516
| INTIMEnews

Πιερρακάκης: Τα επόμενα ψηφιακά βήματα στην Υγεία

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2022, 09:52
|INTIMEnews

Πιερρακάκης: Τα επόμενα ψηφιακά βήματα στην Υγεία

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2022, 09:52

Τα επόμενα βήματα στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών στον χώρο της Υγείας σκιαγράφησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας σε συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στη νέα εποχή».

Το συνολικό έργο του ψηφιακού φακέλου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός της τριετίας και θα περιλαμβάνει «τα δεδομένα της πρωτοβάθμιας, τα δεδομένα στα νοσοκομεία, τα δεδομένα στα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα, του ΕΟΠΥΥ, ό,τι υπάρχει να είναι μέσα. Και αυτό διότι έχουμε μεγάλους διαγωνισμούς που απαιτείται να γίνουν για να μπορέσει και το τελευταίο νοσοκομείο σε όλη την επικράτεια της χώρας να ενταχθεί», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Οπως σημείωσε, η εφαρμογή myHealhtApp ήδη λειτουργεί ως «πιλότος», καθώς «εκεί έχουμε μόνο τα δεδομένα της συνταγογράφησης, των παραπεμπτικών και των διαγνώσεων», ενώ «μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε προληπτική ιατρική, διασύνδεση και ιατρικές εξετάσεις ψηφιακά από όσα νοσοκομεία έχουν σύστημα και κάποιες πρώτες εφαρμογές της τηλεϊατρικής».

Στον προγραμματισμό είναι και το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, για τους ασθενείς που έχουν νοσήσει με καρκίνο, ενώ έπεται να τοποθετηθεί σύγχρονο πληροφορικό σύστημα για τους ογκολογικούς ασθενείς σε 12 νοσοκομεία της χώρας, ώστε να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

«Οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν τις μεταμοσχεύσεις» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης και συνέχισε ότι «δεν αρκεί να δούμε τι δουλεύει σε άλλες χώρες και να το αντιγράψουμε, αλλά πρέπει να εμπνευστούμε από αυτό, καθώς η διαδρομή θα είναι διαφορετική για την κάθε χώρα».

«Η Ελλάδα είχε ένα καλό σύστημα από το 2012- 2013, το σύστημα αυτό λέγεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Υπήρχαν όμως δύο κενά στο σύστημα, τα οποία καλύψαμε γρήγορα Μία απλή προσθήκη μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ απελευθέρωσε τη δυναμική ενός τεράστιου συστήματος όπου για κάθε ΑΜΚΑ είχαμε ιστορική συνταγογράφηση δεκαετίας», επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πλέον όμως, τόνισε, «πρέπει να αναβαθμίσουμε όλα τα συστήματα των νοσοκομείων, των δημοσίων εμείς καταρχήν, αλλά να συνδέσουμε και τα ιδιωτικά νοσοκομεία πάνω στο φάκελο. Αυτή είναι μία διαδικασία που ήδη ξεκινάμε να κάνουμε, αλλά βασικά πρέπει να κάνουμε αυτή την αναβάθμιση από κοινού σε όλα τα νοσοκομεία. Δεύτερον, νέα συστήματα στην πρωτοβάθμια, νέα συστήματα στον ΕΟΠΥΥ. Και θέλουμε ένα πολύ μεγάλο κέντρο διαλειτουργικότητας και αποθηκευτικού χώρου για την υγεία για να μπορέσουν όλα αυτά να συνδεθούν μεταξύ τους».

Οπως εξάλλου έκανε γνωστό, εντός της εβδομάδας «ξεκινάμε την προληπτική ιατρική για κάποια συγκεκριμένα νοσήματα πάνω στην άυλη συνταγογράφηση και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός και εμείς την Πέμπτη την πρώτη εκδοχή αυτού που λέμε προληπτική ιατρική που αφορά το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού. Θα ακολουθήσουν και άλλα νοσήματα. Ο στόχος είναι να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν, τα κινητά τηλέφωνα και τη δυνατότητα χρήσης των δεδομένων της συνταγογράφησης».

«Το αμέσως επόμενο βήμα», συμπλήρωσε, «έχει να κάνει με το να συνδέσουμε στο MyHealth τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα για να μπορέσουμε να χτίσουμε το νέο οικοδόμημα, όπως κάνουμε σε όλα του κράτους ψηφιακά όροφο, όροφο».

«Η ψηφιακή πολιτική είναι κοινωνική πολιτική, καθώς αφορά δευτερευόντως την τεχνολογία και πρωτίστως την εξυπηρέτηση του πολίτη», θέλησε να υπογραμμίσει ο κ. Πιερρακάκης, για να προσθέσει ότι «γίνονται και μεγάλα έργα, γίνονται και γρήγορες νίκες και η στρατηγική είναι εξαιρετικά συμπαγής, όπως, θα έλεγα, δείχνει η εμπειρία όλων μας σε σχέση με όλα αυτά τα εργαλεία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...