232
Μια γυναίκα και ο σκύλος της δροσίζονται στη λίμνη Conde del Guadalhorce στη Μάλαγα, όπου η θερμοκρασία αγγίζει τους 40 βαθμούς | REUTERS/Jon Nazca

«Ψήνεται» στους 43 βαθμούς η Ισπανία – καύσωνας και στη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2022, 09:32
Μια γυναίκα και ο σκύλος της δροσίζονται στη λίμνη Conde del Guadalhorce στη Μάλαγα, όπου η θερμοκρασία αγγίζει τους 40 βαθμούς
| REUTERS/Jon Nazca

«Ψήνεται» στους 43 βαθμούς η Ισπανία – καύσωνας και στη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2022, 09:32

Σαράντα ένα χρόνια. Τόσα έχουν περάσει από τότε που ένα τόσο σφοδρό κύμα καύσωνα είχε να πλήξει την Ιβηρική τόσο νωρίς τον Ιούνιο. Ως την Πέμπτη το θερμόμετρο αναμένεται να φτάσει κατά τόπους στην Ισπανία τους 43 βαθμούς Κελσίου –για να έχουμε δε μια τάξη μεγέθους η χώρα της Ιβηρικής έχει βιώσει τέσσερα κύματα καύσωνα τους τελευταίους δέκα μήνες και πέρυσι τον Αύγουστο καταγράφηκαν θερμοκρασίες-ρεκόρ, με τον υδράργυρο να φτάνει στους 47,4 βαθμούς στη νότια πόλη του Μοντορο.

Επίσης, «ασυνήθιστα υψηλές» θερμοκρασίες καταγράφηκαν στην Ισπανία μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί συνολικά 32 επαρχίες της Ισπανίας καθώς η χώρα βιώνει κύμα καύσωνα που αναμένεται να φέρει πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Και στη νότια Γαλλία, όμως, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σημαντικά, απειλώντας κρίσιμες καλλιέργειες όπως τα αμπέλια.

«Έχουμε ήδη πολύ ζεστό αέρα πάνω από την Ισπανία και στη συνέχεια η σταδιακή άφιξη ενός συστήματος χαμηλής πίεσης κοντά στην Ιβηρική Χερσόνησο θα στείλει αυτόν τον πολύ ζεστό αέρα προς το νότιο μισό της χώρας» εξήγησε στο Euronews, ο γάλλος μετεωρολόγος, Frederic Nathan.

«Αναμένουμε λοιπόν πολύ υψηλές θερμοκρασίες από την Τετάρτη στα νοτιοδυτικά με 35, 36 βαθμούς Κελσίου, κατά μέσο όρο, και στη συνέχεια οι πιο ζεστές μέρες θα είναι η Πέμπτη, η Παρασκευή και το Σάββατο».

Σε 35 διαμερίσματα, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο της Γαλλίας, έχουν επιβληθεί περιορισμοί στην χρήση του νερού και οι αρχές καλούν αγρότες και επιχειρήσεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στην κατανάλωση.

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...