554
Η Φώφη Γεννηματά από την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου | Nick Paleologos / SOOC

«Σταθερή κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ»

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2016, 15:02
Η Φώφη Γεννηματά από την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου
|Nick Paleologos / SOOC

«Σταθερή κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ»

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2016, 15:02

Αντίθετη με τα σενάρια πρόωρων εκλογών εμφανίστηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Μάλιστα, όχι μόνο προσπάθησε να εξορκίσει αυτή την πιθανότητα, αλλά τοποθέτησε ακόμη και το δικό της κόμμα σε… κυβερνητικό κάδρο, αρκεί να τηρηθούν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η κυρία Γεννηματά σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια σταθερή κυβέρνηση και όχι προσφυγή στις κάλπες. Είπε συγκεκριμένα: «Oι εκλογές δεν είναι λύση για τη χώρα, γιατί σημαίνουν στασιμότητα (…) Οι Ελληνες έχουν κατανοήσει ότι κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση».

Ακολούθως, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως το κυβερνητικό σχήμα στο οποίο αναφέρεται μπορεί να δημιουργηθεί από συμφωνία κομμάτων, έτσι ώστε να μην υπερισχύει ο αντιπολιτευτικός λόγος. «Χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που να είναι μέσα και τα δυο κόμματα. Κι όχι να κάθεται το ένα κόμμα στην άκρη του ποταμιού και να πετροβολά.»

Ειδικότερα, για το αν θα συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ σε αυτή την κυβερνητική σύμπραξη, η κυρία Γεννηματά άνοιξε τα χαρτιά της, καθώς ανέφερε ποια είναι η βασική προϋπόθεση για να συμμετάσχει σε αυτό το θεωρητικό σχήμα. «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αρνηθεί ποτέ να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης… Αν συμφωνήσουν οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης θα μπούμε μέσα και εμείς στην κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή κυβέρνηση για να βελτιώσει αυτό το Μνημόνιο» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι «υπάρχουν κι άλλοι τρόποι αντίδρασης για τους αγρότες». Επίσης, σημείωσε με έντονα επικριτικό τόνο ότι η κυβέρνηση με τα capital controls δημιούργησε δημοσιονομικό κενό και ψάχνει να το καλύψει με εισπρακτικά μέτρα. Είπε συγκεκριμένα: «Την τελευταία φορά που ο κ. Τσίπρας επεδίωξε πολιτική λύση, βρεθήκαμε με τράπεζες κλειστές, capital controls και ένα πολύ σκληρό μνημόνιο. Το θέμα είναι αν η κυβέρνηση μπορεί να κυβερνήσει. Γιατί βλέπουμε συνέχεια ένα κυβερνητικό αλαλούμ, μια κυβερνητική Βαβέλ».

Για το Προσφυγικό, η κυρία Γεννηματά σημείωσε: «Να διασφαλίσουμε ότι στο επίπεδο της Ε.Ε. θα έχουμε συμμάχους. Η βασική μου πρωτοβουλία αφορά στα εθνικά ζητήματα. Το Προσφυγικό είναι εθνικό ζήτημα και θα πρέπει να προετοιμαστούμε. Εχουμε χρόνο μέχρι τον Μάρτιο να οργανωθούμε, να αποκτήσουμε επιτέλους ενιαία στρατηγική, να μη γίνουν άλλα λάθη και καθυστερήσεις». Για να καταλήξει: «Σε συνάντησή μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ζητώ να συζητήσουμε τις πρωτοβουλίες που μπορούμε και πρέπει να πάρουμε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Λεβέντης: «Πάμε σε οικουμενική κυβέρνηση»

Την άποψη ότι δεν θα περάσει από τη Βουλή το Ασφαλιστικό, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε οικουμενική κυβέρνηση.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κ. Λεβέντης επεσήμανε: «Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο Τσίπρας είναι ότι εγώ δεν θέλω να πέσει. Δεν είναι πρόθεση μου να πέσει ο Τσίπρας. Δεν ενδιαφέρομαι να έρθει ο Μητσοτάκης, γιατί έχω μεγαλύτερη απόσταση από την Δεξιά. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Μία κυβέρνηση δηλαδή των 240 βουλευτών.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι ο Κώστας Καραμανλής θα αναλάβει τα ηνία της οικουμενικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δεχθεί να συγκυβερνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, εκτίμησε ο Βασίλης Λεβέντης. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ο Τσίπρας είναι σώφρων και θα δεχθεί, γιατί πάει έξω και βλέπει τις δυσκολίες. Ο Μητσοτάκης μπορεί να μην δεχθεί, θεωρώντας ότι είναι καλό να πέσει ο Τσίπρας για να έρθει αυτός. Αν δεν δεχθεί ο Μητσοτάκης, θα σηκωθεί ο Καραμανλής με 40 βουλευτές να το κάνει. Αυτή είναι η εκτίμησή μου».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...