214
Μετανάστρια από τη Βενεζουέλα που κατέφυγε στη Κολομβία λόγω των οικονομικών συνθηκών | REUTERS/Luisa Gonzalez

Πρωταθλήτρια της ύφεσης η Βενεζουέλα – Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 16,6% το 2017

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2018, 09:46
Μετανάστρια από τη Βενεζουέλα που κατέφυγε στη Κολομβία λόγω των οικονομικών συνθηκών
|REUTERS/Luisa Gonzalez

Πρωταθλήτρια της ύφεσης η Βενεζουέλα – Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 16,6% το 2017

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2018, 09:46

Ακόμη και τα προκαταρκτικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας δείχνουν ότι η χώρα βίωσε το 2017 μία από τις χειρότερες υφέσεις που έχουν καταγραφεί σε χώρα που δεν είναι σε εμπόλεμη κατάσταση.

Δύο πηγές μετέφεραν στο πρακτορείο Reuters την πληροφορία ότι η ύφεση ήταν της τάξης του 16,6%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη καταγεγραμμένη συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Βενεζουέλα.

Η δραστηριότητα στον κλάδο του πετρελαίου μειώθηκε κατά 11,3% σε σχέση με το 2016, ενώ οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας συρρικνώθηκαν κατά 15,2%.

Η εκτίμηση του ΔΝΤ, το οποίο δεν έχει πρόσβαση στα στατιστικά δεδομένα της Βενεζουέλας, είναι ότι φέτος το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 18%.

Το Ταμείο υπολογίζει ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο… 1,37 εκατομμύρια τοις εκατό, απαξιώνοντας ολοκληρωτικά το πολύ χαμηλό εισόδημα των Βενεζουελάνων, που εγκαταλείπουν τη χώρα κατά εκατοντάδες χιλιάδες.

Η χώρα βρίσκεται σε οικονομική περιδίνηση την τελευταία πενταετία λόγω της πτώσης στην τιμή του πετρελαίου και της κατάρρευσης πολλών κρατικών λειτουργιών.

Η κυβέρνηση έχει σταματήσει να δημοσιεύει στατιστικά για την οικονομία, ενώ καταγγέλλει οικονομικό πόλεμο. Μία από τις πηγές του Reuters είπε μάλιστα ότι μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας προσπαθούσε να «γλυκάνει» τα στοιχεία για να μην φανεί η έκταση της κρίσης.

Στατιστικά για την οικονομία συγκεντρώνει και το νομοθετικό σώμα, στο οποίο πλειοψηφεί η αντιπολίτευση. Σύμφωνα με αυτά, τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός ήταν στο 833.000%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...