1814
Ωρα «σκληρού ροκ» και στην Ολομέλεια της Βουλής | INTIMEnews

Κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας – Τριήμερη μάχη στη Βουλή με «σκληρό ροκ»

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2024, 14:44
Ωρα «σκληρού ροκ» και στην Ολομέλεια της Βουλής
|INTIMEnews

Κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας – Τριήμερη μάχη στη Βουλή με «σκληρό ροκ»

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2024, 14:44

O αριθμός των απαιτούμενων υπογραφών για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης συγκεντρώθηκε και η Βουλή ετοιμάζεται για μία ακόμη, τριήμερη μάχη εφ’ όλης της ύλης σε ρυθμούς «σκληρού ροκ».

Το κείμενο υπογράφουν 83 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας.

Στις 16.45 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής προκειμένου να ανακοινώσει επισήμως την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης (δείτε ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ ) εξ αφορμής της τραγωδίας των Τεμπών.

Πριν καν εισέλθει στην αίθουσα της Ολομέλειας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τον λόγο πήρε ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, για να «προλάβει» να γνωστοποιήσει στο Σώμα ότι σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνυπογράφει την πρόταση δυσπιστίας που συνέταξε το ΠΑΣΟΚ, και ως εκ τούτου συγκεντρώνεται ο απαραίτητος αριθμός των πενήντα υπογραφών που απαιτεί το Σύνταγμα.

INTIMEnews

Ο κ. Παππάς πήρε τον λόγο για να.. εξηγήσει την απαίτηση του προέδρου Κασσελάκη περί αποστολής διεθνών παρατηρητών στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητεί ανοικτά (εδώ) το αδιάβλητο των εκλογών στη χώρα.

Απαντώντας, ο υπουργός Επικρατείας,  Μάκης Βορίδης είπε ότι παγίως ο ΟΑΣΕ στέλνει παρατηρητές και στην Ελλάδα έχοντας κρίνει όλες τις εκλογές από τη Μεταπολίτευση και μετά, ως ελεύθερες και δίκαιες.

INTIMEnews

«Σας ρωτώ ευθέως: έχετε πρόθεση να αμφισβητήσετε ένα κεκτημένο δεκαετιών στη Μεταπολίτευση που λέει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών διεξάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές; Το κάνετε γιατί καταλαβαίνετε ότι έρχεται ένα δύσκολο αποτέλεσμα; Πρέπει να δώσετε ευθεία και ξεκάθαρη απάντηση», προκάλεσε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός Επικρατείας.

«Κύριε Παππά έχω υπηρετήσει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ για περίπου δέκα χρόνια. Έχω συμμετάσχει σε αποστολές διεθνών παρατηρητών, ήμουν δε επικεφαλής στην παρατήρηση των εκλογών στις ΗΠΑ, όταν εξελέγη ο κ. Τραμπ. Ήμουν επικεφαλής των διεθνών παρατηρητών. Θέλω να σας διευκρινίσω τα εξής και να τα μεταφέρετε, διότι προφανώς ο πρόεδρος σας δεν τα γνωρίζει. Σε όλες τις εκλογές που έχουν γίνει στην Ελλάδα υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές. Αποτελεί δε σταθερή και μόνιμη διαδικασία η υποβολή του αιτήματος της ελληνικής κυβερνήσεως προς τον ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights) του ΟΑΣΕ προκειμένου να στέλνει παρατηρητές στις εκλογές, σε όλες, δεν υπήρξε παράλειψη σε μια», σημείωσε  ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το κρίσιμο δεν είναι οι επιμέρους παρατηρήσεις που ο ODIHR κάνει σε όλες τις χώρες του κόσμου, σε όλες τις εκλογές. Αλλά δύο μαγικές λέξεις που είναι αυτές που κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών, σε σχέση με τη διεθνή παρατήρηση: ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, και σε όλες τις εκθέσεις του ODIHR και του ΟΑΣΕ, ξεκαθάρισε, «πάντοτε οι ελληνικές εκλογές κλήθηκαν ως ελεύθερες και δίκαιες».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μάκης Βορίδης κάλεσε όπως προαναφέρθηκε, τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν έχει πρόθεση να αμφισβητήσει ένα κεκτημένο δεκαετιών στη Μεταπολίτευση, που λέει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών διεξάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

«Το κάνετε γιατί καταλαβαίνετε ότι έρχεται ένα δύσκολο αποτέλεσμα και αντί να το αποδεχθείτε αυτό το δύσκολο αποτέλεσμα για εσάς, θέλετε να πείτε κάτι άλλο; Και επειδή προσφάτως είχαμε τρεις εκλογές -βουλευτικές εκλογές, επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές- αυτές διεξήχθησαν όταν κυβέρνηση ήταν η ΝΔ, με τον προβλεπόμενο τρόπο. Το ερώτημα είναι, αμφισβητήσατε το αποτέλεσμά τους; Το αμφισβητείτε; Εχει αλλάξει κάτι; Τι είναι αυτό με τη συζήτηση που ανοίγετε με την ευθύνη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Θέλω ξεκάθαρη τοποθέτηση από εσάς. Αμφισβητείτε τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών;» έριξε το γάντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εκπροσωπών την κυβέρνηση στη Βουλή υπουργός.

