1052
O Αρμαντ -«Μόντο»- Ντουπλάντις με την απίστευτη επίδοσή του | Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images

Πού θα σταματήσει ο Μόντο Ντουπλάντις;

Sportscaster Sportscaster 8 Μαρτίου 2022, 15:28
O Αρμαντ -«Μόντο»- Ντουπλάντις με την απίστευτη επίδοσή του
|Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images

Πού θα σταματήσει ο Μόντο Ντουπλάντις;

Sportscaster Sportscaster 8 Μαρτίου 2022, 15:28

Τα τρία πρώτα άλματα (5,61, 5,85 και 6 μέτρα) ήταν για «ζέσταμα». Πέρασε άνετα πάνω από τον πήχη, με την πρώτη. Αμέσως μετά τον τοποθέτησε στα 6,19 μ – ύψος που κανείς επικοντιστής, μέχρι χθες (7/3), δεν είχε υπερβεί. Χρειάστηκε να ξοδέψει και τις τρεις του προσπάθειες, όμως τα κατάφερε. Η «Σταρκ Αρίνα», που φιλοξένησε το μίτινγκ του Βελιγραδίου, σηκώθηκε στο πόδι για να πανηγυρίσει το νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Κι εκείνος, μόλις συνειδητοποίησε τι είχε πετύχει, έτρεξε στο κορίτσι του, που παρακολουθούσε από την εξέδρα, για να παραλάβει το… έπαθλό του: ένα «καυτό» φιλί.

Ο Αρμαντ -«Μόντο»- Ντουπλάντις προκάλεσε, πάλι, παγκόσμια αίσθηση. Υφαίνει τον μύθο του πόντο – πόντο, θυμίζοντας στους λάτρεις αυτού του υπέροχου αγωνίσματος τον Σεργκέι Μπούμπκα, ο οποίος μεσουράνησε από το 1981 έως το 2001. Ο «τσάρος των αιθέρων», ο πρώτος αθλητής που «πέταξε» πάνω από τα 6 μέτρα, είχε καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ… 35 φορές (17 στον ανοιχτό στίβο και 18 στον κλειστό). Ο Ντουπλάντις, που γεννήθηκε δυο χρόνια πριν αποσυρθεί από τους στίβους ο ουκρανός υπεραθλητής, θεωρείται ως ο διάδοχός του: ο «Μπούμπκα του 21ου αιώνα». Σε κάθε περίπτωση, είναι ο συνεχιστής των καταπληκτικών του επιδόσεων.

Ιδίως στον ανοιχτό στίβο, το ρεκόρ που άφησε πίσω του ο Μπούμπκα (6,14 μ.) έστεκε απλησίαστο από τον Ιούλιο του 1994 -για πάνω από 26 χρόνια- μέχρι να το καταρρίψει ο (τότε) 20χρονος Σουηδός, που τον Σεπτέμβριο του 2020 στο «Ντάιαμοντ Λιγκ» της Ρώμης πέρασε τα 6,15 μ. Στον κλειστό στίβο, το 6,15 μ. του «τσάρου» (Φεβρουάριος 1993 στο Ντονέτσκ) δεν έπεσε απευθείας στα χέρια του Ντουπλάντις. Μεσολάβησε ένα άλλο «ιερό τέρας» του επί κοντώ, που έμελλε να γίνει ο «μέντορας» του υπερταλαντούχου πιτσιρικά: ο Γάλλος Ρενό Λαβιλενί. Τον Φεβρουάριο του 2014 χρίστηκε ρέκορντμαν, ξεπερνώντας τα 6,16μ. Και η πρωτοκαθεδρία του κράτησε, ακριβώς, έξι χρόνια.

