523
Ελληνικό υποβρύχιο γερμανικής κατασκευής της σειράς 214, «τύπου Παπανικολή», όπως τα αποκαλούμε. Προς το παρόν, η χώρα μας έχει το πάνω χέρι, όμως η Γερμανία σπεύδει να προμηθεύσει τον Ερντογάν με νέα υποβρύχια | ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Πώς η «αλληλέγγυα» Γερμανία ανατρέπει υπέρ του Ερντογάν την ισορροπία των υποβρυχίων στο Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2020, 11:24
Ελληνικό υποβρύχιο γερμανικής κατασκευής της σειράς 214, «τύπου Παπανικολή», όπως τα αποκαλούμε. Προς το παρόν, η χώρα μας έχει το πάνω χέρι, όμως η Γερμανία σπεύδει να προμηθεύσει τον Ερντογάν με νέα υποβρύχια
|ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Πώς η «αλληλέγγυα» Γερμανία ανατρέπει υπέρ του Ερντογάν την ισορροπία των υποβρυχίων στο Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2020, 11:24

Η επιστολή του Νίκου Δένδια προς τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στην οποία του υποδεικνύει το άτοπο η Γερμανία να δηλώνει αλληλέγγυα στην Ελλάδα, αλλά να πουλάει όπλα στον Ταγίπ Ερντογάν, τα οποία η Τουρκία μπορεί να στρέψει εναντίον μας, προκάλεσε την αμηχανία του Βερολίνου, αλλά και την αντίδραση της γερμανικής αντιπολίτευσης.

Επισήμως η γερμανική κυβέρνηση επιστράτευσε και πάλι την επαμφοτερίζουσα τακτική της, με υπεκφυγές.

Οπως παρατηρεί η Deustche Welle, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε απαντήσει εμμέσως πλην σαφώς αρνητικά στο ελληνικό αίτημα να σταματήσει η Ευρώπη την πώληση όπλων στην Τουρκία, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «τα τελευταία χρόνια η γερμανική κυβέρνηση δεν έδωσε καμία νέα έγκριση για εξαγωγές νευραλγικού χαρακτήρα στρατιωτικού εξοπλισμού, που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Τουρκία σε περιφερειακές στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι τώρα η Γερμανία δεν υλοποιεί νέες παραγγελίες πολεμικού υλικού προς τον Ερντογάν, αλλά αυτό δεν αφορά παλαιότερες. Για παράδειγμα, τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 εξαιρούνται από το μερικό εμπάργκο όπλων που επέβαλε το Βερολίνο τον Οκτώβριο του 2019 στον απόηχο της τουρκικής εισβολής στη Συρία. Αφενός διότι τα υποβρύχια εμπίπτουν σε παλιά συμφωνία (2009) και αφετέρου επειδή σχετίζονται με «συμμαχικές υποχρεώσεις» της Γερμανίας στο πλαίσιο κοινών ευρωπαϊκών πρότζεκτ και πολυεθνικών διαδικασιών κατασκευής.

Κοντολογίς, από τα τέλη του 2019 η γερμανική κυβέρνηση εγκρίνει όντως ελάχιστες νέες εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, αλλά η ολοκλήρωση παλαιότερων παραγγελιών, και κυρίως αυτή που αφορά τα υποβρύχια –και υπάρχει ο κίνδυνος να ανατρέψει υπέρ της Αγκυρας τις ισορροπίες του ανθυποβρυχιακού πολέμου– συνεχίζεται κανονικά!

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με ανάλυση της Handelsblatt, τα υποβρύχια είναι ο βασικός τομέας υπεροχής της Ελλάδας. Σε επίπεδο υποβρυχίων Τουρκία και Ελλάδα διαθέτουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό: 12 οι τουρκικές και 11 οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά η Ελλάδα υπερέχει ποιοτικά, αφού διαθέτει τον τύπο 214, που είναι σαφώς πιο σύγχρονα υποβρύχια, σημειώνει η εφημερίδα.

Αυτή η στάση του Βερολίνου έχει προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε στην Deutsche Welle η εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων, Κάτια Κόιλ: «Οι εξαγωγές πολεμικών όπλων στην Τουρκία, ειδικά η παράδοση των υποβρυχίων που έχουν παραγγελθεί στην ThyssenKrupp, θα έπρεπε να σταματήσουν άμεσα, καθώς το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό απειλεί τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ακόμη πιο αιχμηρή η δήλωση της Σεβίμ Ντάγκντελεν, εκπροσώπου του Die Linke για θέματα εξωτερικής πολιτικής, εξοπλισμών και αφοπλισμού, η οποία δήλωσε από την Κύπρο όπου βρίσκεται:

«Οποιος εκφράζεται τόσο σθεναρά υπέρ της αλληλεγγύης προς χώρες της ΕΕ, όπως την Ελλάδα και την Κύπρο, δεν μπορεί να συνεχίσει να πουλάει πολεμικά όπλα στην Τουρκία, όπως το έκανε τα τελευταία χρόνια. Το μπλόκο της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Εξωτερικών Μάας σε ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων συνιστά όνειδος για τη γερμανική εξωτερική πολιτική και ισοδυναμεί με συνενοχή στην επιθετικότητα του Ερντογάν», επισήμανε χαρακτηριστικά η Σεβίμ Ντάνγκντελεν, τονίζοντας ότι «αυτή η αθέμιτη σύμπραξη με το καθεστώς Ερντογάν διχάζει την ΕΕ και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη».

Η Αριστερά ζητά να σταματήσουν άμεσα τόσο οι εξαγωγές όπλων όσο και η οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία, αλλά και να δοθεί τέλος στην «ανεύθυνη προοπτική» διεύρυνσης της τελωνειακής ένωσης και περαιτέρω εμπορικών διευκολύνσεων στην Αγκυρα.