Οι εργασίες της Ολομέλειας άνοιξαν με τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Σε παρέμβασή του ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, σημείωσε πως «έχει προαναγγελθεί η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, βάσει του άρθρου 84 παρ. 2 του Συντάγματος και του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής.

»Οπότε, επειδή αυτό έχει προαναγγελθεί και υπάρχει και η δημόσια δήλωση από Κοινοβουλευτικές Ομάδες ότι θα συνυπογράψουν αυτή την πρόταση, θεωρώ ότι μάλλον δεν είναι δόκιμο να ξεκινήσει η διαδικασία της συζήτησης του νομοσχεδίου και λόγω της σοβαρότητας του περιεχομένου της πρότασης δυσπιστίας, η οποία από στιγμή σε στιγμή θα κατατεθεί στο προεδρείο».

«Οπως ξέρετε, η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας προϋποθέτει Ολομέλεια εν εξελίξει. Αρα αυτή τη στιγμή προσφέρουμε Ολομέλεια εν εξελίξει για να υποβληθεί η πρόταση δυσπιστίας όπως έχει αναγγελθεί. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί πειράζει η Ολομέλεια εν εξελίξει που είναι η μόνη περίπτωση για να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας», απάντησε με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, και εξήγησε ότι μόλις κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας, διακόπτεται η διαδικασία του νομοθετικού έργου, διακόπτονται οι επιτροπές και καθορίζεται ο χρόνος έναρξης και διεξαγωγής της συζήτησης.

Οι θέσεις των κομμάτων

Νωρίτερα και με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προεξοφλήσει πως θα υπογράψει την πρόταση δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ (με αφορμή το επίμαχο δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», περί «μονταζιέρας στα Τέμπη»), το ένα μετά το άλλο τα κόμματα της αντιπολίτευσης πήραν θέση έναντι της πρωτοβουλίας του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Πεδίο συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ υπάρχει πάντα. Το ΠΑΣΟΚ αρνείται μέχρι τώρα», παρατήρησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Τσίπρας, γνωστοποιώντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνυπογράψει την πρόταση.

Αρμόδιες πηγές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για «πάρα πολύ καλή τη συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ» ως προς την τελική διαμόρφωση του κειμένου της πρότασης δυσπιστίας.

«Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Εγιναν προσθήκες, έγινε διαμόρφωση του κειμένου και οι όποιες τροποποιήσεις έγιναν δεκτές από το ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Κάποια κομμάτια στην πρόταση έγιναν πιο αυστηρά, μετά από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και υπήρξε συνδιαμόρφωση. Ο βασικός κορμός της πρότασης δυσπιστίας αφορά στα Τέμπη, υπάρχουν αναφορές στις υποκλοπές, στην υποκλοπή των στοιχείων των ομογενών, και στις τελευταίες αποκαλύψεις για τα μονταρίσματα των συνομιλιών που αφορούν στα Τέμπη», ανέφεραν οι εν λόγω πηγές, ενημερώνοντας ότι εισηγητής του κόμματος  θα είναι Νίκος Παππάς.

Τo ΠΑΣΟΚ έθεσε ευθέως ζήτημα εμπιστοσύνης για μία κυβέρνηση, η οποία αποδεδειγμένα προσβάλλει τους θεσμούς και υπονομεύει το κράτος δικαίου, δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Μιχάλης Κατρίνης (στη φωτογραφία κάτω δίπλα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή).

ΙΝΤΙΜΕnews

Οπως και ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος, Δημήτρης Μάντζος (εδώ), ο κ. Κατρίνης χαρακτήρισε σε δηλώσεις του στον Τalk Radio 98,9,  «υπερβολές για λόγους πρόσκαιρου εντυπωσιασμού», την αξίωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, περί αποστολής διεθνών παρατηρητών για τη διενέργεια των επόμενων εκλογών.

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ», τόνισε, «έθεσε με σαφήνεια στη δήλωσή του το πολιτικό πλαίσιο και το σκεπτικό για την πρόταση δυσπιστίας. Εμείς δεν υιοθετούμε τις λεκτικές υπερβολές σε θεσμικά ζητήματα για λόγους πρόσκαιρου εντυπωσιασμού.

Για εμάς, το μείζον ζήτημα είναι να χυθεί άπλετο φως σε αυτή τη τραγωδία. Σε μία κυβέρνηση που αποδεδειγμένα δεν σέβεται το κράτος δικαίου και τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών, δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη και γι’ αυτό καταθέτουμε την πρόταση δυσπιστίας».