Στις 8 Φεβρουαρίου 2020, στο Τόρουν της Πολωνίας, ο Σουηδός καταρρίπτει και αυτό το ρεκόρ (6,17 μ.). Μια εβδομάδα μετά, στις 15 Φεβρουαρίου 2020 στη Γλασκώβη, βελτιώνει την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών κατά έναν πόντο (6,18 μ.). Για να την ανεβάσει, χθες, ακόμη ψηλότερα, στα 6,19 μ. Με ένα άλμα που ήταν για 6,25 μ., όπως θα παρατήρησε όποιος παρακολούθησε προσεκτικά την προσπάθειά του. Ηταν ένα «μήνυμα» του Ντουπλάντις προς τους αντιπάλους, αλλά και τους «φαν» του, ότι πολύ δύσκολα θα του ξεφύγει το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, το οποίο θα διεξαχθεί αυτό το μήνα (18-20/3) στον τόπο του νέου του θριάμβου, το Βελιγράδι.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Red Bull (@redbull)


Ο Μπούμπκα, 58 ετών σήμερα, τον είχε ξεχωρίσει από καιρό: «Τον πρωτοείδα στο Παγκόσμιο Παίδων στο Κάλι. Οταν πέρασε τα 6 μέτρα για πρώτη φορά σε ηλικία 18 ετών, δεν με εξέπληξε, επειδή η πρόοδός του από πολύ μικρή ηλικία ήταν εντυπωσιακή. Δεν ξέρω πόσο πιο ψηλά μπορεί να φτάσει, όμως το ανθρώπινο όριο στο επί κοντώ απέχει, ακόμη, αρκετά», είχε τονίσει για τον νεαρό Σουηδό τον Σεπτέμβριο του 2020.

Γεννήθηκε στις ΗΠΑ, από πατέρα Αμερικανό (Γκρεγκ Ντουπλάντις, πρώην επικοντιστής και νυν προπονητής) και μητέρα Σουηδέζα (Χελένα Χέντλουντ, πρώην επταθλήτρια), και μεγάλωσε στη Λουϊζιάνα. Το επί κοντώ ήταν το πρώτο παιχνίδι που θυμάται να παίζει. Στα τρία του, προσπαθούσε να πηδήσει από το πάτωμα στον καναπέ με κοντάρι ένα σκουπόξυλο. Στα 7 του το άλμα του ξεπερνούσε τα 2,20μ. Τότε ήταν που ανάμεσα στο όνομα και το επώνυμό του (Αρμαντ Ντουπλάντις) ο περήφανος πατέρας πρόσθεσε το «Mondo» («παγκόσμιος», στα Ιταλικά.

Το 2015 ο μικρός ήταν στην κατάλληλη ηλικία για να επιλέξει τη χώρα που θα εκπροσωπούσε στις διεθνείς διοργανώσεις: τις ΗΠΑ, ή τη Σουηδία; Προτίμησε την πατρίδα της μητέρας του – κι ας θύμωσαν οι αμερικανοί δάσκαλοί του. Ο λόγος ήταν, ότι στην Αμερική οι προκρίσεις στις μεγάλες διοργανώσεις κρίνονται στα «τράιαλς». Ακόμη και ο καλύτερος αθλητής, αν βρεθεί σε «κακή μέρα», μπορεί να αποκλειστεί. Με τα χρώματα της Σουηδίας, οι συμμετοχές του θα ήταν εξασφαλισμένες. Ετσι, κάτω από τη σημαία της πέτυχε όλους τους θριάμβους του, από το 2016 κι έπειτα. Το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ήταν ο πιο σημαντικός, μέχρι σήμερα.

«Αυτό το ύψος (6,19 μ.) με ταλαιπώρησε όσο κανένα άλλο. Πενήντα φορές προσπάθησα να το περάσω, τα δυο τελευταία χρόνια», εξομολογήθηκε ο ακομπλεξάριστος Ντουπλάντις, αμέσως μετά το νέο του παγκόσμιο ρεκόρ στο Βελιγράδι. Κι όμως, το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτού του φοβερού αθλητή είναι ότι κάνει τα πιο απίθανα κατορθώματα να φαίνονται τόσο εύκολα…

Είναι, μόλις, 22 ετών. Ο Μπούμπκα εγκατέλειψε τους στίβους λίγο πριν κλείσει τα 38. Που σημαίνει ότι -καλά να ‘ναι το παλληκάρι- έχει πολλές συγκινήσεις να μας χαρίσει, ακόμη, με τις υπέροχες «πτήσεις» του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...