792
Σαν πραγματικός σταρ, ο Μέσι ποζάρει ναζιάρικα μπροστά στους φακούς των φωτογράφων του Φεστιβάλ των Καννών | Kristy Sparow/Getty Images

Κάννες: Ενα φεστιβάλ για τον Μέσι και… άλλα τετράποδα

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2024, 19:18
Σαν πραγματικός σταρ, ο Μέσι ποζάρει ναζιάρικα μπροστά στους φακούς των φωτογράφων του Φεστιβάλ των Καννών
|Kristy Sparow/Getty Images

Κάννες: Ενα φεστιβάλ για τον Μέσι και… άλλα τετράποδα

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2024, 19:18

Το πρωινό της έναρξης του Φεστιβάλ των Καννών, ο Μέσι, ο τετράποδος ήρωας του περσινού βραβευμένου με το Χρυσό Φοίνικα φιλμ «Ανατομία Μιας Πτώσης», εξασκούνταν στο ανέβασμα των σκαλοπατιών της κεντρικής αίθουσας, Grand Lumière, με το παραδοσιακό κόκκινο χαλί για την είσοδο των σταρ.

Η εκπαιδεύτρια του, Λάουρα Μάρτιν Κοντίνι, τον καθοδηγούσε να σταθεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο της σκάλας, μέχρι να τα καταφέρει. Μόλις το πέτυχε, η εκπαιδεύτρια τον αντάμειψε με μια σειρά επιδοκιμασιών του τύπου «Ναι, όμορφε!» και «Μπράβο σου, μικρέ!» και με ένα παιχνίδι με μια μπάλα, το οποίο ο ταλαντούχος Μέσι έδειχνε να απολαμβάνει τουλάχιστον όσο και ο αργεντινός, δίποδος συνονόματος του.

Ο Μέσι έκανε πρόβα για τους τίτλους έναρξης του νέου του τοκ σόου, με τίτλο «Μέσι: Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών Μέσα από τη Ματιά ενός Σκύλου». Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, στη σειρά επεισοδίων μικρού μήκους, ο τετράποδος σταρ θα παίρνει συνεντεύξεις από γνωστούς ηθοποιούς – χρησιμοποιώντας, φυσικά, τη φωνή ενός δίποδου ηθοποιού.

Η παρουσία του ήταν η απόδειξη ενός αδιαμφισβήτητου γεγονότος για το φεστιβάλ, που διανύει τώρα τη δεύτερη εβδομάδα του: Οι Κάννες αγαπούν τα σκυλιά. Η Ντέμι Μουρ, πρωταγωνίστρια της ταινίας «The Substance», έκανε την είσοδό της με τον Πιλάφ, το αγαπημένο της τσιάουοα, στα χέρια. Ο δε Μέσι, πρόβαρε την εμφάνισή του κρατώντας περιστασιακά μια κάμερα στο στόμα του, την ώρα που δεκάδες παπαράτσι τον φωτογράφιζαν.

Το νέο τοκ σόου του Μέσι είναι η επιβράβευση της θριαμβευτικής παρουσίας του στο περσινό φεστιβάλ, του οποίου ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες, λαμβάνοντας μέχρι και το βραβείο Palm Dog –τον «Σκυλίσιο Φοίνικα», που  απονέμεται κάθε χρόνο στον κορυφαίο τετράποδο ερμηνευτή των ταινιών του φεστιβάλ– παρότι δεν ήταν εκεί για να το παραλάβει.

Οι Κάννες είναι παραδοσιακά φιλικές στα σκυλιά, που είναι σχεδόν χωρίς εξαιρέσεις ευπρόσδεκτα στα εστιατόρια της παραθαλάσσιας πόλης, επισημαίνει η ιδρύτρια του βραβείου Palm Dog, Τόμπι Ρόουζ. «Γνωρίζω ότι για τους Αγγλοσάξονες αυτό ισοδυναμεί με ιεροσυλία, αλλά εδώ είναι Γαλλία – και στην Κυανή Ακτή όλοι λατρεύουν τα σκυλιά», εξηγεί στους Times.

