741
Ο Φαγέ είναι δημοφιλέστατος και θεωρείται πολιτικά άφθαρτος - εξ ου και η εκλογική νίκη του | REUTERS/ Luc Gnago

Σενεγάλη: Εξελέγη ο νεαρότερος προέδρος στην ιστορία της Αφρικής

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2024, 16:20
Ο Φαγέ είναι δημοφιλέστατος και θεωρείται πολιτικά άφθαρτος - εξ ου και η εκλογική νίκη του
|REUTERS/ Luc Gnago

Σενεγάλη: Εξελέγη ο νεαρότερος προέδρος στην ιστορία της Αφρικής

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2024, 16:20

Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές στη Σενεγάλη, ο Μπασιρέ Ντιομαγέ Φαγέ βρισκόταν στη φυλακή, μαζί με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ουσμανέ Σονκό. Η εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της χώρας τη Δευτέρα ήταν το επισφράγισμα μια μετεωρικής πολιτικής ανόδου, πρωτοφανούς για την αφρικανική ήπειρο.

Τώρα ο πρώην εφοριακός, γνωστός στο πολιτικό σκηνικό της Σενεγάλης ως «Κύριος Καθαρά Χέρια», βρίσκεται αντιμέτωπος με τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Οι χαρακτηρισμοί «μεθοδικός» και «σεμνός» συνοδεύουν τον νεαρό πολιτικό, που σύντομα θα γιορτάσει τα 44α γενέθλιά του, αναφέρει ρεπορτάζ του BBC.

Ο Φαγέ θυμάται με τρυφερότητα και αγάπη την ανατροφή του στο χωριό Εντιαγκανιάο, όπου, όπως ισχυρίζεται, επιστρέφει κάθε Κυριακή για να εργαστεί ως αγρότης. Ο σεβασμός του στην αγροτική ζωή βρίσκεται σε απόλυτη αντιδιαστολή με τη βαθιά δυσπιστία του για τις ελίτ και το πολιτικό κατεστημένο της χώρας του.

Ελλείψει υπουργικής ή άλλης πολιτικής πείρας, ο Φαγέ έχει πολλούς επικριτές, αλλά οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό τον καθιστά ιδανικό ηγέτη, σε αντίθεση με τους έμπειρους πολιτικούς και τις καταστροφικές επιλογές τους μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας, το 1960.

Η καταπολέμηση της φτώχειας, της αδικίας και της διαφθοράς βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του. Ενώ εργαζόταν στο υπουργείο Οικονομικών ως εφοριακός, ο Φαγέ και ο Σονκό δημιούργησαν μια ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση της δωροδοκίας των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Σενεγάλης διακηρύττει μια νέα εποχή «εθνικής κυριαρχίας» και «ρήξης» με το παρελθόν – ιδιαίτερα με τους δεσμούς της χώρας με την πρώην αποικιοκρατική δύναμη που τη διοικούσε. Σε αυτό το πλαίσιο σκοπεύει να εγκαταλείψει το νόμισμα της Σενεγάλης –το φράγκο CFA–, που συνδέεται με το ευρώ και στηρίζεται από τη Γαλλία σε οκτώ δυτικοαφρικανικές πρώην αποικίες της.

Ο Φαγέ θέλει να το αντικαταστήσει με ένα νέο εθνικό ή περιφερειακό νόμισμα της Δυτικής Αφρικής, αλλά μια τέτοια κίνηση θα αντιμετωπίσει πολλές πρακτικές δυσκολίες σε επίπεδο ισοτιμιών – και ενδέχεται να αναταράξει την εθνική οικονομία. Η ενίσχυση της δικαστικής ανεξαρτησίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας για τον ευρύ νεανικό πληθυσμό της Σενεγάλης αποτελούν επίσης βασικές προτεραιότητες του νέου προέδρου.

