799
| Nikos Libertas / SOOC

«Δεν είναι πρωτάκουστο»! Στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στη σπέκουλα με τους διεθνείς παρατηρητές

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2024, 12:20
|Nikos Libertas / SOOC

«Δεν είναι πρωτάκουστο»! Στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στη σπέκουλα με τους διεθνείς παρατηρητές

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2024, 12:20

Την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ενημέρωνε τηλεφωνικά τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο για το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης (αντίστοιχη επικοινωνία υπήρξε και με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, και για λόγους θεσμικής τάξης με τον γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα), στην Κουμουνδούρου δείχνουν να  επιμένουν στην ιδιότυπη πλειοδοσία σε επίπεδο αντιπολιτευτικής φρασεολογίας (βλ, όρους «σκληρού ροκ») και το αίτημα για διεθνείς παρατηρητές (που συνόδευσε την αξίωση για άμεση παραίτηση Μητσοτάκη και προσφυγή στις κάλπες).

Σύμφωνα μάλιστα με κομματικές πηγές, οι διεθνείς παρατηρητές στις ελληνικές εκλογές δεν είναι κάτι πρωτάκουστο -παρ’ όλο που και μόνο η αξίωση, θέτει υπό αμφισβήτηση μία πάγια κατάκτηση της Μεταπολίτευσης: το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.

«Οι  εκλογές στην Ελλάδα γίνονται πάντοτε με την παρουσία διεθνών παρατηρητών», θέλησαν να επισημάνουν οι πηγές της Κουμουνδούρου σε μια προσπάθεια να απαντήσουν στην οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης (τελευταία δήλωση του εκπροσώπου της εδώ), αλλά και του ίδιου του ΠΑΣΟΚ που με πρωτοβουλία του προέδρου του, κίνησε τη διαδικασία για την πρόταση δυσπιστίας.

Σε δηλώσεις του στο Open, o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, χαρακτήρισε «ακατάληπτες» και «εξωθεσμικές» τις «προτάσεις» Κασσελάκη για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές.

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγήκε να κάνει νέο σόου και να υπερακοντίσει ένα θεσμικό μέσο που είναι η πρόταση δυσπιστίας -την πρόθεση της οποίας το ΠΑΣΟΚ διατύπωσε. Δεν κατανοεί ο κ. Κασσελάκης ότι αποπροσανατολίζει και δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να ασχοληθεί με τις ακατάληπτες και εξωθεσμικές του προτάσεις, αντί να απολογηθεί για τα ερωτήματα. Δεν είναι όλα lifestyle. Υπάρχουν θεσμικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Εχουν περάσει δεκαετίες από τότε που η χώρα είχε ανάγκη διεθνών παρατηρητών. Καταλαβαίνει τι είπε;», διερωτήθηκε ο κ. Μάντζος για την απόπειρα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να φανεί ο ίδιος και το κόμμα ένα βήμα πιο μπροστά από το ΠΑΣΟΚ που «πρόλαβε»  να καλέσει σε συμμαχία για την κατάθεση πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

«Το ίδιο συμβαίνει παγίως σε όλες τις χώρες που ανήκουν στον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη) -επέμειναν οι ίδιες πάντα πηγές-  επομένως δεν μιλάμε για πρωτάκουστη πρακτική για τα ελληνικά δεδομένα»!

«Ο λόγος που ζητήθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ενίσχυση της παρατήρησης στις εκλογές», εξηγούν, «έχει να κάνει με τους ίδιους τους λόγους για τους οποίους ζητήθηκε άμεσα η παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές:

Για τη δράση ενός αυτοαποκαλούμενου επιτελικού κράτους που λειτουργεί ως παρακράτος σε βάρος της λειτουργίας των θεσμών και των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών».

Και προς επίρρωση του εύλογου της αξίωσης για την παρουσία διεθνών παρατηρητών, στον ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται συγκεκριμένες συστάσεις από τον Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR – θεσμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΑΣΕ για τις εκλογές του περασμένου Μαΐου…

«Υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης πλέον, θεσμικό έλλειμμα εμπιστοσύνης. Τι σημαίνει; Η πρόταση για παρατηρητές έχει να κάνει με αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Γιώργος Τσίπρας, εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εχει κάνει ήδη πολλά (σ.σ. η κυβέρνηση). Αλλά θα σας πω ένα απλό παράδειγμα. Λένε τα κυβερνητικά στελέχη και της πλειοψηφίας της ΝΔ ότι τα email που φύγανε, οι λίστες που έφυγαν, δεν αφορούν την επιστολική ψήφο. Από πού προκύπτει αυτό; Πάρθηκαν λίστες όντως από τις βουλευτικές εκλογές του ‘ 23. Εσείς έχετε εμπιστοσύνη με βάση αυτό το πραγματικό γεγονός πια δεν το αμφισβητεί κανείς. Αυτό που μένει να διερευνήσει η Δικαιοσύνη και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι πότε ξεκίνησαν να φεύγουν, σε ποιους πήγαν, αν πήγαν μόνο στην Ασημακοπούλου κλπ. Ποια εμπιστοσύνη υπάρχει πλέον ότι δεν χρησιμοποιούνται ήδη και οι λίστες που αφορούν την επιστολική ψήφο;», διερωτήθηκε, για να επανέλθει στη ευθεία αμφισβήτηση του αδιάβλητου των εκλογών στη χώρα μας.

Απειλείται το αδιάβλητο των εκλογών και ο ΣΥΡΙΖΑ, με βεβαιότητα, θα καταθέσει αίτημα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την αποστολή παρατηρητών, είπε ο κ. Τσίπρας και ερωτηθείς αν τέτοιους είδους κινήσεις εκθέτουν τη χώρα στο εξωτερικό, επιχείρησε να απαντήσει λέγοντας: «Είναι πολύ άσχημο αυτό. Η χώρα μας εκτίθεται από αυτά που κάνει η ίδια η κυβέρνηση και η Ελλάδα σαν χώρα».

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπογράψει την πρόταση δυσπιστίας που ετοιμάζεται να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ εναντίον της κυβέρνησης. «Πεδίο συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ υπάρχει πάντα. Το ΠΑΣΟΚ αρνείται μέχρι τώρα», παρατήρησε.

«Η κοινωνία σήκωσε το θέμα [των Τεμπών] και η αντιπολίτευση πρέπει να κάνει την δουλειά της. Η πρόταση μομφής θα φέρει καταρχάς τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή και είναι πολύ θετικό γιατί έχει εξαφανιστεί για τα Τέμπη. Δεν εμφανίζεται στη Βουλή. Δεν εμφανίστηκε την τελευταία φορά και ένα βήμα συντονισμού της αντιπολίτευσης είναι πολύ θετικό στοιχείο», ήταν η εκτίμηση με την οποία έκλεισε τη σχετική αναφορά του ο Γιώργος Τσίπρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...