582
H oριστική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη χορήγηση ασύλου στον έναν εκ τους οκτώ αξιωματικούς αναμένεται στις 4 Μαΐου | INTIMEnews

Σολομώντειος λύση από ΣτΕ: Ελεύθερος με όρους ο ένας εκ των Οκτώ

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2018, 14:30
H oριστική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη χορήγηση ασύλου στον έναν εκ τους οκτώ αξιωματικούς αναμένεται στις 4 Μαΐου
|INTIMEnews

Σολομώντειος λύση από ΣτΕ: Ελεύθερος με όρους ο ένας εκ των Οκτώ

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2018, 14:30

Ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, θα αφεθεί ο ένας εκ των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2016.

Το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σχηματισμό Ολομέλειας, έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση του τέως υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, να ανασταλεί η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφύγων, με την οποία είχε χορηγηθεί άσυλο στον εν λόγω τούρκο αξιωματικό και συνεπώς αυτός να μην απελευθερωθεί.

Στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο έφθασαν οι Οκτώ στη χώρα μας, είχε χορηγηθεί άσυλο αλλά η σχετική απόφαση της Επιτροπής Ασύλου ανακλήθηκε προσωρινά με διαταγή της πρόεδρου Εφετών Ευγενίας Μυλωνοπούλου κατόπον σχετικού αιτήματος του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Εκτός από την αίτηση αναστολής, η κυβέρνηση έχει καταθέσει και αίτηση ακύρωσης της ίδιας απόφασης της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών. Η αίτηση θα συζητηθεί την 4η Μαΐου 2018 στην Ολομέλεια του ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Προς το παρόν, η απόφαση χορήγησης ασύλου στον τούρκο αξιωματικό δεν αναστέλλεται στο σύνολο της, αλλά μερικώς, καθώς προβλέπεται η επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο το Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, με την υπ΄ αριθμ.97/2018 απόφασή της , ζητεί μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση  για το θέμα να μην του χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, να οριστεί ως τόπο διαμονής του, συγκεκριμένη μη δημοσιοποιούμενη διεύθυνση και να του επιβληθεί η υποχρέωση να εμφανίζεται καθημερινά στο Αστυνομικό Τμήμα διαμονής του.

Οι άλλοι επτά τούρκοι αξιωματικοί παραμένουν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου-Αχαρνών καθώς μέχρι στιγμής δεν τους έχει χορηγηθεί άσυλο από την αρμόδια επιτροπή. Τον ερχόμενο Μάιο ωστόσο λήγει το ανώτατο όριο κράτησής τους (18μήνο) και σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει για το θέμα και ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι.

Νωρίτερα ο Απόστολος Δοξιάδης έγραφε σε ανάρτησή του στο Facebook εν όψει της απόφασης του ΣτΕ για τις βιαστικές και εσφαλμένες ερμηνείες που δόθηκαν από μερίδα του Τύπου:

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ «ΟΚΤΩ»Μέρες που ναι, με όσα συμβαίνουν, το τελευταίο που χρειαζόμαστε όλοι μας, πολιτικοί…

Geplaatst door Apostolos Doxiadis op Donderdag 19 april 2018

«Μέρες που ναι, με όσα συμβαίνουν, το τελευταίο που χρειαζόμαστε όλοι μας, πολιτικοί και πολίτες, είναι ανακρίβειες στην πληροφόρηση για ευαίσθητα εθνικά θέματα.

Συγκεκριμένα, ΔΕΝ είναι ακριβές ότι «σήμερα αναμένεται απόφαση του ΣτΕ για άσυλο στους Οκτώ τούρκους αξιωματικούς», όπως γράφουν κάποια μέσα. Αυτό που αναμένεται (και σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανώς να είναι σήμερα) είναι η απόφαση του ΣτΕ για την αίτηση αναστολής κατά της απόφασης ασύλου ενός από τους Οκτώ, που είχε καταθέσει ο αλήστου μνήμης Μουζάλας.

Αν η αίτηση γίνει δεκτή, σημαίνει ότι ο ένας θα μείνει υπό κράτηση (με τους άλλους) μέχρι να κριθεί το κυρίως αίτημα ασύλου η Ολομέλεια του ΣτΕ, που συνεδριάζει αρχές Μαίου, ή να παρέλθει το νόμιμο όριο κράτησης (όποιο έρθει πρώτο).

Αν δεν γίνει δεκτή, ο ένας θα έχει προσωρινά (μέχρι την απόφαση της Ολομέλειας) άσυλο.

Η αποδοχή της αίτησης σήμερα δεν προδικάζει την απόφαση της Ολομέλειας.

Η μη αποδοχή της αίτησης σήμερα επίσης δεν προδικάζει την απόφαση της Ολομέλειας.

Όσο για το ότι «η απόφαση θα ισχύει και για τους Οκτώ» είναι επίσης ασαφές, ανακριβές με τη σιγουριά που γράφεται. Η δίκη για την αίτηση αναστολής, όπως και της Ολομέλειας, λέγεται «πιλοτική ή πρότυπη», που σημαίνει ότι αποτελεί πρόκριμα και για τις άλλες παρόμοιες. Αλλά δεν είναι διόλου σαφές ότι η όποια απόφαση θα ισχύσει και για τους άλλους αυτόματα, πριν βγουν οι αποφάσεις για αυτούς από τις Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Ασύλου και πριν συνεδριάσει η Ολομέλεια του ΣτΕ. Είναι και θέμα νομοθεσίας, και θέμα διατακτικού της συγκεκριμένης απόφασης.

Κοινώς: λογικά δε θα συμβεί κάτι καθοριστικό σε σχέση με τους Οκτώ σήμερα, έτσι ή αλλιώς. Θα είναι απλώς ένα ακόμη βήμα στην υπόθεση, ίσως προς ουδέτερη κατεύθυνση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...