Πιο κοντά ΗΠΑ και Ρωσία μετά τη συνάντηση Πούτιν και Γουίτκοφ
Πιο κοντά ΗΠΑ και Ρωσία μετά τη συνάντηση Πούτιν και Γουίτκοφ
Εποικοδομητική χαρακτήρισε η Μόσχα την τρίωρη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Παρασκευής ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Στιβ Γουίτκοφ.
Σε αυτήν, μειώθηκαν οι αποστάσεις στις θέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας, δήλωσε ο σύμβουλος του Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσάκοφ.
Ο Γουίτκοφ συνάντησε τον Πούτιν στη Μόσχα σε μια κρίσιμη, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Τραμπ, στιγμή της διπλωματίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Αυτή η συζήτηση επέτρεψε στη Ρωσία και τις ΗΠΑ την προσέγγιση των θέσεών τους, όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και σε μια σειρά από άλλα διεθνή ζητήματα», δήλωσε ο Ουσάκοφ σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες.
«Όσο για την ίδια την ουκρανική κρίση, η συζήτηση επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην πιθανότητα επανέναρξης των άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ εκπροσώπων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας» πρόσθεσε.
Η Ρωσία και η Ουκρανία δεν έχουν πραγματοποιήσει άμεσες συνομιλίες από τις πρώτες εβδομάδες της ρωσικής εισβολής, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.
Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), δεν είχε υπάρξει τοποθέτηση του Γουίτκοφ για το αποτέλεσμα της συνάντησης.
Σε κάθε περίπτωση, ο δισεκατομμυριούχος των ακινήτων έχει αναδειχθεί ως ο βασικός συνομιλητής της Ουάσινγκτον με τον Πούτιν, σχολιάζει ο Guardian, καθώς ο Τραμπ πιέζει για μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος έχει φτάσει αισίως στον τέταρτο χρόνο του.
Αυτή η επίσκεψή του στη Μόσχα, η τέταρτη από τότε που ανέλαβε καθήκοντα απεσταλμένου του Τραμπ, πραγματοποιείται μετά τις συνομιλίες αυτή την εβδομάδα, κατά τις οποίες ουκρανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέρριψαν ορισμένες από τις προτάσεις των ΗΠΑ για τον τρόπο επίλυσης του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει και τις δύο πλευρές ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους εάν δεν υπάρξει σύντομα πραγματική πρόοδος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
