732
Μια γυναίκα προσπερνά μια αφίσα που ανακηρύσσει τη Λίβερπουλ πρωταθλήτρια Αγγλίας 2019-20. Μόνο που σεζόν θα τελειώσει, αν τελειώσει, μέσα στο καλοκαίρι | REUTERS/Phil Noble

Πρωταθλήματα… μέσα στο κατακαλόκαιρο

Sportscaster Sportscaster 20 Μαρτίου 2020, 14:17
Μια γυναίκα προσπερνά μια αφίσα που ανακηρύσσει τη Λίβερπουλ πρωταθλήτρια Αγγλίας 2019-20. Μόνο που σεζόν θα τελειώσει, αν τελειώσει, μέσα στο καλοκαίρι
| REUTERS/Phil Noble

Πρωταθλήματα… μέσα στο κατακαλόκαιρο

Sportscaster Sportscaster 20 Μαρτίου 2020, 14:17

Η αρχική αναβολή είχε χρονικό ορίζοντα την 4η Απριλίου. Απέμενε ένα δεκαπενθήμερο, όμως με πάνω από 2.600 κρούσματα και 110 νεκρούς από τον κορονοϊό στη Βρετανία, η Πρέμιερ Λιγκ δεν χρειαζόταν να περιμένει άλλο για να παρατείνει το «λουκέτο» στα αγγλικά γήπεδα, έως την Πρωτομαγιά. Μέχρι τότε δεν θα διεξάγονται αγώνες στις τέσσερις επαγγελματικές κατηγορίες (Πρέμιερ, Τσάμπιονσιπ, Λιγκ 1, Λιγκ 2), αλλά και στις δύο κατηγορίες του ποδοσφαίρου Γυναικών.

Η απόφαση της PL και της EFL (είναι η Ενωση των συλλόγων που αγωνίζονται στις χαμηλότερες κατηγορίες της Αγγλίας), που ελήφθη την Πέμπτη σε τηλεδιάσκεψη, ήταν αυτονόητη ως προς το πρώτο σκέλος της -ότι, ακόμη, δεν μπορεί να παιχθεί ποδόσφαιρο-, όμως όχι και ως προς το δεύτερο: ότι τα πρωταθλήματα θα επαναρχίσουν μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Υπήρχαν ομάδες που ζητούσαν πρόωρη διακοπή, ή και ματαίωση της σεζόν 2019-2020, σαν να μην άρχισε ποτέ. Αλλά οι δύο λίγκες συμφώνησαν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία που τους δίνει η αναβολή του Euro 2020 και να εξαντλήσουν όλες τις πιθανότητες, ώστε τα πρωταθλήματα να ολοκληρωθούν κανονικά. Με τις ευλογίες της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αγγλίας, που ανακοίνωσε ότι η τρέχουσα σεζόν «μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον», δηλαδή και πέρα από την καταληκτική ημερομηνία (1 Ιουνίου), που προβλέπει η σχετική προκήρυξη.

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα σήμαινε οικονομική αυτοχειρία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της KPMG, εάν δεν παιχτούν τα υπόλοιπα ματς της Πρέμιερ Λιγκ, οι ομάδες θα χάσουν 700-800 εκατομμύρια ευρώ, μόνον από τα τηλεοπτικά τους συμβόλαια. Κι άλλα 250-300 εκατ. ευρώ από εμπορικά έσοδα. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, δηλαδή, χωρίς κανείς να μπορεί να υπολογίσει επακριβώς τις ρήτρες και τις αποζημιώσεις που θα πρέπει να καταβάλουν στο Sky Sports και το BT Sport, αλλά και στους τηλεοπτικούς σταθμούς που κατέχουν τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων στο εξωτερικό.

