666
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας | Nikos Libertas / SOOC

Σταϊκούρας: Εγκαιρα -με τη βούλα της Κομισιόν- τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων – ποιες πληρωμές επίκεινται

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 10:57
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
|Nikos Libertas / SOOC

Σταϊκούρας: Εγκαιρα -με τη βούλα της Κομισιόν- τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων – ποιες πληρωμές επίκεινται

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 10:57

Την εκτίμησή του ότι και το 2021 θα υπάρχει μία ελαστικότητα ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων εξέφρασε σε δηλώσεις του στο Μega την Τετάρτη ο υπουργός Οικονμικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ για το Ταμείο Ανακάμψης γνωστοποίησε πως υπάρχει συζήτηση για το αν η εκταμίευση των ποσών θα συνδέεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κοινές για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πάντως, στην πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times (εδώ) είχε καταστήσει σαφές ότι επιπρόσθετοι όροι για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης δεν πρόκειται να γίνουν δεκτοί.

Κατά τα άλλα ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε πληρωμή όλων των δανείων που ΤΕΠΙΧ ΙΙ μέσα στον Ιούλιο, αλλά και του νέου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω στον Αύγουστο.

Ο υπουργός επέμεινε ότι η κυβέρνηση έλαβε έγκαιρα τα μέτρα  για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ενώ σχολίασε τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση 9% κατά το 2020 και το πώς προδιαγράφεται το μέλλον της οικονομίας.

«Δεν μπορεί κάποιος να είναι ικανοποιημένος όταν η χώρα επιστρέφει σε ύφεση και τα ποσοστά ανεργίας θα αυξηθούν», ωστόσο, παρατήρησε, μετά τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν, «καταρρέει το αφήγημα ότι δήθεν η σημερινή κυβέρνηση δεν έλαβε έγκαιρα αρκετά μέτρα εμπροσθοβαρώς για να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης».

Οπως εξήγησε, από τη στιγμή που για άλλες ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται ύφεση άνω του 10%, στην περίπτωση της Ελλάδας η Κομισιόν αναθεώρησε τις προβλέψεις επί τα βελτίω. Και μάλιστα «δεν έχουν ληφθεί ακόμη υπόψιν τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τον Πρωθυπουργό, αλλά και τα μέτρα που υλοποιούνται τις τελευταίες 15 μέρες».

Για το πρόγραμμα Συν-Εργασία το οποίο δεν βρήκε την αναμενόμενη ανταπόκριση από πλευράς επιχειρήσεων, ο υπουργός σημείωσε ότι αρκετές επιχειρήσεις προτίμησαν την «διέξοδο» της αναστολής εργασίας με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, που έτρεχε παράλληλα με το πρόγραμμα Συν-Εργασία. Επίσης τόνισε πως το Συν-Εργασία βελτιώθηκε και ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών -κάτι που δεν υπήρχε στην αρχική φάση – και την κάλυψη σημαντικού τμήματος της εποχικής εργασίας.

Οσον αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων ο υπουργός αναφέρθηκε στη πρόσφατη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε:

Οπως σημείωσε, η μείωση ή κατάργηση της προκαταβολής φόρου καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων ενώ ήδη ξεκίνησαν να πληρώνονται τα χρηματικά ποσά στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σε τρίτη φάση, για την επιστρεπτέα προκαταβολή θα ληφθούν υπόψη και οι μήνες Ιουνίου και Ιουλίου.

Εξάλλου, όπως έκανε γνωστό, «χθες πληρώσαμε και την αποζημίωση ειδικού σκοπού για ελεύθερους επαγγελματίες σε 29.318 άτομα, πλέον των 178.000 που πληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα».

Για τον κίνδυνο απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας, ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Δημιουργήσαμε δίχτυ προστασίας πάνω από εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Ζητούμενο είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν θέσεις απασχόλησης σε αυτήν τη  δύσκολη συγκυρία».

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης στα χρηματοδοτικά εργαλεία του τραπεζικού συστήματος, σημειώνοντας πως ενώ για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ υπήρχε δυσαρέσκεια από πλευράς επιχειρήσεων, με βάση τα τελευταία στοιχεία 4.335 επιχειρήσεις έλαβαν ποσά ύψους 685 εκα. ευρώ. Εκτίμηση όλων και δέσμευση των τραπεζών είναι μέχρι το τέλος Ιουλίου να έχει εκταμιευθεί το σύνολο του διαθέσιμου ποσού του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ολα τα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης -υπογράμμισε- βασίστηκαν σε δικές μας δυνάμεις, δηλαδή σε εθνικούς πόρους αφού «ακόμη δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ από την Ευρώπη για την ταμειακή ενίσχυση της χώρας». Ωστόσο τα προγράμματα έχουν εγκριθεί και αναμένεται η εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων.

Στην αναφορά του τέλος στο Ταμείο Ανάκαμψης για την στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών κυρίως με επιχορηγήσεις και κατά δεύτερον  με δάνεια, δήλωσε ότι υπάρχει μια συζήτηση τα ποσά  να συνοδεύονται από κάποιες προϋποθέσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όχι με μνημονιακούς όρους, αλλά με κοινούς ευρωπαϊκούς όρους.

Σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες και στόχους για το 2021 υπάρχει ευελιξία και είπε πως «με αρκετή ασφάλεια μπορώ να πω πως δεν μιλάμε για τους υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση». Το 2021 είπε τέλος ο κ. Σταϊκούρας θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι θα έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία η υγειονομική κρίση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News