294
|

«Ο τελευταίος κύκνος», Στέφανος Δάνδολος (Καστανιώτης)

«Ο τελευταίος κύκνος», Στέφανος Δάνδολος (Καστανιώτης)

Δεκαετία του ’80, σε κάποιο γυμνάσιο των νοτίων προαστίων της Αθήνας, η άφιξη του κύκνου, που ακούει στο όνομα Σου, αναστατώνει τις ζωές των συμμαθητών της. Ξαφνικά όλα αλλάζουν και τα πάντα επιτέλους αποκτούν νόημα.

Η εποχή της εφηβείας ξεπηδάει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Στέφανου Δάνδολου, στην αρχή με ένα τρόπο κάπως αργό. Μέχρι τη μέση, όμως. Από' κει και μετά τρέχει με χίλια. Καταιγισμός εξελίξεων, ανατροπές ερωτικών σχέσεων, σχολικές κόντρες, φιλίες που περιέχουν καρδιοχτύπια, ξεσπούν και πληγώνουν. Ασταμάτητο!

Ενα βιβλίο "αναμνηστικό" των σχολικών μας χρόνων, των στιγμών με αξία ανεκτίμητη, του ωραιότερου θησαυρού από πλευράς συναισθημάτων που κουβαλάμε όλοι μέσα μας. Ζευγαράκια στα παγκάκια, ραβασάκια ερωτικά και μη να αλλάζουν χέρια την ώρα του μαθήματος – άλλωστε τεχνολογία SMS & MMS δεν έπαιζε, αθώοι έρωτες, φιλιά γεμάτα πάθος, αγκαλιές και υποσχέσεις που κρατάνε για πάντα, ερωτήσεις κλισέ του στύλ… «το έχετε κάνει;!!», σούσουρο στο σχολείο.. «ποιός τα έχει με πιά?!», βλέμματα γεμάτα νόημα, τα περίφημα L.F.E χαραγμένα παντού, πάρτυ τα Σαββατόβραδα υπό τους ήχους των Culture Club, Lionel Richie,Toto, Hall & Oates, Laura Branagan, Pat Benatar – μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για 80’s – ο κολλητός ή η κολλητή εννοείται πως διαδραματίζει ρόλο κλειδί για να προσφέρει μυστικά χωρίς ποτέ όμως να εκθέτει ή να εκτεθεί, μικροπαρεξηγήσεις με τις γνωστές ατάκες.. « ε! βέβαια, τώρα δεν με χρειάζεσαι πια – δεν με έχεις ανάγκη!» μόνιμα να ακολουθούν, άλλωστε σε ποιόν θα ξεσπάσεις, σε ποια θα κλαυτείςς, και βέβαια drama και drama queens, όλα συμβαίνουν, όλα αποκαλύπτονται ενώπιών μας!

Το βιβλίο εύκολα παίζει για χειμωνιάτικο τριήμερο κάπου, κάπως, με καλή παρέα – κάλλιστα τετράποδη – τζάκι, χαχόλικα πουλόβερ και συναφή αξεσουάρ, κρασί και φάση αράγματος. Άλλωστε, η δεκαετία του ’80, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως.. ο τελευταίος κύκνος.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News