339
Γιαλός, Μύκονος, 1955 | ©Robert-McCabe

«Το νησί που μάγεψε τον κόσμο»: η Μύκονος του ’50

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2021, 19:08
Γιαλός, Μύκονος, 1955
|©Robert-McCabe

«Το νησί που μάγεψε τον κόσμο»: η Μύκονος του ’50

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2021, 19:08

Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ) σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων διοργανώνει φωτογραφική έκθεση του διεθνούς φήμης αμερικανού φωτογράφου Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ (Robert McCabe) με σκηνές από την ζωή της Μυκόνου κατά την μεταπολεμική δεκαετία του 1950, σε επιμέλεια Σοφίας Χηνιάδου Καμπάνη.

Ο μεγάλος φιλέλληνας φωτογράφος ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1954 ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Επέστρεψε το 1955 ταξιδεύοντας σε όλο το Αιγαίο και φωτογραφίζοντας με μια Rolleiflex, ενώ το 1957 τράβηξε σειρά έγχρωμων φωτογραφιών στις Κυκλάδες για λογαριασμό της National Geographic Society.

Έκτοτε συνεχίζει να φωτογραφίζει την ομορφιά και την ιστορία της χώρας παρουσιάζοντας το έργο του σε πολυάριθμες εκθέσεις και εκδόσεις σε όλο τον κόσμο. Ο φακός του αποτυπώνει με σπάνια ευαισθησία την αγάπη του για τους ανθρώπους και τον τόπο, διασώζοντας εικόνες του λαϊκού μας πολιτισμού και παραδίδοντας μαθήματα μνήμης.

Xώρα, Μύκονος, 1957

Πορτρέτα ανθρώπων του τόπου και στιγμιότυπα από τα μέσα του 20ου αιώνα  ζωντανεύουν στον νέο αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου Χώρας Μυκόνου, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα δίπλα από το εμβληματικής σημασίας μνημείο της Παραπορτιανής προσφέροντας στον χώρο εναλλακτικές προοπτικές ανάγνωσης και τη δημιουργία μιας ιδιαίτερης βιωματικής εμπειρίας στους επισκέπτες.

Mετά από τρία χρόνια εργασιών στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Μυκόνου ανοίγει πιλοτικά κατά την φετινή θερινή περίοδο αποκαλύπτοντας κατάλοιπα του μεσαιωνικού οικισμού και ευρήματα από την νεολιθική περίοδο ως τα βυζαντινά χρόνια.

Μύκονος, 1995

Ο Δήμος Μυκόνου με την ανάδειξη του νέου αυτού πολιτιστικού πόλου στοχεύει στη συστηματική συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και στην ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας  του νησιού.

Παράλληλα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου ένα μικρότερο σύνολο φωτογραφιών του Robert McCabe φιλοξενείται στον χώρο του αιθρίου συνδέοντας την έκθεση με τον βασικό κορμό της στον χώρο του Κάστρου και ενώνοντας τους δύο άξονες πολιτισμού.

Η έκθεση, η οποία βασίζεται στο βιβλίο του McCabe Μύκονος: Πορτρέτο μιας εποχής που χάθηκε, τελεί υπό την αιγίδα της  Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...