325
Ίσως στο μέλλον να μην υπάρχουν τρυφερά πολιτικά ενσταντανέ ανάμεσα στον ένοικο του Elysée και τη γερμανίδα καγκελάριο, εάν η Γαλλία δεν υλοποιήσει την υπόσχεση για δημοσιονομικό έλλειμα κάτω του 3%, του ευρωπαϊκού ορίου δηλαδή | REUTERS/Kai Pfaffenbach

Περικοπές 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η Γαλλία για το 2018

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2017, 13:53
Ίσως στο μέλλον να μην υπάρχουν τρυφερά πολιτικά ενσταντανέ ανάμεσα στον ένοικο του Elysée και τη γερμανίδα καγκελάριο, εάν η Γαλλία δεν υλοποιήσει την υπόσχεση για δημοσιονομικό έλλειμα κάτω του 3%, του ευρωπαϊκού ορίου δηλαδή
|REUTERS/Kai Pfaffenbach

Περικοπές 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η Γαλλία για το 2018

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2017, 13:53

«Η Γαλλία θα κρατήσει το λόγο της» δήλωσε τη Δευτέρα στην εφημερίδα Le Parisien ο γάλλος υπουργός δημόσιας διοίκησης, οικονομίας και δημοσίων εσόδων, Ζεράλντ Νταρμανάν, αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό όριο του 3% για το έλλειμα κάθε χώρας.

Ως αποτέλεσμα της παραπάνω υπόσχεσης, η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει περικοπές ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο για το 2018, σε μία προσπάθεια να φέρει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας κάτω από το ανώτατο ευρωπαϊκό όριο μέχρι το 2022. Το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών θα προέλθει από τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας. Ούτε οι φόροι θα αυξηθούν, ούτε και οι δημόσιες υπηρεσίες θα επηρεαστούν, τόνισε ο Νταρμανάν.

Ο  πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, όπως υπενθυμίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα συγκεκριμένες προτάσεις περικοπών με αυστηρά χρονοδιαγράμματα εφαρμογής. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η κάλυψη της δημοσιονομικής τρύπας ύψους οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2018· οικονομική απόκλιση, η οποία εντοπίστηκε από την Cour des Comptes, τη γαλλική ανεξάρτητη αρχή ελέγχου του προϋπολογισμού.

Ο Φιλίπ, στην πρώτη του ομιλία μπροστά στα μέλη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, υπογράμμισε το δυσβάστακτο ύψος του γαλλικού δημοσίου χρέους, το οποίο υπερβαίνει τα 2.147 δισεκατομμύρια ευρώ. «Χορεύουμε πάνω σε ένα ηφαίστειο» προειδοποίησε ο ίδιος.

2017-07-04T133712Z_2051783148_RC1D87412300_RTRMADP_3_FRANCE-POLITICS
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, αναλύει στα μέλη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια REUTERS/Philippe Wojazer

Στο πλαίσιο αυτών των, ανησυχητικών για τη γαλλική οικονομία, δηλώσεων, αποφασίστηκε η διατήρηση των εξόδων του κοινωνικού κράτους για το 2018 στα επίπεδα του 2017, με σταδιακή μείωση αυτών μέσα στην επόμενη τετραετία, καθώς επίσης και η μείωση των φορολογικών βαρών κατά 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. H πολιτική αυτή έρχεται σε ευθεία ιδεολογική αντίθεση με τον πρώην ένοικο του Elysée, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε κατηγορηματικά αποκλείσει η δημοσιονομική προσαρμογή να επισυμβεί με περικοπές στο κοινωνικό κράτος. Με τον νέο γάλλο πρωθυπουργό στον αντίποδα να δηλώνει πως «Η Γαλλία δεν μπορεί να είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια των δημοσίων εξόδων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...