790
| IntimeNews /Στέλιος Στεφάνου

Μαίνεται η φωτιά στη Γλυφάδα – Εντολή εκκένωσης κατοικιών στην Ανω Βούλα – Καίγονται σπίτια και αυτοκίνητα

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2022, 14:20
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/06/2022 19:44

Μαίνεται η φωτιά στη Γλυφάδα – Εντολή εκκένωσης κατοικιών στην Ανω Βούλα – Καίγονται σπίτια και αυτοκίνητα

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2022, 14:20
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/06/2022 19:44

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η πυρκαγιά στην Ανω Γλυφάδα, η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου από το τέρμα της οδού Μετσόβου και καίει έκταση με πουρνάρια και ξερά χόρτα στους πρόποδες του Υμηττού. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι που φτάνουν και τα 8 μποφόρ και η φωτιά επεκτείνεται προς το Πανόραμα της Βούλας, όπου γίνεται αγώνας να ανακοπεί η πορεία της πριν φτάσει στο δάσος που βρίσκεται εκεί, ενώ απειλούνται και σπίτια.

IntimeNews / Παναγιώτης Τζαμάρος

Στο σημείο κατεύθασαν ενισχύσεις σε επίγεια και εναέρια μέσα. Πλέον επιχειρούν συνολικά 72 πυροσβέστες με τρεις ομάδας πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα και ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό, ενώ κινητοποιήθηκε και ένα ακόμα ελικόπτερο του στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

IntimeNews / Παναγιώτης Τζαμάρος

Η Πολιτική Προστασία απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Ανω Βούλας και των γύρω περιοχών μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους καθώς οι φλόγες από την πυρκαγιά έχουν φθάσει ήδη σε κατοικημένη περιοχή.

Το μήνυμα του 112 αναφέρει: «Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Αν βρίσκεστε στην Ανω Βούλα εκκενώστε τώρα προς πλατεία Αλσους Ανω Βούλας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας». Το μήνυμα παραπέμπει στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας για οδηγίες αυτοπροστασίας.

Ηδη αστυνομικοί κινούνται πόρτα πόρτα στην περιοχή καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, προηγήθηκε εισήγηση από τον επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, υποστράτηγο Παναγιώτη Νιάφα, να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από την οδό Αριστείδου στην Βούλα, όπου κατευθυνόταν νωρίτερα το μέτωπο της φωτιάς.

«Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη», είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η φωτιά έχει μπει στο Πανόραμα και έχει κάψει άλση και παρκάκια, ακόμη και κάποιες τέντες, αλλά δεν έχουν καεί σπίτια. Ηρθε από δύσβατη περιοχή, στην οποία δεν μπορούσαν οι δυνάμεις να επέμβουν καθοριστικά. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 33 οχήματα και 180 άνθρωποι, εθελοντές και πυροσβέστες, συν τα εναέρια μέσα. Ο αέρας είναι ισχυρός. Εχουμε δώσει εντολή εκκένωσης κι έχουν σταλεί μηνύματα με το 112. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καεί σπίτια και κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για την ελέγξουμε».

Πλησίον της φωτιάς βρέθηκε και ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, ο οποίος σε μήνυμα του στα social media μίλησε για «μάχη για να σωθούν τα σπίτια». «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και δεν βοηθάει ο αέρας. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, με δυσκολία αναπνέουμε. Δυστυχώς η φωτιά κινείται προς το Πανόραμα και τώρα ο δήμαρχος της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης ζήτησε εκκένωση», δήλωσε νωρίτερα ο ίδιος στο ΑΠΕ ΜΠΕ. Ο κ. Κωνσταντάτος είπε ακόμη: «Η φωτιά ξεκίνησε από περιοχή της Ανω Γλυφάδας, όπου δυστυχώς δεν έχει γίνει καθαρισμός. Δίνουμε μάχη με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές, για να την περιορίσουμε και να μην φτάσει σε σπίτια. Είναι η τρίτη φωτιά μέσα σε 20 ημέρες. Θέλω να ευχαριστήσω τους δημάρχους από όλες τις περιοχές, που έχουν στείλει ενισχύσεις κι αυτό δείχνει την αλληλεγγύη που υπάρχει. Είναι δύσκολη η κατάσταση αυτή τη στιγμή».

Πλάνα από τη φωτιά νωρίτερα το Σάββατο, προτού λάβει διαστάσεις:

Οσον αφορά στα αίτια της πυρκαγιάς, από την Πυροσβεστική θεωρούνται άγνωστα μέχρι στιγμής. Ο δήμαρχος Γλυφάδας εκτίμησε ότι η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ. Για τη διερεύνηση των αιτίων έχει σταλεί στο σημείο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, όπου άρχισε ήδη την συλλογή στοιχείων.

Διακοπές κυκλοφορίας

Στο μεταξύ, από την αστυνομία γίνονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Πανόραμα Βούλας και τις γύρω περιοχές. Κατά την τελευταία ενημέρωση, γύρω στις 16.00, εκτροπές πραγματοποιούνται στην συμβολή των οδών Τροίας και Πριάμου Εκτορος και Πατρόκλου και Θεσσαλίας και Αρματολών.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι διακόπηκε η κυκλοφορία στην οδό Υμηττού, από το ύψος της οδού Απόλλωνος, στο ρεύμα προς την θέση Κρεμασμένος Λαγός, και εκτροπή κυκλοφορίας στην συμβολή των οδών Μακεδονομάχων και Ηροδότου.

IntimeNews / Παναγιώτης Τζαμάρος
Ανοιξε σχολείο στη Βούλα για τη φιλοξενία των κατοίκων του Πανοράματος

Την εντολή ν’ ανοίξει το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βούλας έδωσε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προκειμένου να φιλοξενηθούν στις αίθουσες όσοι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις κατοικίες τους. Η φωτιά, που ξεκίνησε το μεσημέρι από την ‘Ανω Γλυφάδα, έχει μπει στο Πανόραμα της ‘Ανω Βούλας, όπου είχε δοθεί έγκαιρα εντολή εκκένωσης, ενώ στάλθηκε και μήνυμα με την υπηρεσία του 112.

Ο άνεμος είναι ισχυρός και ήδη έχουν καεί άλση και παρκάκια μέσα στο Πανόραμα, υπάρχουν φθορές εξωτερικά σε σπίτια και σ’ ένα εξ αυτών η φωτιά μπήκε και στο εσωτερικό του, με την Πυροσβεστική να σπεύδει για την κατάσβεση και για να μην επεκταθεί στις γύρω κατοικίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...