891
Σέλφι των Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο την 4η Ιουλίου. Καλές οι γιορτές, αλλά η πραγματικότητα στο θέμα των όπλων είναι απογοητευτική για τον αμερικανό πρόεδρο | REUTERS/Evelyn Hockstein

«Σφαγή» στις ΗΠΑ το τριήμερο της εθνικής εορτής: Σχεδόν 200 νεκροί από σφαίρες!

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2021, 14:43
Σέλφι των Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο την 4η Ιουλίου. Καλές οι γιορτές, αλλά η πραγματικότητα στο θέμα των όπλων είναι απογοητευτική για τον αμερικανό πρόεδρο
|REUTERS/Evelyn Hockstein

«Σφαγή» στις ΗΠΑ το τριήμερο της εθνικής εορτής: Σχεδόν 200 νεκροί από σφαίρες!

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2021, 14:43

Τελειωμό δεν έχουν οι δολοφονίες με όπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο αίμα και αν χυθεί, όσο και να προσπαθεί να περιορίσει την οπλοκατοχή ο Τζο Μπάιντεν, που έχει χαρακτηρίσει το πρόβλημα «εθνική ντροπή».

Η νομοθετική δύναμη που έχουν οι κυβερνήτες, η υποταγή των Ρεπουμπλικάνων -κυρίως, αλλά όχι μόνο- στο λόμπι των υπέρμαχων της οπλοκατοχής, οι συμμορίες και βέβαια, η βαθύτατα ριζωμένη αντίληψη για το «αναφαίρετο» δικαίωμα του πολίτη να φέρει όπλα, εμποδίζουν τον αμερικανό πρόεδρο να επιβάλει αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα για την ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

Παρά τις εκκλήσεις του Μπάιντεν να ψηφίσει το Κογκρέσο σχετικό νόμο για τον περιορισμό της κυκλοφορίας πυροβόλων όπλων, οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να τον ψηφίσουν, ενώ και κάποιοι Δημοκρατικοί διαφωνούν. Πρόσφατα οι κυβερνήτες του Τέξας και της Γιούτα, υπέγραψαν νόμο που επιτρέπει στους πολίτες να οπλοφορούν δημοσίως χωρίς άδεια, ενώ στο Τενεσί ένας νέος νόμος επιτρέπει σε οποιονδήποτε άνω των 21 ετών να φέρει όπλο!

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν πάνω από 39.537 ανθρωποκτονίες με τη χρήση όπλων το 2019 και 43.557 το 2020, χρονιά που σημαδεύτηκε από την αναζωπύρωση των φόνων σε όλες τις μεγάλες αμερικανικές πόλεις. Από το περασμένο καλοκαίρι, παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας, της τάξης του 30% των ανθρωποκτονιών στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Το 2021, αναμένεται νέο ρεκόρ.

Τα νούμερα του εορταστικού τριήμερου, της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, είναι εφιαλτικά: 189 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 516 τραυματίστηκαν σε 540 περιστατικά χρήσης όπλων σε όλη τη χώρα.

Ενδεικτικό είναι ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 74 τραυματίστηκαν από σφαίρες, μόνο στο Σικάγο, κατά τη διάρκεια του τριήμερου, σε 100 διαφορετικά επεισόδια.

Ενας σαραντάρης σκοτώθηκε από γείτονα επειδή είχε βάλει τη μουσική πολύ δυνατά, δύο νέοι σκοτώθηκαν από ένοπλο που επέβαινε σε διερχόμενο αυτοκίνητο καθώς βρίσκονταν σε πάρκο, 19χρονος βρέθηκε νεκρός σε πεζοδρόμιο…

Τουλάχιστον πέντε ανήλικοι, ανάμεσά τους δύο κοριτσάκια 5 και 6 ετών, συγκαταλέγονται στους τραυματίες, όπως και δύο αστυνομικοί, που αποπειράθηκαν να διαλύσουν συνάθροιση στο δυτικό τμήμα, το πιο βίαιο της μεγαλούπολης.

«Πολύ συχνά –και αυτό είναι τραγικό– ο στόχος είναι κάποιος άλλος, αλλά οι σφαίρες χτυπάνε ένα αθώο παιδί», παρατήρησε ο Ντέιβιντ Μπράουν, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σικάγου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2021, έχει κατασχέσει 6.100 όπλα που είχαν παράνομα στην κατοχή τους οι πολίτες, αύξηση 26% σε σχέση με πέρυσι.

Στην Ατλάντα, σκοτώθηκαν πέντε άτομα και τραυματίστηκαν 30, ενώ παρόμοιες δολοφονίες σημειώθηκαν στο Τέξας, το Οχάιο, τη Βιρτζίνια και αλλού.

