676
H Aννα διαβάζει τα μαθήματά της | @annefrankhouse

Πονηρά αστεία και σκέψεις για τη σεξουαλικότητα στο ημερολόγιο της Αννας Φρανκ

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2018, 17:42
H Aννα διαβάζει τα μαθήματά της
|@annefrankhouse

Πονηρά αστεία και σκέψεις για τη σεξουαλικότητα στο ημερολόγιο της Αννας Φρανκ

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2018, 17:42

Πρόκειται για έφηβη η οποία έγινε γνωστή σε όλον τον πλανήτη.

Εκείνη και η οικογένειά της κρύβονταν στο Αμστερνταμ κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, για να γλιτώσουν από τους Ναζί. Το 1942, η οικογένεια Φρανκ είχε βρει καταφύγιο σε έναν μυστικό χώρο ενός κτιρίου που ανήκε σε εταιρεία για να διαφύγει από τους διώκτες της. Η Αννα έγραφε το ημερολόγιό της έως τη σύλληψη και τον εκτοπισμό της οικογένειας, τον Αύγουστο του 1944.

Η Αννα Φρανκ πέθανε το 1945, σε ηλικία 15 ετών, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπέλσεν. Δύο χρόνια αργότερα, ο πατέρας της, Οτο Φρανκ, εξέδωσε το ημερολόγιο που μεταφράστηκε σε 60 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Και έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας στη μάχη κατά του φασισμού, ενώ η Αννα ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτώματος.

Τώρα, ολλανδοί ερευνητές αποκάλυψαν -πρώτη φορά- ότι δύο σελίδες του ημερολογίου της Αννας, που καλύπτονταν επίτηδες με χαρτί, περιείχαν σκανδαλιστικά αστεία και σκέψεις για τη σεξουαλικότητα.

Untitled
Μπορεί να κρατούσε παράξενα το στιλό, αλλά αυτό δεν τη σταμάτησε στο να γράψει τις σκέψεις της και να μας αφήσει την καθημερινότητά της ως παντοτινό κειμήλιο (@annefrankhouse)

«Η Αννα Φρανκ γράφει για τη σεξουαλικότητα με αφοπλιστικό τρόπο. Οπως κάθε έφηβη διερωτάται για το θέμα αυτό» εξήγησε ο Ρόναλντ Λέοπολντ, διευθυντής του Σπιτιού της Αννας Φρανκ, κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου.

Η Φρανκ είχε χρησιμοποιήσει άλλο χαρτί, χρώματος καφέ, για να καλύψει τις δύο σελίδες του ημερολογίου, αλλά η τεχνολογία επεξεργασίας της εικόνας επέτρεψε την αποκρυπτογράφηση του περιεχομένου τους.

«Θα χρησιμοποιήσω αυτή τη σελίδα για να γράψω σκανδαλιστικά αστεία» έγραψε στις 28 Σεπτεμβρίου 1942, όπως αναφέρει το Σπίτι της Αννας Φρανκ, σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης.

Η εβραία έφηβη, 13 χρόνων τότε, έγραψε τέσσερα τολμηρά αστεία και πρόσθεσε ένα κείμενο 33 σειρών αναφερόμενη στη σεξουαλική εκπαίδευση και στις εκδιδόμενες γυναίκες.

Ενα από τα αστεία, λοιπόν, είναι το εξής: «Ξέρετε γιατί τα κορίτσια της γερμανικής Βέρμαχτ βρίσκονται στην Ολλανδία; Ως στρώματα για τους στρατιώτες».

Η ανακάλυψη αυτή μας «φέρνει ακόμη πιο κοντά στη μικρή Αννα, συντάκτρια του ημερολογίου», πρόσθεσε ο Λέοπολντ. Μερικούς μήνες αφότου κάλυψε την πρώτη σελίδα, η Αννα υπογράμμισε τη σημασία να υπάρχει πλήρης και ποιοτική σεξουαλική εκπαίδευση και ότι δεν καταλάβαινε γιατί οι ενήλικοι ήταν τόσο διακριτικοί στο θέμα αυτό.

Σε ένα από τα αποσπάσματα η Αννα αναφέρει: «Ολοι οι άνδρες πηγαίνουν με γυναίκες. Και υπάρχουν γυναίκες που τους πλησιάζουν στον δρόμο για να πάνε μαζί τους. Στο Παρίσι υπάρχουν μεγάλα σπίτια γι’ αυτό. Ο μπαμπάς έχει πάει εκεί».

«Οι σελίδες αυτές δεν είναι στην πραγματικότητα σκανδαλώδεις ούτε προκαλούν έκπληξη» τονίζει ο ίδιος, «δεδομένου ότι η Αννα έγραφε συχνά πυκνά για το θέμα της σεξουαλικότητας στο ημερολόγιό της. Το μόνο στοιχείο που θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρον από πλευράς εξέλιξής της ως συγγραφέα και ως έφηβης είναι το γεγονός ότι αναπτύσσει κάτι σαν φαντασία».

Υποστηρίζοντας την απόφασή του να δημοσιοποιήσει αυτά τα νέα κείμενα, το Ιδρυμα Φρανκ εξηγεί ότι «επί δεκαετίες η Αννα είναι παγκόσμιο σύμβολο του Ολοκαυτώματος, και το ‘μικρό κορίτσι’ Αννα είχε μπει σε δεύτερη μοίρα. Τα κείμενα αυτά επαναφέρουν σε πρώτο πλάνο την περίεργη, και από πολλές απόψεις, πρώιμα ανεπτυγμένη έφηβη».

Ακόμη δεν είναι γνωστό γιατί η έφηβη είχε καλύψει τις σελίδες κολλώντας πάνω τους άλλο χαρτί, αλλά επανειλημμένα στα κείμενά της εκφράζει τον φόβο μήπως άλλοι διαβάσουν αυτά που γράφει.

Στις 3 Οκτωβρίου 1942, γράφει: «Ο μπαμπάς μουρμουρίζει πάλι και απειλεί να μου πάρει το ημερολόγιό μου. Αυτό είναι το χειρότερο από όλα, από τώρα θα το κρύβω».

«Η Αννα Φρανκ είχε αποσπάσει πληροφορίες για το θέμα της σεξουαλικότητας από τους γονείς της, κυρίως από τον πατέρα της, από τη φίλη της Ζακλίν και επίσης από βιβλία» γράφει το ίδρυμα.

Το ημερολόγιο -εκτυπώθηκε με τον τίτλο «Het Achterhuis» («Το πίσω σπίτι»)- που είχε δοθεί στην Αννα ως δώρο για τα 13α γενέθλιά της, περιγράφει τα γεγονότα της ζωής της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την τελευταία μέρα που έγραψε σ’ αυτό, την 1η Αυγούστου 1944.
Τόσα χρόνια μετά, η πλήρης αποκρυπτογράφησή του δεν έχει γίνει, σαν ένα σεντούκι που περιέχει κρυμμένους θησαυρούς.
Κι όλα αυτά, από ένα κοριτσάκι…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News