Αρκετοί βετεράνοι της πολιτικής σκηνής της Σενεγάλης υποστηρίζουν τον 44χρονο εκλεγμένο πρόεδρο – ανάμεσά τους και ο πρώην πρόεδρος Αμντουλαγέ Γουέιντ, που τον στήριξε δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Το γεγονός συνιστά τεράστια ανατροπή για τον άνθρωπο που πέρασε τους τελευταίους 11 μήνες στη φυλακή με την κατηγορία της εξέγερσης, και πολλά χρόνια στη σκιά του συμμάχου του Ουσμανέ Σονκό.

Νεαροί Σενεγαλέζοι πανηγυρίζουν στους δρόμους του Ντακάρ την εκλογή του Φαγέ στην προεδρία της χώρας (REUTERS/Luc Gnago)

Ο Μπασιρού Ντιομαγέ Φαγέ ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από την αντιπολίτευση ως το αποκαλούμενο «Σχέδιο Β», αντικαθιστώντας τον χαρισματικό ηγέτη της Σονκό. Ο τελευταίος, που ήταν επίσης φυλακισμένος, ισχυρίζεται μάλιστα ότι ο Φαγέ «έχει μεγαλύτερη ακεραιότητα» από τον ίδιο.

Και οι δύο άνδρες ήταν ιδρυτικά στελέχη του κόμματος Παστέφ, που πλέον έχει διαλυθεί. Και οι δυο τους ήταν φοροεισπράκτορες που βρέθηκαν στη φυλακή πέρυσι, με κατηγορίες πολιτικής εξέγερσης. Η καταδίκη του Σονκό για δύο αδικήματα σήμαινε τον αυτόματο αποκλεισμό του από τις προεδρικές εκλογές, οπότε ο Φαγέ ανέλαβε τα ηνία της καμπάνιας.

Οι δυο εφοριακοί συνεργάζονται στενά και συμφωνούν στα πάντα, γεγονός που οδηγεί σε επικρίσεις ότι ο Φαγέ είναι υποκατάστατο του Σονκό στην προεδρία της χώρας. Αλλά η μεταξύ τους σχέση οδηγεί σε ένα νέο ύφος εξουσίας, μακριά από το υπερπροεδρικό αφρικανικό μοντέλο του παντοδύναμου αρχηγού κράτους.

Στο παρελθόν ο Φαγέ δεν ήθελε να έχει την παραμικρή σχέση με την πολιτική – «δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό» δήλωνε το 2019. Ενας από τους ήρωές του είναι ο αείμνηστος σενεγαλέζος ιστορικός Τσεΐχ Αντά Ντιόπ, το έργο του οποίου θεωρείται πρόδρομος της θεωρίας του αφροκεντρισμού. Και οι δύο αντιμετωπίζονται ως αριστεροί θιασώτες του παναφρικανισμού.

Με την ανακοίνωση, τη Δευτέρα, των πρώτων εκλογικών αποτελεσμάτων ξέσπασαν πανηγυρισμοί στην πρωτεύουσα Ντακάρ, με τους οπαδούς του Φαγέ να κορνάρουν στα αυτοκίνητά τους και να τραγουδούν στους δρόμους. Οι αντιδράσεις των διεθνών αγορών, αντιθέτως, ήταν τουλάχιστον επιφυλακτικές, με τα ομόλογα της χώρας να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών και τους επενδυτές να φοβούνται ανατροπή της φιλικής προς τις επιχειρήσεις πολιτικής της χώρας.

Οι εκλογές, που αναβλήθηκαν για έναν μήνα προκαλώντας διαδηλώσεις, βία στους δρόμους και δημοκρατική κρίση, έφεραν το τέλος της δωδεκαετούς προεδρίας του Μακί Σαλ. Ο Φαγέ βγήκε από τη φυλακή μόλις οκτώ ημέρες πριν από τις κάλπες, αλλά οι πολίτες της Σενεγάλης ήταν αποφασισμένοι να ψηφίσουν αλλαγή. Οι πραγματικές προκλήσεις για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο μόλις ξεκίνησαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...