337
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο βήμα της Βουλής | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Σταϊκούρας: πριν από το νέο έτος το επίδομα θέρμανσης

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2019, 20:02
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο βήμα της Βουλής
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Σταϊκούρας: πριν από το νέο έτος το επίδομα θέρμανσης

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2019, 20:02

Ανοίγει τις επόμενες ημέρες, η πλατφόρμα ώστε να υποβάλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης τις αιτήσεις τους – την ανακοίνση έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος εισηγήθηκε διάταξη με την οποία καταργείται το όριο των 58 εκατ. ευρώ που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση, με το διαθέσιμο ποσόν εφέτος να ανέρχεται σε 68 εκατ. ευρώ.

«Με τα 68 εκατ. ευρώ, και μάλιστα εντός του τρέχοντος έτους, η πλατφόρμα θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες» είπε ο υπουργός και υπενθύμισε ότι το επίδομα ολόκληρης της χειμερινής περιόδου θα δοθεί εμπροσθοβαρώς σε όλους τους δικαιούχους πριν από το τέλος του έτους.

Το επίδομα θα είναι σημαντικά αυξημένο, αποτέλεσμα του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε εφέτος, και ο οποίος κατευθύνεται αποκλειστικά στην κοινωνία, ιδιαίτερα στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Πέρυσι είχε δοθεί επίδομα ύψους 0,16 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, και υπήρχαν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας και την γεωγραφική ζώνη. Ωστόσο αυτό, όπως εξήγησε, είχε ως συνέπεια είτε να επιδοτείται ένα μικρό μέρος του κόστους που κατέβαλε ο δικαιούχος είτε νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν το μέγιστο επιτρεπτό να λαμβάνουν πολύ μικρότερη επιδότηση από αυτήν την οποία εδικαιούντο.

Εφέτος, για να λάβει το ανωτέρω επίδομα, ο δικαιούχος αρκεί να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του ανωτέρω επιδόματος. Ετσι η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλλει ο δικαιούχος για τις αγορές μέχρι του ανωτέρω ύψους.

«Με αυτό τον τρόπο νοικοκυριά που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες θα λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα» διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε ότι, επιπροσθέτως, προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ώστε να καταστεί το επίδομα κοινωνικά ακόμη δικαιότερο, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των νοικοκυριών.

Επίσης, εφέτος και για πρώτη φορά, θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί Δήμοι της Α΄ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν έως τώρα σαν πεδινοί. Ακόμη, οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ορεινοί, θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς δήμους.