Για να αποφύγουν την καταστροφή, το σόου πρέπει να συνεχιστεί. Ακόμη και κεκλεισμένων των θυρών. Σε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή εάν οι αγώνες που απομένουν διεξαχθούν χωρίς θεατές στις εξέδρες, οι απώλειες για το σύνολο των συλλόγων της Πρέμιερ Λιγκ δεν θα ξεπεράσουν τα 180 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει η ίδια μελέτη. Τα άδεια γήπεδα θα πλήξουν, κυρίως, τις ομάδες των μικρότερων κατηγοριών, επειδή οι εισπράξεις από τα εισιτήρια και τις matchdays αποτελούν ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των εσόδων τους.

Για το 20% από αυτές, οι αγώνες πίσω από κλειστές πόρτες μπορεί να σημαίνουν πτώχευση, κάτι που, ήδη, συνέβη στην Μπέρι, εκτιμά ο οικονομικός αναλυτής του ποδοσφαίρου στο Πανεπιστήμιο Χάλαμ του Σέφιλντ, Ρομπ Ουΐλσον. Ετσι, η EFL αποφάσισε να ενισχύσει τις ομάδες της δεύτερης, τρίτης και τέταρτης κατηγορίας, που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω της αναστολής των πρωταθλημάτων, με 53 εκατομμύρια ευρώ.

Το ρολόι της Πρέμιερ Λιγκ σταμάτησε στην 29η αγωνιστική. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, οι αγγλικοί σύλλογοι θα ξαναπιάσουν το πρωτάθλημα από εκεί που το άφησαν, και είναι διατεθειμένοι να παίζουν δύο φορές την εβδομάδα, ή και ανά δύο μέρες, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις εννέα αγωνιστικές που απομένουν. Σύμφωνα με τον Μαρκ Ογκντεν, δημοσιογράφο του ESPN, η επόμενη σεζόν (2020-2021) του αγγλικού πρωταθλήματος δεν πρόκειται να ξεκινήσει, εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η εφετινή. Χρόνος υπάρχει, ακόμη κι αν το πρωτάθλημα δεν επανεκκινήσει την Πρωτομαγιά, αλλά μια δυο εβδομάδες αργότερα.

Αυτή είναι και η επιθυμία της UEFA: στις επόμενες διοργανώσεις της (Champions και Europa League) να συμμετάσχουν οι ομάδες που θα κατακτήσουν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια με βάση την τελική κατάταξη κάθε πρωταθλήματος, κι όχι κάποιες που θα δηλωθούν ως «φωτογραφία της στιγμής» από πρωταθλήματα που διακόπηκαν. Τα στελέχη της το ξεκαθάρισαν στους αντιπροσώπους της ECA (Ενωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων) στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης Τρίτης.

Τον ίδιο δρόμο -της ολοκλήρωσης- θα επιχειρήσουν να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα πρωταθλήματα. Οχι μόνον επειδή το απαιτεί η UEFA, αλλά γιατί το τίμημα της οριστικής διακοπής θα είναι βαρύ, και γι’ αυτά. Για την Ισπανία εκτιμάται στα 800-950 εκατ. ευρώ. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας, ο πρόεδρος της Λίγκας, Χαβιέ Τεμπάς, τόνισε πως η Πριμέρα Ντιβιζιόν θα μπορούσε να επαναρχίσει στα μέσα Μαΐου και να ολοκληρωθεί (απομένουν 11 αγωνιστικές), έστω κι αν χρειαστεί οι ομάδες να παίζουν ανά 48 ώρες. Στην Μπουντεσλίγκα οι απώλειες θα φτάσουν τα 650-750 εκατ. ευρώ. Στη Serie A τα 550-650 εκατ. και στη γαλλική Ligue 1 τα 300-400 εκατ. ευρώ.

Το διακύβευμα στα Top-5 πρωταθλήματα της Ευρώπης «αγγίζει» τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά στην ήπειρό μας διεξάγονται 30, ακόμη, επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, και στον υπόλοιπο Κόσμο πολλές δεκάδες. Εάν μπορούσαμε να κάνουμε τον λαγαριασμό, ίσως να δικαιολογούσαμε όσους αγωνιούν να ξανακυλήσει η μπάλα στα γήπεδα το συντομότερο δυνατόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...