602
Μεταγωγή των συλληφθέντων που φέρονται να σχετίζονται με τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη από τη ΓΑΔΑ στον ανακριτή | Stringer / SOOC

Οι μάρτυρες «καίνε» ηγετικά στελέχη των χούλιγκαν: «Φυγαδεύτηκαν μαζί με την αποστολή της ομάδας»

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2024, 22:27
Μεταγωγή των συλληφθέντων που φέρονται να σχετίζονται με τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη από τη ΓΑΔΑ στον ανακριτή
|Stringer / SOOC

Οι μάρτυρες «καίνε» ηγετικά στελέχη των χούλιγκαν: «Φυγαδεύτηκαν μαζί με την αποστολή της ομάδας»

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2024, 22:27

Τον τρόπο οργάνωσης και την ιεραρχία των κατηγορούμενων για την εγκληματική οργάνωση των χούλιγκαν που σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται πίσω από τη φονική επίθεση κατά των ΜΑΤ στου Ρέντη, τον Δεκέμβριο 2023, φέρνουν στο φως οι καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης.

Το ρεπορτάζ μιλά μάλιστα για «μαρτυρίες – κλειδί» στην αστυνομική έρευνα, η οποία οδήγησε στις δεκάδες συλλήψεις, και προφυλακίσεις, των προηγούμενων ημερών.

Οι μάρτυρες αναφέρονται σε πρόσωπα, στους ρόλους που αυτά είχαν στον «οπαδικό στρατό» καθώς και στους συγκεκριμένους –από ό,τι φαίνεται– σχεδιασμούς των χούλιγκαν τη βραδιά που έχασε τη ζωή του ο αστυνομικός της ΥΑΤ Γιώργος Λυγγερίδης κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έξω από το κλειστό «Μελίνα Μερκούρη».

Ξεχωρίζουν τα όσα ανέφεραν για την εμπλοκή ανθρώπων της «Θύρας 7», με ορισμένους εξ αυτών να παρουσιάζεται ότι διέφυγαν την προσαγωγή, στις 7 Δεκεμβρίου, επειδή «φυγαδεύτηκαν» μαζί με την αποστολή της ομάδας του Ολυμπιακού.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το ΕΡΤnews, που δημοσιοποίησε αποσπάσματα των εν λόγω καταθέσεων, ο μάρτυρας «67Β» στάθηκε, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι τα αρχηγικά μέλη των χούλιγκαν είχαν πλήρη ελευθερία κινήσεων.

«Τους βλέπουμε όλους μαζί να κάθονται κάτω, δηλαδή σε χώρο που δεν επιτρέπεται η είσοδος σε θεατές αλλά μόνο σε διαπιστευμένα πρόσωπα και αυτοί έχουν καρτελάκι. Επίσης, κινούνται ελεύθερα σε όλους τους χώρους των γηπέδων χωρίς περιορισμό, δηλαδή εισέρχονται σε όποια θύρα θέλουν στη διάρκεια του αγώνα, περιφέρονται στον αγωνιστικό χώρο και κάποιοι από αυτούς δίνουν και εντολές στον οργανωτή που τις μεταφέρει στους οργανωμένους οπαδούς με την ντουντούκα», ανέφερε.

Καταθέτοντας συγκεκριμένα για τον φερόμενο ως αρχηγό της «Θύρας 7» και βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση, κατέθεσε ότι τον έχει δει «να μπαίνει στη φυσούνα στο γήπεδο Καραϊσκάκη», καθώς και πως όταν κάποιοι από την εξέδρα δεν υπακούν στις εντολές του «μαζεύει ομάδα δικών του ατόμων και τραμπουκίζουν και δέρνουν τα άτομα που δεν υπακούν».

Την στιγμή που δόθηκε η εντολή να ξεκινήσουν τα επεισόδια περιέγραψε ο μάρτυρας «67ΣΤ»: «Στο τέλος του πρώτου σετ είδα μία αναμπουμπούλα στο γήπεδο και είδα άτομα να φοράνε κράνη, μάσκες, full face και γάντια κοκκάλινα. Ηταν περίπου 80 άτομα και βγήκαν έξω άλλοι από αριστερά και άλλοι από δεξιά. Την ώρα που όλοι ντύνονταν, είδα έναν μαυροφορεμένο με καλυμμένα χαρακτηριστικά να μιλάει στο κινητό και να φωνάζει “πάμε”».

Οσοι συμμετείχαν στα επεισόδια προσπάθησαν έπειτα να εξαφανίσουν στοιχεία που μπορούσαν να τους ενοχοποιήσουν, πρόσθεσε. «Μόλις μαθεύτηκε ότι θα μας πάρουν προσαγωγή αρκετοί από το πέταλο άρχισαν να πηδάνε μέσα στο γήπεδο. Κάποιοι βανδάλισαν το κυλικείο κάνοντας ζημιές και παίρνοντας προϊόντα και κάποιοι έβαλαν φωτιά στις τουαλέτες καίγοντας ρούχα».

Σε επόμενη κατάθεσή του ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων ισχυρίστηκε, δε, ότι τρία αρχηγικά στελέχη της «Θύρας 7» και βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση κατάφεραν να διαφύγουν τη σύλληψη παρά το γεγονός ότι οι διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει τις εξόδους του «Μελίνα Μερκούρη».

«Αυτοί οι τρεις δεν προσήχθησαν μαζί με όλους εμάς. Ακουσα ότι φυγαδεύτηκαν μαζί με την αποστολή της ομάδας του Ολυμπιακού», αναφέρεται στην επίμαχη μαρτυρία, την οποία έφερε στο φως η «Καθημερινή».

Σε κάθε περίπτωση, οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν συχνά μεταξύ των στόχων της εγκληματικής οργάνωσης. Αυτό φάνηκε, τουλάχιστον, να αφηγείται ο προστατευόμενος μάρτυρας «67Ε».

Αναφερόμενος σε παλαιότερο περιστατικό κατά το οποίο οι χούλιγκαν «έψαχναν» για διμοιρίες ώστε να… ξεσπάσουν, ανεφερε: «Στις 5 Δεκεμβρίου 2022 στο ΣΕΦ, άκουσα ότι οπαδοί του Ολυμπιακού ντυμένοι Αγιοι Βασίληδες και επειδή δεν υπήρχε διμοιρία στο γήπεδο, πήγαν ως τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ για να βρουν διμοιρία να επιτεθούν, όπως και έκαναν ρίχνοντας τους μολότοφ και ναυτικές φωτοβολίδες», ανέφερε.

Οι παραπάνω αναφορές έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία που οδήγησε στη σύλληψη 60 και πλέον ατόμων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...