348
| ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Πατέλης: Ερχονται φορολογικά κίνητρα για τους Ελληνες του Εξωτερικού

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2021, 11:38
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Πατέλης: Ερχονται φορολογικά κίνητρα για τους Ελληνες του Εξωτερικού

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2021, 11:38

Επιπρόσθετα φορολογικά κίνητρα για την αντιστροφή του λεγόμενου brain drain, ως δέλεαρ για την επιστροφή των Ελλήνων του Εξωτερικού, ετοιμάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε ο επικεφαλής οικονομικό σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σε παρέμβασή του σε διαδικτυακή συζήτηση της διαΝΕΟσις και του Κέντρου Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (SEESOX) για τη νέα ελληνική Διασπορά.

Οπως έκανε γνωστό ο κ. Πατέλης, η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες

Τα φορολογικά, κίνητρα είναι σημαντικά, αλλά όπως αναγνώρισε ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, δεν αποτελούν αποκλειστικό λόγο επιστροφής.

Εχοντας ζήσει και ο ίδιος στο εξωτερικό για συνολικό διάστημα 18 ετών, ο κ. Πατέλης σημείωσε ότι οι λόγοι που αποφασίζει κανείς να ζήσει κάποια περίοδο της ζωής στο εξωτερικό, είναι κυρίως προσωπικοί, το πρόβλημα όμως είναι «όταν αυτό γίνεται γιατί η πατρίδα σου σε ωθεί να πας να ζήσεις κάπου αλλού».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, «ως κυβέρνηση και ως κράτος προφανώς έχουμε την υποχρέωση να δημιουργούμε τις συνθήκες για να επιτρέψουμε σε όποια Ελληνίδα και όποιον Έλληνα να ζει στην πατρίδα του».

Μεγάλη σημασία για τον δύσκολο στόχο του brain gain, απέδωσε ο Αλέξης Πατέλης στο επενδυτικό αποτύπωμα του  Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.  Το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που ανακοινώθηκε πρόσφατα -υπογράμμισε-  είναι ένα πλέγμα δράσεων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, με στόχο να βοηθήσει στην αλλαγή τις χώρας, αλλά και έμμεσα να προσελκύσει Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις 112 επενδύσεις και 58 μεταρρυθμίσεις του «Ελλάδα 2.0»,  όπως η ψηφιοποίηση του κράτους, η επέκταση της ηλεκτροκίνησης και του 5G σε όλη τη χώρα και οι επενδύσεις σε θέματα περιβάλλοντος και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του economico.gr, το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να αυξήσει τις δαπάνες που θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα όταν αυτές αφορούν δαπάνες έρευνας.

Πρόσφατα, υπενθυμίζεται, θεσμοθετήθηκαν από την πολιτεία φορολογικά κίνητρα, όπως η μείωση φορολογίας εισοδήματος κατά 50% για τους «ψηφιακούς μετανάστες» για τα πρώτα επτά χρόνια παραμονής στη χώρα μας , εφόσον επιλέξουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2021.

Αντίστοιχα κίνητρα φορολογικών εκπτώσεων ανακοίνωσε η κυβέρνηση και για επενδυτές που αποφασίζουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...