251
Η Ναταλί Λουαζό με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Ιανουάριο στις Βρυξέλλες | EPA/Aris Oikonomou

Παρίσι: Καμία αντίρρηση να εκδώσουμε πρώην τρομοκράτες στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2019, 13:51
Η Ναταλί Λουαζό με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Ιανουάριο στις Βρυξέλλες
|EPA/Aris Oikonomou

Παρίσι: Καμία αντίρρηση να εκδώσουμε πρώην τρομοκράτες στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2019, 13:51

Δεν υπάρχει «κανένας λόγος» για να αντιταχθεί η γαλλική κυβέρνηση σε ενδεχόμενη έκδοση ιταλών πρώην «τρομοκρατών», την οποία ζητεί η Ρώμη από τη γαλλική δικαιοσύνη, δήλωσε σήμερα η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Ναταλί Λουαζό.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Monde, η υπουργός υπαναχωρεί έτσι από την παλιά θέση της Γαλλίας που είχε εκφρασθεί από τον πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν (1981-1995), ο οποίος είχε αποφασίσει να μην επιτρέψει την έκδοση πρώην μελών μαχητικών πολιτικών οργανώσεων, τα οποία απαρνήθηκαν τον ένοπλο αγώνα.

«Είναι δικαστικοί που εργάζονται μεταξύ τους, εξετάζοντας κατά περίπτωση, προσέχοντας αν υπάρχει ενδεχομένως παραγραφή των αδικημάτων (…), όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιταχθούμε σε ενδεχόμενη έκδοση», δήλωσε η 55χρονη υπουργός.

«Δεν έχω κάποιο δόγμα στα ζητήματα της δικαιοσύνης. Αν η δικαιοσύνη μιας ξένης χώρας, που σέβεται το κράτος δικαίου, ζητεί την έκδοση κάποιου που είναι ένοχος για εγκλήματα αίματος, εναπόκειται στους δικαστές να αποφασίσουν», εξήγησε.

«Πιστεύω πως η χώρα μας έζησε για καιρό υποτιμώντας το τραύμα που ήταν η τρομοκρατία για την Ιταλία ή την Ισπανία και πως αντιμετωπίσαμε με αδιαφορία, την οποία δεν συμμερίζομαι, την τυφλή βία που ασκήθηκε σε ορισμένους από τους γείτονές μας», πρόσθεσε η ίδια.

Η Ιταλία ανακοίνωσε στα μέσα Ιανουαρίου πως έχει καταγράψει 30 πρόσωπα καταδικασμένα για τρομοκρατία που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και τα οποία επιθυμεί να παραδοθούν στη δικαιοσύνη για να εκτίσουν την ποινή φυλάκισής τους στο έδαφός της. Στις 14 Ιανουαρίου, απελάθηκε στην Ιταλία από τη Βολιβία, ο καταδικασμένος για τρομοκρατία ακροαριστερός Τσέζαρε Μπατίστι, που είχε διαφύγει από τη χώρα πριν 37 χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...