937
Προς το παρόν ο Μισέλ Κλεζ δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο | CreativeProtagon

Qatargate: Σύγκρουση συμφερόντων έβγαλε νοκ άουτ τον ανακριτή Mισέλ Κλεζ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2023, 10:50
Προς το παρόν ο Μισέλ Κλεζ δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο
|CreativeProtagon

Qatargate: Σύγκρουση συμφερόντων έβγαλε νοκ άουτ τον ανακριτή Mισέλ Κλεζ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2023, 10:50

Ηταν μια πιθανή σύγκρουση συμφερόντων. Ικανή όμως να οδηγήσει τον ανακριτή στο σκάνδαλο Qatargate, Mισέλ Κλεζ, στην πόρτα της εξόδου και την οριστική αποχώρηση από τη συνέχεια της έρευνας για την πολύκροτη υπόθεση χρηματισμού.

Ο λόγος: Ο μεγαλύτερος γιος του Κλζζ, Νικολά, είναι συνέταιρος με τον γιο της ευρωβουλευτού Μαρί Αρενά – το όνομα της οποίας αναφέρεται στον φάκελο του  Qatargate- Ούγκο. Μαζί με άλλους πέντε επενδυτές ίδρυσαν την εταιρεία BRC & Co, που ειδικεύεται στην πώληση CBD, δηλ. κάνναβης που πωλείται νόμιμα επειδή είναι απαλλαγμένη από την ψυχοτρόπο ουσία της.

Οπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα Βρυξέλλες, η βελγική εφημερίδα Le Soir αναφέρει ότι ο γιος του ανακριτή Κλεζ και ο γιος της ευρωβουλευτού Μαρί Αρένα προχώρησαν στη σύσταση της εταιρείας το 2018.

Αυτό προφανώς περιήλθε σε γνώση του συνηγόρου του (επίσης κατηγορούμενου για εμπλοκή στο σκάνδαλο χρηματισμού) βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος και προέβη στη σχετική καταγγελία το απόγευμα της Δευτέρας.

«Ηταν μια πιθανή σύγκρουση συμφερόντων που ανέτρεψε τον ανακριτή Μισέλ Κλεζ στην υπόθεση Qatargate. Ο μεγαλύτερος γιος του, ο Νικολά, εργάζεται από το 2018 με τον γιο της Μαρί Αρένα, τον Ουγκό. Ίδρυσαν μαζί, σε ίσα μερίδια με άλλους πέντε επενδυτές, την εταιρεία BRC & Co, που ειδικεύεται στην πώληση της CBD, της κάνναβης που πωλείται νόμιμα στη χώρα μας επειδή είναι απαλλαγμένη από την ψυχοτρόπο ουσία της.

Η ανακοίνωση της αποχώρησης του Μισέλ Κλεζ έπεσε σαν βόμβα το βράδυ της Δευτέρας στη βελγική πρωτεύουσα.

«Προέκυψαν στοιχεία πρόσφατα.  Θα μπορούσαν να εγείρουν ορισμένα ερωτήματα ως προς την αντικειμενική λειτουργία της έρευνας. Ως προληπτικό μέτρο και για να επιτραπεί στη Δικαιοσύνη να συνεχίσει το έργο της με ηρεμία και να διατηρήσει τον απαραίτητο διαχωρισμό μεταξύ ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και επαγγελματικών ευθυνών, ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ μάς ενημέρωσε ότι αποφάσισε απόψε να αποσυρθεί από τον φάκελο», αναφέρεται στο δελτίου Τύπου που εκδόθηκε από το γραφείο της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας..

Η απόφαση του ανακριτή Κλεζ, σημειώνεται ακόμη, ελήφθη«παρά την απουσία αποτελεσματικών στοιχείων που θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία κάθε εμπλεκόμενου και το ουσιαστικό έργο που έχουν επιτύχει οι ανακριτές και αυτός σε αυτόν τον φάκελο» και γνωστοποιείται ότι πλέον την έρευνα αναλαμβάνει η ανακρίτρια Ορελί Ντεζέφ, η οποία έχει ήδη παρέμβει αρκετές φορές στο παρελθόν στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τη Le Soir, η αποχώρηση από την έρευνα έγινε μονόδρομος για τον Κλεζ όταν με απευθείας επιστολή του, ο Μαξίμ Τόλερ (συνήγορος του Ταραμπέλα) τον ενημέρωσε για τις πληροφορίες που είχε αναφορικά με την εν λόγω σύγκρουση συμφερόντων.

Στην επιστολή του ο συνήγορος του Ταραμπέλα ζητούσε από τον Μισέλ Κλεζ να απομακρυνθεί, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρούσε σε δεύτερη προσφυγή εναντίον του μέσα στην ίδια ημερα.