Κυβέρνηση: «Καλοδεχούμενη – θα τα πούμε όλα στη Βουλή»

Καλοδεχούμενη χαρακτήρισε εκ νέου την πρόταση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, και ως «πρόθυμο» και «υπονομευτή του πολιτεύματος», αντιστοίχως, τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε «πρόθυμο» τον Νίκο Ανδρουλάκη που «καταθέτει πρόταση μομφής για ένα θέμα που έχει επιλυθεί. Είχε τόσες ευκαιρίες να το κάνει και δεν το έκανε. Θεώρησε σκόπιμα να καταθέσει πρόταση για ένα μη δημοσίευμα, έναν χρόνο μετά. Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας. Είναι ευκαιρία να απαντήσουμε με στοιχεία και απόλυτο σεβασμό γι’ αυτό το δυστύχημα. Όλο αυτό έγινε στις πλάτες ανθρώπων που ψάχνουν δικαίωση».

«Αυτοί που έκαναν την πρόταση δυσπιστίας πήγαν να επενδύσουν στον ανθρώπινο πόνο. Συγκάλυψη δεν υπάρχει. Να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να αφήσουμε τους δικαστές να κάνουν ήσυχοι την δουλειά τους. Δεν είναι αυτό το θέμα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης», επέμεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να προσθέσει:

«Αν ενώσει λοιπόν κανείς αυτά τα κομμάτια αυτού του παζλ δεν είναι δύσκολο, βγάζει τα συμπεράσματά του. Και προφανώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό και συμβαίνει και τώρα και προφανώς αυτά τα συμφέροντα που δεν είναι σε πληθυντικό αριθμό, όπως κάνουν άλλοι πολιτικοί χώροι. Όταν μιλάμε για μια συγκεκριμένη εφημερίδα δεν είναι γενικά και αόριστα, ήμασταν πολύ συγκεκριμένοι. Ταυτίζονται τουλάχιστον με έναν συγκεκριμένο πολιτικό αρχηγό και κατατίθεται η πρόταση δυσπιστίας, καλοδεχούμενη λοιπόν η πρόταση και θα τα πούμε όλα στη Βουλή».

Τέλος, γνωστοποίησε τη ματαίωση του προγραμματισμένου για την Τετάρτη υπουργικού συμβουλίου.

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει στη Βουλή την πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση, αναδεικνύοντας, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Περισσού,  «τόσο την ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων για το έγκλημα των Τεμπών, μαζί με τις προσπάθειες συγκάλυψης, όσο και το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής που στρέφεται κατά των εργατικών, λαϊκών, δημοκρατικών δικαιωμάτων».

«Αυτά τα δικαιώματα μπορεί να τα υπερασπιστεί, εγγυηθεί και επιβάλει ο ίδιος ο λαός κι όχι κόμματα των οποίων η “αντιπολιτευτική” γραμμή κινείται “εντός των τειχών” της ίδιας στρατηγικής, όπως αυτή της κυβέρνησης της ΝΔ. Ούτε πολύ περισσότερο οι προτάσεις περί “διεθνών παρατηρητών”, όπως της ΕΕ, που η εμπειρία έχει δείξει ότι αξιοποιούνται για άλλου είδους παρεμβάσεις και όχι φυσικά για τα πραγματικά συμφέροντα των λαών», επεσήμανε το  ΚΚΕ.

«Ναι» στην πρωτοβουλία Ανδρουλάκη και από Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά, έπειτα από επικοινωνία που είχε νωρίτερα την Τρίτη με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Αλέξη Χαρίτση, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Με δεδομένο ότι συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε επισήμως το απόγευμα της Τρίτης, με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, να… προλαβαίνει τον Νίκο Ανδρουλάκη στην Ολομέλεια (δείτε κάτω ζωντανά από τη Βουλή).

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η συζήτηση επί της πρότασης μομφής να αρχίσει αμέσως  και να μην μετατραπεί σε πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης.

Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία θα κορυφωθεί την Πέμπτη με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Η συνεδρίαση θα κλείσει με την ομιλία του Πρωθυπουργού για να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 “υπέρ” σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται και παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.

Σε αυτό στάθηκε άλλωστε στη σχετική δήλωσή του για την πρόταση δυσπιστίας ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι με την πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ το μόνο που θα γίνει, είναι να κερδίσει η κυβέρνηση «έξι μήνες ανενόχλητης παραμονής στην εξουσία».

«ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστούν για άλλη μια φορά στο “θέατρο του παραλόγου” με αφορμή την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, η οποία θα συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα μιας κυβέρνησης που καταρρέει υπό το βάρος των λαθροχειριών της. Με αυτόν τον τρόπο, εκτός από την συσπείρωση των δήθεν “αντιφρονούντων” βουλευτών, η κυβέρνηση κερδίζει και έξι μήνες «ανενόχλητης» παραμονής στην εξουσία. Το θέατρο του παραλόγου συμπληρώνεται με τις κυβερνητικές καταγγελίες για “σκοτεινό σχέδιο οικονομικών συμφερόντων”», σημειώνει συγκεκριμένα ο κ. Βελόπουλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...