342
Ετσι έδειχνε κάποτε ο Αλί Ρεζά Ασγκάρι – ασφαλώς σήμερα είναι... άλλος άνθρωπος | web

Κατασκοπεία: Οι Αμερικανοί έχουν τον Ασγκάρι και τον κρύβουν;

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2024, 19:17
Ετσι έδειχνε κάποτε ο Αλί Ρεζά Ασγκάρι – ασφαλώς σήμερα είναι... άλλος άνθρωπος
|web

Κατασκοπεία: Οι Αμερικανοί έχουν τον Ασγκάρι και τον κρύβουν;

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2024, 19:17

Αν δεν είχε το (όποιο) γεωπολιτικό-κατασκοπικό ενδιαφέρον της, η ιστορία που ακολουθεί θα μπορούσε να σταθεί και σαν «κίτρινη», γαργαλιστική, σαν το παιχνίδι ενός τύπου που βαρέθηκε τη συμβία του και θέλησε να ελευθερωθεί με σκοπό να δημιουργήσει νέα σχέση, όμως η μοίρα τον ανάγκασε να αυτομολήσει στους εχθρούς της πατρίδας του – θα ήταν καλό σενάριο για ιταλική κωμωδία του ’70 με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο Ούγκο Τονιάτσι.

Λέτε το κίνητρο ενός Ιρανού, πρώην διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, να είναι μόνο, ας πούμε, «ερωτικό»; Ασφαλώς όχι, αφού στην πατρίδα του, μεταξύ του 2003 και του 2005, φυλακίστηκε 18 μήνες ως ύποπτος κατασκοπείας και διαφθοράς. Επειτα απηλλάγη από όλες αυτές τις κατηγορίες μεν, έγινε ακόμη και υπουργός στο κυβερνητικό σχήμα, όμως μία ωραία πρωία εξαφανίστηκε.

Ορισμένοι Ιρανοί, γνώστες των παρασκηνίων, έλεγαν προ ετών στα Δυτικά media ότι η φυλακή και ο διασυρμός τρέλαναν τον Αλί Ρεζά Ασγκάρι. Οι ίδιοι τόνιζαν ότι αυτομόλησε σε ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, «αγανακτισμένος και θυμωμένος» με τους τρόπους των συμπατριωτών του. Ωστόσο κρατούσαν πισινή και υπογράμμιζαν ότι δεν είναι και πολύ χρήσιμος στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ή του Ισραήλ, επειδή δεν γνωρίζει κρατικά μυστικά, καθώς είχε πέσει σε δυσμένεια.

Η Corriere della Sera υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρόνια εγράφησαν πολλά πράγματα για τον Ασγκάρι. «Την κοπάνησε στο εξωτερικό, τον απήγαγε η Μοσάντ, σκοτώθηκε, συνεργάστηκε με τη CIA». Ο τύπος εξαφανίστηκε τον Φεβρουάριο του 2007 στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετέβη έπειτα από ένα ταξίδι στη Συρία. Σύμφωνα με τις τωρινές πηγές της Corriere, ο Ασγκάρι ετέθη υπό την προστασία των Αμερικανών. «Του άλλαξαν ταυτότητα πολλές φορές, όπως και τόπο διαμονής εντός των ΗΠΑ ώστε να μην εντοπιστεί από κανέναν».

Τι άλλο; «Μάλλον θα του φιλοτέχνησαν και ένα καινούργιο παρελθόν και ένα ολόφρεσκο παρόν, με σκοπό να τον προστατέψουν» σχολίασε το ιταλικό Μέσο, που τελικά δεν απέφυγε τον πειρασμό να αφήσει και υπονοούμενα για τον «ερωτικό» καμβά του στόρι. «Η προσωπική εκτίμησή μου είναι», έγραψε, «ότι ο Ασγκάρι εγκατέλειψε τη γυναίκα του στο Ιράν». Μπορεί, τελικά, αφού και παλαιότερα δημοσιεύματα από τη Βρετανία υποστήριζαν ότι ο Ασγάκρι έχει από καιρό αποκτήσει δύο οικογένειες…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...