393
| Nikos Libertas / SOOC

Ποιος φταίει που δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος; Η ΕΛ.ΑΣ απαντά στη Μίνα Γκάγκα

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2022, 19:15
| Nikos Libertas / SOOC

Ποιος φταίει που δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος; Η ΕΛ.ΑΣ απαντά στη Μίνα Γκάγκα

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2022, 19:15

Ποιος φταίει που δεν εφαρμόζεται ο πολυδιαφημισμένος αντικαπνιστικός νόμος στα κέντρα διασκέδασης; Η viral φωτογραφία του ηθοποιού Βασίλη Μπισμπίκη να επιχειρεί να ασπαστεί την καλή του, τραγουδίστρια Δέσποινα Βανδή, κρατώντας ένα αναμμένο τσιγάρο, προκάλεσε μεν την αντίδραση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη που επέβαλε και πρόστιμο, αλλά κυρίως απέδειξε ότι υπάρχουν μέρη της ελληνικής επικράτειας -τα νυχτερινά κέντρα εν προκειμένω- όπου ένας νόμος του ελληνικού κράτους δεν ισχύει.

Και κάπως έτσι, ξεκίνησε μια συζήτηση για το ποιος φταίει. Η αν. υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δεν είχε πρόβλημα να δείξει τον φταίχτη: υπεύθυνη για τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου είναι η Αστυνομία.

Παραδόξως, ο συνήθως λαλίστατος στα social media υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος απέφυγε να ασχοληθεί με το θέμα της αρμοδιότητάς του. Εβγαλε όμως ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ, η οποία υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το τριήμερο των Χριστουγέννων, από 23 έως 25 Δεκεμβρίου, κλιμάκιά της διενήργησαν στην Αττική 143 ελέγχους —λογικά τον θεωρεί μεγάλο αριθμό, αλλά μιλάμε για 47-48 ελέγχους κάθε ημέρα για όλες τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (από καφετέριες, σαντουιτσάδικα και ταβέρνες, μέχρι μπαρ, κλαμπ και μπουζούκια) σε ολόκληρη την περιοχή της πρωτεύουσας.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ που δήλωσε «συναρμόδια» (και όχι αποκλειστικά αρμόδια) ελεγκτική Αρχή, εμφανίστηκε ως η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις αιτιάσεις της κυρίας Γκάγκα.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, ήταν η ακόλουθη:

«Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο των καθηκόντων της ως συναρμόδια ελεγκτική Αρχή, πραγματοποιεί καθημερινά συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε ολόκληρη τη χώρα, με σκοπό τη διασφάλιση της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το διάστημα από Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου έως σήμερα, Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 20.534 έλεγχοι για την αντικαπνιστική νομοθεσία και βεβαιώθηκαν συνολικά 814 σχετικές παραβάσεις, σε καπνίζοντες θαμώνες και υπεύθυνους διαχείρισης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, στην Αττική το τριήμερο των Χριστουγέννων (Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 έως Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2022), πραγματοποιήθηκαν συνολικά 143 έλεγχοι.

Οι έλεγχοι για τη διασφάλιση της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση.

Υπενθυμίζεται ότι, συναρμόδιες Αρχές για την διασφάλιση της εφαρμογής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου σχετικά με την ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους παροχής εργασίας μέσω της διαπίστωσης των παραβάσεων και της επιβολής κυρώσεων είναι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης βαθμού Α’ και Β’, η Δημοτική Αστυνομία, καθώς και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...