«Είμαστε ανακουφισμένοι», αναφέρει ο Μαξίμ Τόλερ για την ανακοίνωση της αποχώρησης του Μισέλ Κλεζ. «Λυπούμαστε που ο ανακριτής δεν αποσύρθηκε άμεσα από την υπόθεση. Μπορούμε τώρα να ελπίζουμε ότι θα γίνει ανάλυση υπέρ και κατά της λεγόμενης ενημέρωσης του ‘μεταμελημένου’ Παντσέρι, με σεβασμό στον νόμο και τη δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με το Belgian Monitor, ο Νικολά Κλεζ και ο Ουγκό Λεμέρ εξακολουθούν να είναι σήμερα μέτοχοι της εταιρείας BRC & Co, παρότι ο δεύτερος δεν είναι πλέον διευθυντής από τον Δεκέμβριο του 2021. Στις 7 Ιανουαρίου 2022, η έκτακτη γενική συνέλευση της BRC & Co αποφάσισε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, την οποία δεν προσυπέγραψε ο πρώην διευθυντής Ούγκο Λεμέρ. Αλλά ήταν ακόμα κάτοχος 5.000 μετοχών εκείνη την εποχή.

Οπως αναφέρει η Le Soir, αμφότεροι  δεν θέλησαν να σχολιάσουν τη σχέση τους και την πιθανή σύγκρουση συμφερόντων που έχει δημιουργήσει για τον ανακριτή Μισέλ Κλεζ.

Ο Κλεζ ανέλαβε τον φάκελο του Qatargate το καλοκαίρι του 2022. H Μαρία Αρένα εμφανιζόταν ήδη σε αποχαρακτηρισμένη αναφορά της Κρατικής Ασφάλειας, ως ύποπτη για συμμετοχή στις παρεμβάσεις του φίλου της, πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, φερόμενου ως αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης.

«Η δουλειά της ομάδας (Aντόνιο Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι, Αντρέα Κοτσολίνο, σύμφωνα με την έκθεση Sûreté) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βασίζεται στη συνειδητή συνεργασία μιας ομάδας ευρωβουλευτών που έχουν χαρακτηριστεί ως «φίλοι»», σημείωναν οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών, με την Εύα Καιλή και την Μαρί Αρενά να περιλαμβάνονται σε αυτή την ομάδα των «φίλων».

Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν ζητήθηκε ούτε άρση ασυλίας της Μαρί Αρενά ούτε και κλήθηκε σε κάποια ακρόαση. Η ίδια αρνείται κάθε εμπλοκή της στο σκάνδαλο χρηματισμού ή ότι έχει κάνει οτιδήποτε παράνομο.

Για τον δικηγόρο του Mαρκ Ταραμπέλα, όμως, η επιχειρηματική σχέση, ακόμη και η φιλία, μεταξύ των παιδιών του ανακριτή και ενός πιθανού υπόπτου δημιούργησε αμφιβολίες για την αμεροληψία του δικαστικού λειτουργού. «Είναι μια σύγκρουση συμφερόντων που υπήρχε από την πρώτη μέρα αυτής της έρευνας. Είναι σοκαριστικό, Εδώ και τέσσερις μήνες ζητούσαμε κατ’ αντιπαράθεση εξέταση μεταξύ του κ. Παντσέρι και του πελάτη μου. Είναι ο κ. Παντσέρι που υπερασπίστηκε δημόσια (δικαίως ή αδίκως, δεν είναι αυτό το ζήτημα) την κυρία Αρένα. Δικαιολογημένα μπορεί κανείς να αναρωτηθεί αν ο ανακριτής αρνήθηκε τη δυνατότητα να αμφισβητήσει τον λόγο του κ. Παντσέρι», δήλωσε ο Τόλερ.

Η Le Soir επικοινώνησε με τον Μισέλ Κλεζ, όμως ο ανακριτής δεν επιθυμεί να κάνει κάποιο σχόλιο προς το παρόν.

Σε μία ακόμη πτυχή της σύγκρουσης συμφερόντων για τον Κλεζ, η Le Sori επικαλείται συνομιλία μεταξύ του Παντσέρι και του Τζόρτζι που κατέγραψε η Κρατική Ασφάλεια τον Μάιο του 2022, όπου ο πρώτος καυχιόταν  στον δεύτερο ότι κατάφερε να βάλει τον γιο της Αρενά στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Παντσέρι και Τζιόρτζι όντως προσέφεραν θέσεις με όλα τα έξοδα πληρωμένα στη τελευταία διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και σύμφωνα με τη Le Sori, τουλάχιστον δύο κοινοβουλευτικοί βοηθοί είχαν αποδεχτεί την προσφορά.

Ο ίδιος ο Λεμέρ πάντως το αρνείται κατηγορηματικά, λέγοντας στη Le Soir ότι δεν τον κάλεσε κανένας στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο. «Δεν έλαβα ποτέ καμία πρόσκληση, τίποτα», ενώ όπως υπογράμμισε, δεν έχει κληθεί από κανέναν ανακριτή για να εξακριβωθεί εάν είναι αληθή τα παραπάνω.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...