226
Στιγμιότυπο με τους δύο πρωθυπουργούς, της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών | ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕNEWS

Σκόπια: Με 81 ψήφους πέρασε η Συμφωνία των Πρεσπών

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2019, 20:20
Στιγμιότυπο με τους δύο πρωθυπουργούς, της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών
|ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕNEWS

Σκόπια: Με 81 ψήφους πέρασε η Συμφωνία των Πρεσπών

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2019, 20:20

Το κοινοβούλιο των Σκοπίων ενέκρινε την τροπολογία του Συντάγματος για την αλλαγή της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM) σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά, σε σύνολο 120 βουλευτών.

11 Ιανουαρίου: ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ χαιρετά τον φακό περιχαρής, έπειτα από την ψηφοφορία στη Βουλή της χώρας του (REUTERS/ Tomislav Georgiev)

Η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών και αφορούν: την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας, πλέον απομένει η αποστολή σχετικής επιστολής από τη γειτονική χώρα με τις αναθεωρημένες τροπολογίες. Την επιστολή θα προωθήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουυλο και στους πολιτικούς αρχηγούς και άμεσα θα φέρει την κύρωση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή.

Επινίκιο τηλεφώνημα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά το πέρας της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στα Σκόπια. Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον ομόλογό του για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ βάσει της «Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...