Η Ρόουζ καθιέρωσε το βραβείο το 2001, εμπνευσμένη από το φοξ τεριέ της, Μάτλι, που είχε μια εμφάνιση σε ένα φιλμ το οποίο προβλήθηκε στο τμήμα ταινιών μικρού μήκους του φεστιβάλ. Οι ΝΥΤ θυμίζουν ότι ο πρώτος νικητής του Palm Dog βοήθησε να δόθεί περισσότερο πρεστίζ στο βραβείο – η αμερικανίδα ηθοποιός Τζένιφερ Τζέισον Λι, συν-σκηνοθέτις και πρωταγωνίστρια της ταινίας «The Anniversary Party» το παρέλαβε για λογαριασμό του σκύλου της, Οτις, τον οποίο προσέλαβε για το φιλμ.

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας «The Substance», Ντέμι Μουρ, κάνει την εμφάνισή της στο κόκκινο χαλί των Καννών παρέα με το αγαπημένο της τσιάουα (REUTERS/Clodagh Kilcoyne)

Το βραβείο, το οποίο απονέμεται από μια επιτροπή κριτικών κινηματογράφου στο τέλος του φεστιβάλ, έχει και μια προωθητική διάσταση – η κατάκτησή του σημαίνει περισσότερα φώτα δημοσιότητας για την ταινία. Ηδη αρκετές φετινές παραγωγές που παίζονται στο φεστιβάλ διαθέτουν σκυλίσιες ερμηνείες που εντυπωσιάζουν.

Δύο από αυτές προβάλλονται στην ενότητα «Ενα Κάποιο Βλέμμα». Πρόκειται για τη γαλλο-ελβετική ταινία «Σκύλος σε Δίκη» –μια κωμωδία για έναν σκύλο του οποίου η ζωή κινδυνεύει γιατί έχει την τάση να δαγκώνει ανθρώπους– και την κινεζική «Μαύρος Σκύλος», με θέμα τον δεσμό ανάμεσα σε ένα ατίθασο κουτάβι και έναν πρώην κατάδικο που πιάνει δουλειά συλλαμβάνοντας αδέσποτα σε μια κατακλυσμένη από σκυλιά πόλη, κοντά στην έρημο Γκόμπι της βόρειας Κίνας.

Οι τετράποδοι αστέρες των δύο ταινιών –ο Κόντι, που υποδύεται τον Κόσμο στον «Σκύλο σε Δίκη» και η Σιάο Σιν που πρωταγωνιστεί στον «Μαύρο Σκύλο»– βρέθηκαν στο φεστιβάλ μαζί με τους σκηνοθέτες τους. Ποζάροντας με τον Κόντι, η Λετίσια Ντος, η οποία σκηνοθέτησε, έγραψε και πρωταγωνίστησε στη γαλλική ταινία, λέει ότι ήθελε το εννιάχρονο σκυλί μικτής ράτσας να έχει στιβαρή θέση στους τίτλους με τους πρωταγωνιστές.

Ανταγωνιστές του Κόντι και της Σιάο Σιν για το Palm Dog παίζουν, μεταξύ άλλων, και στη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, «Kinds of Kindness», που διαθέτει πολλά εκπαιδευμένα κουτάβια και περιέχει μια σεκάνς για έναν κόσμο που ελέγχεται από τα σκυλιά, αλλά και στο φιλμ «Bird» της βρετανίδας Αντρεα Αρνολντ, που περιέχει αρκετές… σκυλίσιες σκηνές.

Ο Μέσι δεν είναι ο πρώτος σκύλος που περπατάει στο κόκκινο χαλί – ο Γκάρι, το γαλλικό μπουλντόγκ της αείμνηστης ηθοποιού Κάρι Φίσερ, ήρθε με την ιδιοκτήτριά του στο φεστιβάλ του 2016, όταν εκείνη προωθούσε το «Bright Lights», ένα ντοκιμαντέρ για την ίδια και τη μητέρα της, τη θρυλική χολιγουντιανή ερμηνεύτρια Ντέμπι Ρέινολντς.

Αλλά ο Μέσι είναι ο απόλυτος αστέρας του φεστιβάλ, όπως ήταν και ο κυρίαρχος και της φετινής απονομής των βραβείων Οσκαρ. Προς το παρόν είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς έναν μελλοντικό τετράποδο σταρ να πετυχαίνει το επίπεδο φήμης του γλυκύτατου και υπερταλαντούχου γαλλικού κόλεϊ – που είναι ο μοναδικός κινηματογραφικός αστέρας με το δικαίωμα να αψηφήσει τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα του φεστιβάλ, ο οποίος απαιτεί μαύρο παπιγιόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...