296
Η πρόεδρος της Βουλής Νανσι Πελόζι μετά την ολοκλήρωσης της ψηφοφορίας | REUTERS/Carlos Barria

Πρώτη νομοθετική νίκη για τον Μπάιντεν το πακέτο των $1,9 τρισ. για την πανδημία

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2021, 14:27
Η πρόεδρος της Βουλής Νανσι Πελόζι μετά την ολοκλήρωσης της ψηφοφορίας
| REUTERS/Carlos Barria

Πρώτη νομοθετική νίκη για τον Μπάιντεν το πακέτο των $1,9 τρισ. για την πανδημία

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2021, 14:27

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε την πρώτη του νομοθετική νίκη, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε τα ξημερώματα του Σαββάτου το πακέτο ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που προωθεί για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και να προσφερθεί ανακούφιση σε όσους πλήττονται από τον αντίκτυπο της πανδημίας της Covid-19.

Το επόμενο βήμα είναι η εξέταση του σχεδίου νόμου από τη Γερουσία, όπου πάντως αναμένεται να εγκαταλειφθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο χρόνος πιέζει για την στήριξη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, η οποία έχει πληγεί σκληρά από την πανδημία. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ ήθελε εξαρχής να δει να υιοθετείται ήδη από τις αρχές του Φεβρουαρίου το «αμερικανικό σχέδιο διάσωσης» που έχει καταρτίσει.

Λόγω της καθυστέρησής του, ο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση αυτήν την εβδομάδα στο Κογκρέσο «να προχωρήσει γρήγορα».

Επειτα από ώρες συζητήσεων, το σχέδιο νόμου υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Βουλή των Αντιπροσώπων με 219 ψήφους υπέρ, όλες Δημοκρατικών, έναντι 212 κατά (μεταξύ των οποίων και δύο Δημοκρατικών), καθώς οι Ρεπουμπλικανοί του σώματος αντιτίθονταν σε μέτρα, τα οποία χαρακτηρίζουν υπερβολικά δαπανηρά και όχι κατάλληλα στοχευμένα.

Το σχέδιο νόμου θα υποβληθεί για έγκριση την ερχόμενη εβδομάδα στη Γερουσία, όπου αναμένεται να αποσυρθεί το μέτρο που προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού έως 15 δολάρια την ώρα ως το 2025.

Οι Δημοκρατικοί υπολογίζουν στην μικρή πλειοψηφία τους στη Γερουσία για την υιοθέτηση του πακέτου και από τη Γερουσία.

Στη συνέχεια η τελική εκδοχή του κειμένου θα επανέλθει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου, όπως δήλωσαν την Παρασκευή, οι Δημοκρατικοί επικεφαλής υπολογίζουν να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να υιοθετηθεί οριστικά με ή χωρίς την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Οφείλουμε να εγκρίνουμε το σχέδιο αυτό πριν από τις 14 Μαρτίου», όταν θα σταματήσει η καταβολή ενισχύσεων για τους μακροχρόνια ανέργους που παρατάθηκε βάσει προηγούμενου σχεδίου βοήθειας, προειδοποίησε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Στένι Χόγερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News