310
H ευρωπαϊκή ήπειρος βρίσκεται στα κόκκινα εξαιτίας της πανδημίας, που όπως φαίνεται επέστρεψε με ένταση στις ευρωπαϊκές χώρες | Shutterstock

ΠΟΥ: Η Ευρώπη ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2021, 18:22
H ευρωπαϊκή ήπειρος βρίσκεται στα κόκκινα εξαιτίας της πανδημίας, που όπως φαίνεται επέστρεψε με ένταση στις ευρωπαϊκές χώρες
|Shutterstock

ΠΟΥ: Η Ευρώπη ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2021, 18:22

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, υποστηρίζει ότι η μετάδοση του κορονοϊού στη Γηραιά Ηπειρο προκαλεί «βαθύτατη ανησυχία». Ο Κλούγκε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι τα κρούσματα στην Ευρώπη κινούνται σε επίπεδα-ρεκόρ, με την παραλλαγή Δέλτα να είναι αυτή που, όπως διευκρίνισε, προκαλεί το νέο κύμα πανδημίας. «Τα ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία της Ευρώπης με ασθενείς Covid-19 υπερδιπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα υπάρξουν 500.000 νέοι θάνατοι μέχρι τον Φεβρουάριο στην Ευρώπη, η οποία επέστρεψε στο επίκεντρο της πανδημίας, εκεί δηλαδή όπου βρισκόταν πριν από έναν χρόνο» συμπλήρωσε ο Κλούγκε.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, στην ευρωπαϊκή ήπειρο καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα περίπου 1,8 εκατ. κρούσματα, που αντιστοιχεί στο 59% των κρουσμάτων που έχουν ανακοινωθεί παγκοσμίως το ίδιο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, τα κρούσματα αυτή τη φορά έχουν διασπορά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Καταγράφηκαν 24.000 θάνατοι από κορονοϊό την περασμένη εβδομάδα, αύξηση της τάξης του 12% σε σχέση με τον αριθμό των θανάτων πριν από 15 ημέρες.

Σύμφωνα με τον Κλούγκε, οι λόγοι αυτής της έξαρσης της πανδημίας είναι τα ανεπαρκή ποσοστά εμβολιασμού και ο εφησυχασμός των κυβερνήσεων και των πολιτών, που οδήγησε σε χαλάρωση των μέτρων προστασίας. Το στέλεχος του ΠΟΥ αναφέρει ότι στην Ευρώπη ο μέσος όρος εμβολιασμού είναι κάτω από το 50% και συγκεκριμένα βρίσκεται στο 47%. Μόλις σε εννέα χώρες, ο εμβολιασμός βρίσκεται σε επίπεδα του 70%, ενώ υπάρχουν τρεις χώρες (Ουκρανία, Κιργιστάν και Αρμενία) όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι κάτω από το 20%!

«Πρέπει να αλλάξουμε την τακτική μας και αντί να αντιδρούμε απλώς στην αναζωπύρωση της Covid-19 να εμποδίζουμε την εμφάνισή της» δηλώνει ο Κλούγκε. Τα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι τις τελευταίες πέντε εβδομάδες τα κρούσματα στην Ευρώπη αυξάνονται από βδομάδα σε εβδομάδα και είμαστε η μόνη περιοχή στον κόσμο όπου η Covid-19 έχει τέτοια εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...