354
Ο Τρίκετ δεν πρόλαβε να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο, αφού η Αντιτρομοκρατική τον κατηγόρησε για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας | LinkedIn

«Πράκτορας της Κίνας» βρέθηκε νεκρός σε βρετανικό πάρκο

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2024, 18:43
Ο Τρίκετ δεν πρόλαβε να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο, αφού η Αντιτρομοκρατική τον κατηγόρησε για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας
|LinkedIn

«Πράκτορας της Κίνας» βρέθηκε νεκρός σε βρετανικό πάρκο

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2024, 18:43

Πρώην πεζοναύτης του βρετανικού στρατού, κάποιος Μάθιου Τρίκετ, 37 ετών, εντοπίστηκε νεκρός σε πάρκο της πόλης Μέιντεχεντ, στα δυτικά του Λονδίνου. Ο πρώην στρατιώτης κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας και επρόκειτο να δικαστεί την Παρασκευή 24 Μαΐου. Το τμήμα ανθρωποκτονιών που ερευνά τον θάνατό του, προς το παρόν απορεί – θεωρούν «ανεξήγητο» το συμβάν.

Το σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα ήταν αποκλεισμένο από την αστυνομία μέχρι το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Μία μεγάλη ιατροδικαστική σκηνή είχε στηθεί στο κέντρο του πάρκου, ενώ αστυνομικοί επέβλεπαν τις τέσσερις γωνίες του και έκαναν περιπολίες πέριξ  αυτού. Διότι ενημερώθηκαν ότι ο πεθαμένος δεν ήταν όποιος και όποιος, αλλά ένας άνθρωπος που μόλις την περασμένη εβδομάδα κατηγορήθηκε ότι «υποστήριξε ξένη υπηρεσία πληροφοριών».

Κατά την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Σκότλαντ Γιάρντ, η ξένη μυστική υπηρεσία με την οποία είχε παρτίδες ο Τρίκετ ήταν αυτή του Χονγκ Κονγκ. Τι είχαν φορτώσει στον μακαρίτη; Οτι παρακολουθούσε και συνέλεγε πληροφορίες για λογαριασμό της Κίνας, συνήθως με πράξεις απάτης αλλά και με εισβολή σε ένα σπίτι. Ο Τρίκετ ήταν πεζοναύτης το διάστημα 2007-2013, συνοριοφύλακας, ενώ η τελευταία δουλειά του ήταν η διεύθυνση γραφείου σεκιούριτι.

Συγγενείς του τον περιέγραψαν στις αγγλικές εφημερίδες ως «καλό παιδί»,  η στρατιωτική θητεία του οποίου απέβη καύχημα για τον ίδιο και για την οικογένειά του. Οι εις βάρος του έρευνες της Αντιτρομοκρατικής βασίστηκαν στη νέα νομοθεσία των Τόρις, η οποία διεύρυνε την έννοια κατασκοπεία. Μαζί με τον Τρίκετ κατηγορήθηκαν και άλλοι δύο άνδρες, Κινέζοι.

Η υπόθεση έρχεται σε περίοδο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Λονδίνου και Πεκίνου. Η κυβέρνηση των Τόρις έχει προειδοποιήσει ότι η Κίνα απειλεί την εθνική ασφάλεια της Βρετανίας με παραδοσιακούς τρόπους αλλά και με παράνομη δράση στον κυβερνοχώρο. Τον εφετινό Μάιο κινέζοι χάκερ παραβίασαν τη βάση δεδομένων του υπουργείου Αμυνας, με αποτέλεσμα ο πρεσβευτής της Κίνας να κληθεί στο Φόρεϊν Οφις.

Οι Κινέζοι απέρριψαν τις βρετανικές κατηγορίες ως «αβάσιμες και συκοφαντικές» και προειδοποίησαν τους Βρετανούς να μην ασχολούνται πλέον με το Χονγκ Κονγκ. Η πρώην βρετανική αποικία επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας το 1997, με την υπόσχεση ότι οι θεμελιώδεις ελευθερίες της θα γίνουν σεβαστές. Εκτοτε η πόλη υπέστη πολλές φορές άγρια καταστολή, ενώ δεκάδες χιλιάδες Κινέζοι του Χονγκ Κονγκ έχουν καταφύγει στη Βρετανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...