524
Ο Πίτερ Χέγκσεθ έκανε την εξωφρενική δήλωση ότι έχει δέκα χρόνια να πλύνει τα χέρια του | CreativeProtagon/Shutterstock

Πόσο επικίνδυνα είναι τα βρώμικα χέρια του κάθε τύπου σαν αυτόν;

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2019, 18:30
Ο Πίτερ Χέγκσεθ έκανε την εξωφρενική δήλωση ότι έχει δέκα χρόνια να πλύνει τα χέρια του
|CreativeProtagon/Shutterstock

Πόσο επικίνδυνα είναι τα βρώμικα χέρια του κάθε τύπου σαν αυτόν;

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2019, 18:30

Εσείς, πόσες φορές την ημέρα πλένετε τα χέρια σας; Οποιος χρησιμοποιεί συχνά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ή έστω κινείται μέσα στους εξοντωτικούς ρυθμούς της πόλης, νιώθει πολύ συχνά κατά τη διάρκεια του 24ώρου την ανάγκη, όχι μόνο να πλύνει τα χέρια του ξανά και ξανά, αλλά και να μπει ολόκληρος μέσα στη μπανιέρα.

Φυσικά, υπάρχουν και οι υπερβολές που κάνουν άνθρωποι με δείγματα ψυχαναγκασμού, που έχουν καταχωρηθεί ως «μικροβιοφοβικοί» από το στενό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Χαρακτηριστικό κινηματογραφικό παράδειγμα, ο Τζακ Νίκολσον στην ταινία «Καλύτερα δεν γίνεται», ο οποίος, εκτός από διάφορες άλλες εμμονές, χρησιμοποιούσε μία μπάρα σαπουνιού κάθε φορά που έπλενε τα χέρια του και μετά την πετούσε και έπαιρνε μία ολοκαίνουρια από το ντουλαπάκι.

Ηρθε λοιπόν την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019, η δήλωση του παρουσιαστή του αμερικανικού Fox News Πίτερ Χέγκσεθ ότι έχει δέκα ολόκληρα χρόνια να πλύνει τα χέρια του! Και ακολούθησε το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων, καταγράφει τι σημαίνει πρακτικά, να μην έχεις πιάσει σαπούνι για μία δεκαετία.

Ο Χέγκσεθ είπε ότι εμβολιάζεται συχνά. Στη συνέχεια, πήρε πίσω τη… βρώμικη δήλωσή του, λέγοντας ότι αστειευόταν. Το μόνο σίγουρο είναι πως από τότε, κανείς δεν είναι πρόθυμος να κάνει χειραψία μαζί του.

«Τα χέρια είναι ο πιο βασικός “διακινητής” μολυσματικών ασθενειών» τονίζει ο καθηγητής Βαλ Κέρτις από το School of Hugiene and Tropical Medicine του Λονδίνου. Μεταξύ των μικροβίων των νόσων που κάνουν πάρτι πάνω στα χέρια, η σαλμονέλα έρχεται πρώτη και χειρότερη.

Και συνεχίζοντας: «Αν αυτός ο τύπος πάει στην τουαλέτα και αμέσως μετά δεν πλύνει τα χέρια του, ο,τιδήποτε πιάσει στη συνέχεια, από κάποιο μέρος του σώματός του μέχρι αντικείμενα σε δημόσιους χώρους, μπορεί να μολυνθεί. Οπως για παράδειγμα, το πόμολο που θα πιάσει κάποιος αμέσως μετά από τον ίδιο».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε καμία περίπτωση δεν πιστεύει ότι τα χέρια μας έχουν το μαγικό ταλέντο να αυτοκαθαρίζονται. Εχει τονίσει πόσο σημαντική είναι η σωστή υγιεινή των χεριών, καθιερώνοντας ακόμη και παγκόσμια ημέρα πλύσιμου χεριών (!) στις 5 Μαΐου.

«Τα χέρια είναι ο πιο βασικός διακινητής μολυσματικών ασθενειών» τονίζει ο καθηγητής Βαλ Κέρτις από το School of Hugiene and Tropical Medicine του Λονδίνου

Οι ειδικοί δεν μπορούν να υπολογίσουν πόσες φορές ακριβώς πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας σε καθημερινή βάση. Είκοσι; Τριάντα; Για κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικό. Σίγουρα, πάντως, πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας όταν νιώθουμε ότι το έχουμε ανάγκη. Αφού πάμε στην τουαλέτα, προτού μαγειρέψουμε, προτού φάμε -ακόμη και ένα πακέτο πατατάκια-, όταν επιστρέφεις από τη δουλειά ώστε να προστατεύσεις το σπίτι σου από διάφορα μικρόβια.

Και ένα χρήσιμο τρικ: όταν βρίσκεσαι σε κάποια εκδήλωση μπροστά από έναν μπουφέ, μπορείς να χαιρετάς με το αριστερό και να τρως με το δεξί. Ή το ανάποδο.

Και όπως καταλήγει το βρετανικό δημοσίευμα, «είναι άκρως αντικοινωνική συμπεριφορά το να μην πλένεις τα χέρια σου. Βάζεις σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική σου υγεία, αλλά και των άλλων γύρω σου. Είναι ζήτημα ηθικής».

Το μόνο σίγουρο, είναι ότι κάθε φορά που κάποιος θα βλέπει τον Πίτερ Χέγκσεθ θα σκέφτεται «α, αυτός που δεν πλένει τα χέρια του». Και αυτό, δεν είναι ό,τι πιο γοητευτικό, ούτε και ό,τι πιο υγιεινό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...