423
|

Ενοχλημένη η Αγκυρα: Εχθρικές οι πολιτικές της Τριμερούς – Θα κάνουμε έρευνες νοτίως της Κρήτης

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2020, 11:15

Ενοχλημένη η Αγκυρα: Εχθρικές οι πολιτικές της Τριμερούς – Θα κάνουμε έρευνες νοτίως της Κρήτης

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2020, 11:15

Η τριμερής συνεργασία Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου ενοχλεί πολύ το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία και η Κοινή Διακήρυξη της 8ης Τριμερούς Συνόδου στη Λευκωσία δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη από την Αγκυρα.

Η αντίδραση στο κοινό ανακοινωθέν Μητσοτάκη – Αναστασιάδη – Αλ Σίσι ήρθε με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου μεταξύ άλλων επαναλαμβάνεται το πρόσχημα περί προστασίας των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Αγκυρα απορρίπτει την Κοινή Διακήρυξη, τονίζοντας ότι «η πραγματική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια συνολική προσέγγιση που περιλαμβάνει όλες τις παράκτιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων.

«Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση η οποία δημοσιεύθηκε στο τέλος της Τριμερούς Ελλάδας, Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (Κυπριακή Δημοκρατία) και Αιγύπτου και περιέχει αβάσιμες κατηγορίες και ισχυρισμούς εναντίον της χώρας μας, όπως είναι συνηθισμένο και από προηγούμενες συναντήσεις αυτών των τριών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ενώ υποτίθεται ότι το δημιούργημα αυτό των τριών (η Τριμερής) έχει στόχο την υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, κάθε φορά οι δηλώσεις τους στοχεύουν την Τουρκία, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές προθέσεις τους, σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ, που καταλήγει:

«Η πραγματική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια συνολική προσέγγιση, που περιλαμβάνει όλες τις παράκτιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων.

»Εάν οι χώρες που δημιουργούν τα προβλήματα στην περιοχή δεν αλλάξουν τις μαξιμαλιστικές και εχθρικές πολιτικές τους, δεν μπορούν να είναι μέρος της επίλυσης των προβλημάτων.

Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να προστατεύουμε τόσο τα δικαιώματά μας όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Το πόσο ενόχλησε η Τριμερής τον Ερντογάν φάνηκε και από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του, Οκτάι, που έσπευσε να προαναγγείλει «έρευνες νοτίως της Κρήτης», στη βάση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

«Εμείς στην υφαλοκρηπίδα μας και σε οποιοδήποτε σημείο μπορούμε να κάνουμε έρευνες και δεν χρειαζόμαστε την άδεια ή την έγκριση κανενός. Οπως ξέρετε, κάποια στιγμή αποσύραμε τα πλοία μας στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ελλάδα. Ομως τώρα συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας. Σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνεται και η περιοχή που προκύπτει μετά τη συμφωνία ΑΟΖ με τη Λιβύη. Σε αυτές τις περιοχές περιλαμβάνονται και οι περιοχές που βρίσκονται νότια της Κρήτης. Θα συνεχίσουμε», δήλωσε στο CNN Turk ο τούρκος αντιπρόεδρος και ερωτηθείς για την αντίδραση της Ελλάδας συμπλήρωσε:

«Οχι μόνο η Ελλάδα, αλλά οποιαδήποτε χώρα, οτιδήποτε και να πει, η Τουρκία δεν παραχωρεί ούτε μια σπιθαμή εδάφους, ούτε μια σταγόνα νερού. Οποιο κι αν είναι το κόστος. Εμείς απλώς κάνουμε έρευνες στα δικά μας εδάφη, στη δική μας Γαλάζια Πατρίδα, τις δικές μας εργασίες. Οπως εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε κανέναν, έτσι δεν θα επιτρέψουμε να παρέμβει κανένας σε εμάς».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...