296
Η Ουκρανία έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει συστήματα Patriot για να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις. |

Η Ισπανία θα δώσει Patriot στην Ουκρανία – αλλά όχι πλήρες σύστημα

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2024, 09:36
Η Ουκρανία έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει συστήματα Patriot για να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις.
|

Η Ισπανία θα δώσει Patriot στην Ουκρανία – αλλά όχι πλήρες σύστημα

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2024, 09:36

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot: αυτό επιβεβαίωσε την Παρασκευή η ισπανίδα υπουργός Αμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες, δίνοντας μια συνέχεια (από την Ιβηρική) στο γεωπολιτικό και στρατιωτικό σίριαλ που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα με την απαίτηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πυραυλικά συστήματα και τις προσπάθειες των ΗΠΑ να συντονίσουν μια αποστολή προς το Κίεβο από συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, ήδη έχει απορρίψει το αίτημα να στείλει Patriot στην Ουκρανία —και είναι λογικό: η χώρα μας, στη «γειτονιά» που βρίσκεται, δεν μπορεί να υποβαθμίσει τη δική της αντιεροπορική ασφάλεια. Αλλά και η Ισπανία αποφάσισε να συμμετάσχει στην αποστολή των Patriot στην Ουκρανία με έναν ελιγμό: στέλνει πυραύλους, αλλά όχι ραντάρ ή εκτοξευτές.

Η αρχή των αποκαλύψεων έγινε από την ισπανική εφημερίδα El Pais η οποία ανακοίνωσε πως η Μαδρίτη αποφάσισε να προμηθεύσει το Κίεβο με πυραύλους εδάφους-αέρος για συστήματα Patriot, χωρίς όμως εκτοξευτές ή ραντάρ.

Η Ρόμπλες επιβεβαίωσε το δημοσίευμα σε τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας, όπως ανέφερε το ισπανικό υπουργείο Αμυνας. Στην ενημέρωση επισημαίνεται ότι η Ρόμπλες δεν διευκρίνισε εάν η Ισπανία θα παραδώσει ή όχι ραντάρ και εκτοξευτές Patriot.

Η Ισπανία διαθέτει τρεις συστοιχίες Patriot, εκ των οποίων μία σταθμεύει στην Τουρκία στο πλαίσιο της ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ για την αποτροπή πυραυλικών επιθέσεων από τη Συρία.

Η ισπανίδα υπουργός Αμυνας υπογράμμισε επίσης την ακλόνητη υποστήριξη της Μαδρίτης στο Κίεβο, διαβεβαιώνοντας πως θα εξακολουθήσει να ενισχύει τον ουκρανικό στρατό στον αγώνα του απέναντι στους ρώσους εισβολείς. Στο πλαίσιο αυτό, θα παραδώσει επιπλέον άρματα μάχης Leopard, τα οποία επί του παρόντος επισκευάζονται. Η πρώτη παρτίδα εκτιμάται πως θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην Ουκρανία μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Καταβάλλονται εξάλλου προσπάθειες για την παράδοση πολυβόλων, τεθωρακισμένων οχημάτων, αντιαρματικών όπλων και οβίδων πυροβολικού, είπε η Ρόμπλες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...