Εκτακτα μέτρα για τα πυροβόλα όπλα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε σήμερα έκτακτα μέτρα κατά των πυροβόλων όπλων, εν μέσω μιας αύξησης της εγκληματικότητας στην πολιτεία αυτή των ΗΠΑ, όπως και στην υπόλοιπη χώρα.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης, Αντριου Κουόμο, έδωσε εντολή για την κήρυξη ενός είδους εκτάκτου ανάγκης κατά της βίας από τα πυροβόλα όπλα, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ και του επιτρέπει, όπως απέναντι στην πανδημία του νέου κορονοϊού, την χρήση έκτακτων μέσων.

Ενας ειδικός συντονιστής θα διοριστεί για την πρόληψη της βίας, ο οποίος θα υπάγεται στις υπηρεσίες υγείας της πολιτείας της Νέας Υόρκης και θα επιβλέπει μια συντονισμένη δράση πολλών κοινωνικών υπηρεσιών, της πολιτειακής αστυνομίας, των σωφρονιστικών αρχών και άλλων.

«Αν δείτε τους τελευταίους αριθμούς, είναι περισσότεροι αυτοί που πεθαίνουν από πυροβόλα όπλα και λόγω της εγκληματικότητας παρά από την COVID-19. Πρόκειται για ένα εθνικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε, καθώς από αυτό εξαρτάται το μέλλον μας», σημειώνει ο Κουόμο σε ανακοίνωσή του.

«Οπως και με την COVID-19, η Νέα Υόρκη θα δώσει και πάλι το παράδειγμα στην υπόλοιπη χώρα με μια συνολική προσέγγιση», πρόσθεσε ο κυβερνήτης .

Τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν κυρίως την ταχύτερη αναζήτηση στοιχείων, τον εντοπισμό «θερμών σημείων» και την κατανομή των πόρων αναλόγως.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης προβλέπει ως εκ τούτου να επενδύσει περίπου 138 εκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα επέμβασης και πρόληψης, εκ των οποίων 76 εκατ. για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και δραστηριοτήτων για τους νέους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Επίσης, θα συσταθεί μονάδα ειδικής αστυνομίας για την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης πυροβόλων όπλων που προέρχονται από άλλες πολιτείες. Μολονότι η Νέα Υόρκη είναι μια από τις αμερικανικές πολιτείες με τις αυστηρότερες νομοθεσίες όσον αφορά την κατοχή πυροβόλων όπλων, είναι εύκολο να αγοράσει κάποιος όπλα από τις γειτονικές πολιτείες Πενσιλβάνια και Νιου Τζέρσεϊ, όπου ισχύουν πιο χαλαροί κανόνες.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης υπέγραψε επίσης δύο νόμους: έναν που διευκολύνει τις προσφυγές εναντίον κατασκευαστών όπλων στα αστικά δικαστήρια και έναν που αποσκοπεί στο να εμποδίζονται οι καταζητούμενοι να αποκτήσουν όπλο.

Οι κατασκευαστές απαλλάσσονταν μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό από οποιαδήποτε ευθύνη βάσει ομοσπονδιακού νόμου, τον οποίο ο νέος νόμος της Νέας Υόρκης θα επιτρέψει να παρακάμπτεται.

Οι εξαγγελίες του αμερικανού προέδρου

Πριν λίγες ημέρες, ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε να κυνηγήσει τους εμπόρους όπλων, που πωλούν παράνομα μοντέλα, αποκαλώντας τους εμπόρους θανάτου, οι οποίοι παρανομούν για το κέρδος. «Το μήνυμά μου για εσάς είναι το εξής: Θα σας βρούμε και θα σας αφαιρέσουμε την άδεια. Θα σιγουρευτούμε ότι δεν θα πουλάτε θάνατο και χάος».

Στις αρχές Απριλίου, ο αμερικανός πρόεδρος είχε κηρύξει τον πόλεμο στην οπλοκατοχή ζητώντας να απαγορευτεί η κατοχή τυφεκίων εφόδου από ιδιώτες, αλλά και οι γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας.

Ο Μπάιντεν διαβεβαιώνει ότι κανένα από τα μέτρα που εισηγείται δεν παραβιάζει τη Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος, η οποία, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της οπλοκατοχής, εγγυάται το δικαίωμά τους να φέρουν όπλα.

Στα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος περιλαμβάνεται σχέδιο με το οποίο το υπουργείο Δικαιοσύνης καλείται να πατάξει την κατοχή των αυτοσχέδιων «όπλων φαντασμάτων» (που δεν έχουν σειριακούς αριθμούς) και τη μετατροπή των πιστολιών σε τουφέκια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...