αντρέα Καμιλέρι, Φιλίπ Κλοντέλ, Ελφρίντε Γιέλινεκ, Πιέρ Λεμέτρ, Χαβιέ Μαρίας, Κολμ Τομπίν, Ελενα Φερράντε, Χέρτα Μίλερ και Μάριο Βάργκας Γιόσα.

Υπάρχουν ακόμη οι σημαντικοί σκηνοθέτες: Αντρέι Βάιντα, οι «δικοί» μας Κώστας Γαβράς και Γιώργος Λάνθιμος, Πολ Βερχόφεν. Επίσης, η Νανά Μούσχουρη, η ηθοποιός Ισαμπέλα Ροσελίνι, ο ηθοποιός Κριστόφ Λαμπέρ, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Γιώργος Λούκος.

Από το χώρο του αθλητισμού, την επιστολή συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι: Αρσέν Βενγκέρ, ο Ζεράρ Ουγιέ, ο Φρανκ Λεμπέφ, ο Περ Μέρτεσακερ, ο Μόρτεν Ολσεν, ενώ τη λίστα συμπληρώνουν σημαντικοί επιστήμονες από όλα τα πεδία γνώσης.

Να σημειωθεί ότι προ ολίγων ημερών, αρκετοί από τους πλέον φημισμένους βρετανούς ηθοποιούς είχαν μαζέψει με τη σειρά τους υπογραφές δηλώνοντας την θέλησή τους να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...